Wandelreis Slowaaks Paradijs en Hoge Tatra

> 15-daagse wandelreis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: pittig
> startdatum: iedere dag van 10 juni t/m 30 september
> reiscode SK_TATR1

Deze reis voert door twee zeer verschillende nationale parken: het Slowaaks Paradijs en de Hoge Tatra. Het Slowaaks Paradijs is een karstgebied met grillig gevormde bergen. Het gebied staat bekend om zijn veelheid aan bossen, dalen, riviertjes, watervallen en ravijnen, met daarlangs paden van houten trappen, boomstammen en ijzeren ladders. Tijdens het tweede deel van de reis wandelt u in de Hoge Tatra, een imposant hooggebergte met toppen boven 2600 m. In dit gebied van talloze bergmeren en watervallen, sneeuw en gletsjers leven lynxen, vossen, otters, wilde zwijnen, edelherten, gemzen, alpenmarmotten, wolven, bruine beren en steenarenden. Er zijn prachtige wandeltochten uitgezet, met vele adembenemende uitzichtpunten.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 U reist per dagtrein via Berlijn naar Praag, waar u overstapt op de nachttrein naar Slowakije.

dag 2 De aankomst op het station van Spisska Nova Ves is ‘s ochtends rond 07.30 uur. Vanaf het station wordt u naar uw pension in Stratená gebracht, hier kunt u eerst nog even ontbijten. Vanuit het pension start een intensieve rondwandeling door het ravijn Tiesnavy naar de ijsgrot van Dobšina. Dit is één van de grootste ijsgrotten ter wereld, u loopt er door een tunnel van ijs. Na het bezoek aan de ijsgrot wandelt u terug naar de berg Hanesová en via een bloemrijk grasland naar uw pension in Stratená.
(14 km wandelen; totale wandelduur ± 5 uur i.v.m. het klimmen; 789 m stijgen en 786 m dalen)

dag 3 U maakt een rondwandeling door het dal van Stratená, in het zuidelijk deel van het Slowaaks Paradijs. Na een rustig begin wandelt u door een kloof en via ijzeren kettingen en ladders langs een waterval omhoog. Onderweg kunt u genieten van spectaculaire uitzichten. U komt bij een plateau op 1.032 m, waarna u terugwandelt naar het pension. (16 km wandelen; totale wandelduur ± 5 á 6 uur excl. pauzes;
990 m stijgen en 989 m dalen)

dag 4 Vandaag wandelt u naar de volgende accommodatie, in het noordelijk deel van het Slowaaks Paradijs. Na het ontbijt volgt een transfer naar het dorpje Dedinky. Van hieruit wandelt u omhoog naar het plateau Geravy. Vervolgens wandelt u via grasland en door bos naar een meertje. Het hoogtepunt van de wandeling is het uitzichtpunt Tomášovský výhl’ad; een grote opvallende kalksteenrots. Van hieruit wandelt u naar het pension, nabij Cingov waar uw bagage op u staat te wachten.
(18 km; totale wandelduur ± 5 uur en 45 minuten excl. pauzes; 773 m stijgen en 1.059 m dalen)

dag 5 Deze dag start vanuit het pension nabij Cingov met een pittige rondwandeling door de kloof Prielom Hornádu. Een wandeling met schitterende uitzichtpunten voert deels langs de rivier de Hornád. De rivier heeft hier een kloof gevormd met een diepte van 150 m. U maakt een spannende wandeling door de kloof en langs de rivier via ijzeren roosters, ijzeren bruggen en houten ladders en trappen. Hierna wandelt u door een ‘kloosterravijn’ in het hart van het karstgebied. U vindt er een kloosterruïne uit 1299, die weer in oude glorie hersteld wordt. In dit gebied kunt u lokaal parnassia, Turkse lelie en wollige distel aantreffen. U wandelt naar het pension in Smizany waar uw bagage al naar toe gebracht is.
(18,5 km; totale wandelduur ca. 6 uur excl. pauzes; 906 m stijgen en 943 m dalen)

dag 6 Vanochtend wordt u naar Spišský hrad gebracht, één van de grootste ruïneburchten van centraal Europa en opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 1113 is de indrukwekkende burcht op een heuvel gebouwd. Omstreeks 1780 werd de burcht getroffen door brand, waarna de burcht werd verlaten. Bij helder weer is het hier genieten van een schitterend uitzicht. Na het bezoek aan de burcht is er de mogelijkheid om een korte wandeling naar Dreveník te maken, gelegen ten zuiden van Spišsky hrad. Het is een travertin plateau dat bestaat uit grote keien, stenen grotten, holtes en tektonische breuken en vormt daarmee een belangrijk natuurreservaat. Vanmiddag bezoekt u het historische dorpje Spišská Kapitula, dat nabij ligt. Met deze mooie excursiedag eindigt uw verblijf in het Slowaaks Paradijs en wordt u samen met uw bagage naar de stad Štrbské pleso in de Hoge Tatra gebracht. U overnacht hier in een pension.
(6 km; totale wandelduur ca. 1,5 - 2,5 uur; 130 m stijgen en 130 m dalen)

dag 7 Om goed uitgerust aan de pittige wandelingen in de Hoge Tatra te beginnen, hebben we vandaag een rustdag ingepland. U kunt deze naar eigen wens invullen, met bijv. een treintochtje in de omgeving, een bezoek aan een wellness centrum of gewoon lekker rustig aan doen.

dag 8 Rondwandeling Štrbské pleso. Vandaag staat er een pittige rondwandeling op het programma. Vanuit het pension wandelt u langs een meertje, vervolgens gestaag omhoog door het bos en over een open vlakte naar de indrukwekkende waterval Skok. U klimt langs kettingen en ijzeren ladders verder omhoog langs de waterval. Daarna volgt nog een pittige klim langs enkele bergmeertjes, tot een hoogte van 2.300 m. Dit is het hoogste uitzichtpunt voor vandaag. U daalt nu af naar een stoeltjeslift, die u verder naar beneden brengt. U kunt ook naar beneden wandelen. U komt weer uit bij uw pension in Štrbské pleso.

(12,7 km; totale wandelduur ca. 4,5 uur excl. pauzes; 1.176 m stijgen en 699 m dalen)

dag 9 Pittige bergwandeling naar Stary Smokovec. Uw grote bagage wordt vervoerd naar de accommodatie in Horny Smokovec, waar u vanavond aankomt. U wandelt vandaag vanaf het pension naar een bergmeer op 1.500 m hoogte, een mooie plek voor een pauze. Vervolgens maakt u een steile klim naar Sedlo pod Ostrvou (1.996 m). Vanaf hier wandelt u verder langs enkele bergmeertjes en een berghotel. Vanaf hier kunt u afdalen met een kabelbaan naar Stary Smokovec, waar een treintje u naar het volgende station brengt en u in 5 minuten naar het pension in Horny Smokovec wandelt.
(21 km; totale wandelduur 6 uur en 15 min. excl. pauzes; 1.261 m stijgen en 1.309 m dalen)

dag 10 Om voldoende uitgerust aan de trektocht door de bergen te beginnen is er weer een rustdag ingelast. Vandaag kunt u dus weer naar eigen inzicht invullen, bijv. met een wandeling door de plaats Tatranska Lomnica, met de kabelbaan naar de hoogste top van de Hoge Tatra: Lomnický štit (2.632 m), of een bezoek aan een bijzonder fraai natuurmuseum.

dag 11 U begint aan een 2-daagse trektocht met overnachting in een berghut. Vandaag pakt u dus wat extra spulletjes in uw dagrugzak. Uw grote bagage wordt naar de accommodatie gebracht waar u op dag 12 aankomt. Vandaag begint met een kort treinritje en een kabelbaan naar het startpunt van de wandeling. U loopt omhoog langs bergbeekjes en schitterende watervallen tot u de stenen hut Skalntá chata (1.740 m) bereikt. U vindt hier een restaurantje, een bergmeer en een observatorium. Het is een prachtig uitzichtpunt. U wandelt verder omhoog langs bijzondere alpenflora. U komt uiteidenlijk in 'de vallei van de witte meren', waar u overnacht in een berghut, aan de oever van een prachtig bergmeer. Op het terras kunt u genieten van het mooie uitzicht.
(11 km; totale wandelduur ca. 3 uur en 45 min. excl. pauzes; 1.057 m stijgen en 783 m dalen)

dag 12 Vanochtend heeft u een keuze uit twee mogelijkheden:
optie 1 > Een bergwandeling van 4 uur naar Tatranska Kotlina in de Belianske Tatra, een bergketen in de oostelijke Tatra. De bergen bestaan hier uit kalksteen en dolomiet. Hier kunt u een druipsteengrot bezoeken.
(12,5 km; totale wandelduur ca. 4 uur excl. pauzes; 230 m stijgen en 985 m dalen)
optie 2 > Een wandelroute van 2 uur en 20 min. door 'het dal van het groene meer' en 'het dal van het witte water van Kezmarkska'. Daar neemt u de bus naar Tatranska Kotlina. Hier kunt u een druipsteengrot bezoeken of fietsen huren voor een korte fietstocht in de omgeving.
(10 km; total wandelduur ca. 3 uur excl. pauzes; 130 m stijgen en 731 m dalen).

U overnacht in een pension in Tatranska Kotlina.

dag 13 Vanochtend neemt u de bus naar Zdiar. Hier wandelt u langs traditionele beschilderde houten huizen  en een museum dat gewijd is aan bergbewoners, die door de nazi's Goralenvolk werden genoemd. Vervolgens wandelt u omhoog naar de berg Magurka (1.193 m). U loopt over een bergrug verder naar een kleine open vlakte. Als u geen hoogtevrees heeft, kunt u hier een boomkroonpad lopen op 24 m hoogte. Het pad heeft een lengte van ruim 1200 meter, waarbij u kunt genieten van een prachtig uitzicht, o.a. vanaf een 32 meter hoge toren. U daalt vervolgens af via een dal naar de bushalte voor een bus terug naar Tatranska Kotlina.
(15,5 km - met 1,8 km in te korten door een stoeltjeslift te nemen; totale wandelduur ca. 4 uur excl. pauzes; 476 m stijgen en 590 m dalen)

dag 14 Vertrek uit Slowakije. ’s Ochtends wordt u naar het treinstation in Poprad gebracht. Hier vertrekt u rond 11.30 uur en via een overstap in Bratislava komt u ´s avonds in Wenen aan. In Wenen stapt u over op de nachttrein naar Nederland.

dag 15  Rond 09.00 uur rijdt de nachttrein Nederland binnen.
 

Over het wandelen

Aangezien de meeste wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein gaan, is een goede wandelconditie een vereiste. De wandelingen in het Slowaaks Paradijs zijn gemakkelijk, de tochten in de Hoge Tatra zijn echter matig tot pittig. In het Slowaaks Paradijs moeten er op diverse plekken stukken via roosters en ladders worden afgelegd. In de Hoge Tatra kunnen de meeste wandelingen wel wat lichter worden gemaakt door een stuk met een stoeltjeslift te doen of extra tussenstops te maken.  De duur van de wandelingen varieert van ca. 3,5 tot 6 uur per dag, waarbij de hoogteverschillen per dag sterk uiteen lopen en liggen tussen 240 m en 1.309 m.

In de Tatra kan er in juni en september nog/al sneeuw liggen op delen van de wandelroute, wat het wandelen in die maanden ook zwaarder kan maken.

Wanneer u overnacht in de berghutten zult u wat extra spullen in uw dagrugzakje mee moeten nemen zoals, handdoek, toiletspullen en mogelijk een enkel schoon kledingstuk.

Accommodaties en maaltijden

U verblijft gedurende deze reis 10 nachten in 5 verschillende pensions en 1 nacht in een berghut. De kamers in de pensions zijn met eigen badkamer. De berghut is eenvoudig, u slaapt daar op meerpersoonskamers. Beddengoed is in de berghut aanwezig, maar u dient wel zelf een lakenzak en een handdoek mee te nemen. Het ontbijt is op alle accommodaties inbegrepen, in de berghut ook het avondeten, de overige maaltijden regelt u zelf ter plaatse.

Prijzen (reiscode SK_TATR1)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-persoonskamer) € 1.195,00
deze reis is niet geschikt voor jonge kinderen n/a
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein, per persoon € 120,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein op aanvraag
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland met zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchettes), alle overnachtingen, ontbijt vanaf dag 3 t/m dag 14, avondmaaltijd op dag 11 (in de berghut), transfers en bagagevervoer conform programma, dag 13 toegang boomkroonpad; reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; lokale bussen en treintjes (enkele euro's); entree Nationaal Park Slowaaks Paradijs (€ 3,50 voor 3 dagen); entree ruïneburcht Spissky hrad (ca. € 8,-); overige maaltijden; en de volgende optionele kosten: dag 2 entree ijsgrot (ca. € 9,-); dag 12 entree druipsteengrot (€ 10,-); en diverse stoeltjesliften en kabelbanen (prijzen variërend van € 8 tot € 16,- per rit); en de optionele kabellift naar de hoogste berg van Slowakije (2.632 m) op dag 10 (retourprijs € 27,-); reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Krakow, Bratislava, Praag of Wenen.
BOEK DEZE REIS >