Wandelen in de Catalaanse Pyreneeën

 
> 9-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: gemiddeld
> 100 km in 5 wandeldagen (lichtere variant mogelijk)
> startdatum: iedere dag van april t/m oktober (maar bij vertrek op donderdag is de aankomst op dag 2 later).
> Let op: deze reis heeft een Engelstalige routebeschrijving (aangevuld met kaartmateriaal en desgewenst gps-data)
> reiscode ES_CATP

Deze zeer afwisselende trektocht leidt door een onbekend stukje van de Pyreneeën, met volop natuur en cultuur. De meeste tijd loop je over oude herderspaden, met prachtige vergezichten, door stukken bos en kleine dorpjes.

 

De reis van dag tot dag

dag 1 Op een tijdstip naar keuze (wordt met je overlegd) vertrek je per Thalys naar Parijs. Hoe vroeger je vertrekt, hoe meer tijd je in Parijs hebt om iets leuks te gaan doen. De bagage kan je in een kluis doen.
"s Avonds rond 21.00 uur vertrek je per nachttrein naar het tegen de Spaanse grens gelegen Latour de Carol.

dag 2 De aankomst in Latour is om 09.00 uur. Je hebt even tijd voor een ontbijtje voordat je begint aan een treindag waar je een aflevering van RailAway van zou kunnen maken! Om te beginnen stap je in een treintje dat je in 3 uur dwars door de Pyreneeën naar Barcelona brengt. Daar kan je even lunchen, om vervolgens in een totaal andere trein te stappen: de hogesnelheidstrein naar Lleida (Lerida). Hier begint het laatste stukje van deze bijzondere reisdag: het treintje omhoog naar La Pobla de Segur, waar je om ca. 18.30 uur aankomt. Je wordt opgehaald en naar de eerste accommodatie gebracht.

dag 3 La Pobla de Segur - Peramea
19,5 km wandelen, 6 u 15 min, 1.130 m stijgen / 760 m dalen
De eerste wandeldag begint met een rustige stijging en steeds indrukwekkender vergezichten.

De oude paden zijn hier en daar nog voorzien van een eeuwenoude ‘keien-bestrating’ en geven je als wandelaar het idee dat je bij elke stap terug in de tijd gaat. Ben je eenmaal over de Montsor, dan daal je af naar de rivier in het dal en hebt uitzicht op een bergrug en het kleine dorpje Peracalç. Net voorbij het dorp steek je de bergrug over en zie je het ommuurde middeleeuwse Peramea al in de verte liggen. Daar aangekomen kan je plaatsnemen op het enige terras van het dorp en genieten van de rust om je heen.

dag 4 Peramea - Beranui
14,5 km wandelen, 4 u 45 min, 1.190 m stijgen / 1.080 m dalen
Vandaag steek je de bergrug van de Serraspina over, het hoogste punt van de wandeling ligt op ca. 1.500 m. Onderweg naar boven passeer je o.a. een fraai gerenoveerd dorpje. Op weg naar beneden vallen de ruïnes van een middeleeuws dorp op, dat al zo'n halve eeuw verlaten is.

dag 5 Beranui - Les Esglésies: Pont del Diablo (de Duivelsbrug)
23 km, 6 u 30 min, 990 m stijgen / 860 m dalen
Via een oud pad daal je af om vervolgens langs een oude mijn weer omhoog te lopen. De eikenbossen waar je op een gegeven moment doorheen loopt zijn tot midden vorige eeuw gebruikt voor de productie van houtskool, die met ezels werd vervoerd. Hierbij moesten de muilezeldrijvers ook over de gevaarlijke Pont del Diable (de duivelsbrug), toen nog zonder leuningen aan de zijkanten. In vroeger tijden maakten de ezeldrijvers de ezels van elkaar los voordat ze bij de brug aankwamen, zodat ze bij een misstap niet allemaal in de afgrond zouden verdwijnen.De brug over de smalle maar zeer diepe kloof spreekt tot de verbeelding als je bedenkt hoe men deze al in de 11e eeuw heeft kunnen bouwen.

dag 6 Les Eglésies - Senterada
25,2 km, 7 u 30 min, 1.320 m stijgen / 1.630 m dalen
Vandaag staat de langste etappe op het programma: vroeg op pad! Je start met een klim en wordt al snel beloond met een prachtig uitzicht. Later loop je over een heuvelrug en kom je bij een dolmen, de lokale versie van een hunebed. Dit is een mooie plek voor een pauze en te genieten van de rust en het uitzicht. Uitgerust kan je beginnen aan de afdaling door een bos naar het in het dal gelegen Cadolla. Na de rivier beneden in het dal, loop je door naar het kleine gehucht Naens. Om dan de daling in te zetten naar Senterada aan de Ríu Sarroca.

Je logeert deze avond in Casa Leonardo van Mireia Fontde drijvende kracht achter de tocht. Een bijzondere en verrassende accommodatie. Zo was het vroeger ooit de supermarkt van het dorp en tegenwoordig is het net een klein museum. Je kunt nagenieten van deze lange wandeling op het terras in de schaduw aan de rivier.

dag 7 Senterada - La Pobla de Segur
22 km, 6 u 40 min, 1.460 m stijgen / 1.680 m dalen
Je loopt omhoog over de herderspaden, afwisselend door open terrein en bos. Na ca. 2 uur lopen kom je bij een door ondergrondse bronnen gevoed meer, lokaal El Cinque Llac genoemd, het vijfde meer. Hierna loop je verder naar de ruïnes van Montsor, een verlaten dorp. Na nog een klim daal je af naar La Pobla de Segur. Hier kan je uitrusten op het dorpsplein, voordat je de laatste 3 km loopt naar de accommodatie. Nog een keer overnachten op een plek met een fantastisch uitzicht!

dag 8 Na het ontbijt wordt je naar het stationnetje van La Pobla de Segur gebracht waar je de trein naar beneden neemt. Vanaf Lleida (Lérida) reis je per snelle trein naar Barcelona. Je hebt hier de hele middag om de stad te bekijken (langer verblijf mogelijk). Overnachting in Barcelona.

dag 9 Rond 08.30 uur vertrek je per hogesnelheidstrein uit Barcelona en via Parijs (afhankelijk van beschikbaarheid via Lyon-Brussel) reis je terug naar Nederland, waar je aan het begin van de avond aankomt.

 

Over het wandelen

Er moet tijdens deze reis veel geklommen en gedaald worden. Dat vereist een goede wandelconditie en liefst enige ervaring met wandelen in bergachtig terrein.
 

Accommodaties en maaltijden

De tocht is bedacht door de gastvrije eigenaren van een zestal herbergen. Deze initiatiefnemers runnen het project samen met oog voor duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor de lokale natuur en het behoud van hun culturele erfgoed. Een deel van de opbrengsten investeren ze weer terug in de streek, zoals het onderhoud aan de eeuwenoude paden en de reconstructie van de vele stenen muren.
Je overnacht in sfeervolle accommodaties in kamers met eigen sanitair. Ontbijt en avondmaaltijd wordt voor je geregeld. Voor overdag neem je een (eveneens inbegrepen) lunchpakket mee.

Prijzen (reiscode ES_CATP)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.145,00
1-persoonstoeslag € op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf Amsterdam of Rotterdam, incl. zitplaatsreserveringen (en in de nachttrein ligplaats in 4-persoonscouchette), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m ontbijt dag 8, ontbijt op dag 9 (Barcelona), bagagevervoer, transfers comform programma, reispakket met Engelstalige routebeschrijvingen en kaartmateriaal, GPS-data (indien gewenst), STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden in Barcelona en maaltijden tijdens heen- en terugreis.
Uitbreidingen: extra nacht op een van de accommodaties; langer verblijf in Barcelona.
BOEK DEZE REIS >