Wandelreis Slowaakse Karst en Slowaaks Paradijs

> 12-daagse reis
> wandelingen van uiteenlopende lengtes, desgewenst in te korten
> incl. heen- en terugreis per trein
> goede wandelconditie vereist
> startdatum iedere dag van mei t/m oktober (maar let op: de optionele ferrata op dag 10 is pas mogelijk vanaf 15 juni)
> reiscode SK_KRAJ

Tijdens deze reis maakt u kennis met twee verschillende gebieden in Slowakije: de nationale parken Slovenský Kras (Slowaaks Karstgebied - 1e deel van de reis) en Slovenský Kraj (het Slowaaks Paradijs - 2e deel van de reis).

De reis start met een bezoek aan de prachtige stad Košice, in het oosten van Slowakije. Daarna volgen wandelingen door het nationale park Slovenský Kras, dat in het zuidwestelijk deel van Slowakije ligt. Dit nationale park is het grootste karstgebied in midden Europa, bestaande uit grillig gevormde bergen en kalkplateaus. U maakt wandelingen door bloemrijke graslanden, gemengde bossen, over kalkplateaus, langs beekjes, natuurlijke bronnen, watervallen en kalkrotsen. De wandelingen worden afgewisseld met bezoeken aan culturele bezienswaardigheden.

Het Slowaaks Paradijs staat bekend om zijn grillige kalkrotsen, veelheid aan bossen, dalen, riviertjes, watervallen en ravijnen, met daarlangs paden van houten trappen, boomstammen en ijzeren ladders. Ook hier worden de wandelingen afgewisseld met bezoeken aan culturele bezienswaardigheden. U wandelt door pittoreske dorpjes met traditionele houten huizen, langs een burchtruïne maar u kunt ook een bezoek brengen aan een aragonietgrot, een ijsgrot en bijzondere druipsteengrotten.

In de bloemrijke graslanden staan o.a. groot zonneroosje, zilverdistel, driedistel, rozenkransje, kluwenklokje, wilde tijm en duifkruid. In het nationale park leven o.a. de oostelijke smaragdhagedis, de esculaapslang, geelbuikvuurpad, boomkikker, Europese bidsprinkhaan, grondeekhoorn, gems, bruine beer, wolf, lynx, keizerarend, grijze gors, grauwe klauwier, draaihals en hop.

 

De reis van dag tot dag

dag 1 's Ochtends vertrek per trein via Berlijn naar Praag, waar u overstapt op de nachttrein naar Slowakije.

dag 2 Rond 8.30 uur komt u aan in Košice, in het oosten van Slowakije. Hier kunt u uw grote bagage stallen op het treinstation en vervolgens te voet de stad verkennen. Kosice is de tweede stad van Slowakije. Enkele aanraders zijn: de Sint Elizabeth Kathedraal, de Sint Michaels-kapel, een bijzondere klokkentoren, het Oost-Slowaaks museum en een prachtig stadsplein en muziekfonteinen.
Rond 15.30 uur reist u met de trein naar Plešivec. Een transfer brengt u vervolgens naar uw pension in Gemerská Horka in het Slowaakse karstgebied ‘Slovenský kras’.

dag 3 Wandeling door glooiend landschap met enkele flinke klimmen. Direct vanaf het pension loopt u door bos, langs een beekje en via enkele dorpjes naar het plaatsje Dlha Ves. De kalkstenen rotsen steken verspreid over het grasoppervlak boven het maaiveld uit. Hier overnacht u in een pension, uw bagage staat al op u te wachten. U heeft vandaag ook de mogelijkheid naar de druipsteengrot van Domica te gaan, te voet (2,5 km extra) of per bus.
20,3 km; totale wandelduur ± 5 uur excl. pauzes; 541 m stijgen en 429 m dalen
Er zijn twee opties om de wandeling van vandaag korter te maken:
een wandeling van 14 km, 625 m stijgen en 516 m dalen
een wandeling van 15,3 km, 644 m stijgen en 520 m dalen, met o.a. bezoek aan de druipsteengrot in Domica.

dag 4 Vanochtend gaat u met de lokale bus naar het dorpje Domica. Hier start een pittige wandeling naar het kalkplateau van Silicka en door naar het volgende pension. U wandelt afwisselend door bos en bloemrijke graslanden. Dit gebied is rijk aan boven- en ondergrondse karstvormen. Onderweg kunt u genieten van schitterende uitzichtpunten. Vanaf het plateau daalt u naar uw pension in het plaatsje Krasnohorska Dlha Luka.
25,2 km; totale wandelduur ± 6,5 uur excl. pauzes; 756 m stijgen en 799 m dalen
Op drie manieren in te korten:
- per bus naar Kecovo i.p.v. Domica, de wandeling wordt dan 22,2 km
- vanaf Silica per bus naar Jovice, de wandeling wordt dan 15,2 km
- vanaf Silica per bus naar Krásnohorská Dlhá Lúka, dan 13 km

dag 5 Nog een pittige wandeldag. U wordt vanochtend met een taxi naar de bushalte gebracht, waar u de bus neemt naar het startpunt van de wandeling. Daar klimt u eerst via een pad langs watervallen en verder naar een kalkplateau. Bij helder weer heeft u hier een prachtig uitzicht. Dan daalt u af naar een dorpje, ook weer met fraaie watervallen. Vervolgens wandelt u naar een ruïneburcht, waar tussen de warmteminnende vegetatie veel bijzondere vlindersoorten leven. U daalt af naar Turna nad Bodvou, waar u in de lokale bus stapt om naar het pension in Gemerska Hora te gaan.
16 km; totale wandelduur ca. 5 uur; 696 m stijgen en 717 m dalen (wandeling kan desgewenst met 4km worden uitgebreid)

dag 6 Na drie flinke wandeldagen kunt u het vandaag even rustig aan doen. Maar natuurlijk zijn er ook legio mogelijkheden om deze dag naar wens invulling te geven. Zo kunt u een bezoek brengen aan de stad Roznava met een mooi stadscentrum, een uitkijktoren, een mijnbouwmuseum en het mausoleum van graaf Dénes Andrássy. Zwemmen en wandelen en/of fietsen in de omgeving kan ook.

dag 7 De dag begint met een transfer naar de aragonietgrot in Ochtiná. Hier volgt een rondleiding door deze schitterende grot, waarvan er maar drie in heel Europa voorkomen. De grot staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Na het grotbezoek volgt een transfer naar Statena. U kunt hier kiezen voor een lange of een korte wandeling. Als u kiest voor de lange staat er nog een grotbezoek op het programma, ditmaal een ijsgrot waar je door een tunnel van ijs loopt.
optie 1: lange wandeling, 14 km; totale wandelduur ± 5 uur i.v.m. het klimmen; 789 m stijgen en 786 m dalen
optie 2: korte wandeling, 9 km wandelen, totale wandelduur ± 2,5 uur; 477 m stijgen en 523 m dalen

dag 8 U maakt een rondwandeling door het dal van Stratena, in het zuidelijk deel van het Slowaaks Paradijs. Na een rustig begin wandelt u door een kloof en via ijzeren kettingen en ladders langs een waterval omhoog. Onderweg kunt u genieten van spectaculaire uitzichten. U komt bij een plateau op 1.032 m, waarna u via bospaden door een glooiend terrein terug wandelt naar het pension.
16 km; totale wandelduur ± 5 à 6 uur, excl. pauzes; 990 m stijgen en 989 m dalen

dag 9 Vandaag wandelt u naar de volgende accommoatie, in het noordelijk deel van het Slowaaks Paradijs. Na het ontbijt volgt een transfer naar het dorpje Dedinky. Van hieruit wandelt u omhoog naar het plateau Geravy. Vervolgens wandelt u via grasland en door een bos naar een meertje. Het hoogtepunt van de wandeling is het uitzichtpunt Tomasovsky Vyhlad, een grote opvallende kalksteenrots. U wandelt vervolgens naar het volgende pension, in Cingov.
18 km; totale wandelduur ong. 6 uur excl. pauzes; 773 m stijgen en 1.059 m dalen

dag 10 Vandaag staat een mooie, intensieve en uitdagende wandeling op het programma. Het gaat door kloven, langs watervallen, over houten trappen en langs ijzeren kettingen. Als u het nog niet spannend genoeg vindt, kunt u een hele bijzondere wandeling door het ravijn maken. Bij deze zogenoemde ferrata wordt u voorzien van een speciale uitrusting, bestaande uit helm, tuigje en veiligheidslijn met carbijnhaak.
U wandelt langs de rivier de Hornad. Daarna loopt u omhoog naar watervallen en langs watervallen en over houten trappen en langs ijzeren kettingen door het ravijn. Als u de ravijnwandeling over wilt slaan is er een alternatieve wandeling. U wandelt langs of door een kloosterravijn, waar een kloosterruïne uit 1299 staat. Bijzonder is dat deze weer in oude luister hersteld wordt. In dit gebied kunt u lokaal parnassia, Turkse lelie en wollige distel aantreffen. U wandelt verder naar het treinstation Letanovce, waar u de trein naar Smizany neemt. Hier wandelt u naar uw pension.
14 km; totale wandelduur ong. 5 uur excl. pauzes; 770 m stijgen en 757 m dalen

dag 11 ´s Ochtends brengt een taxi u naar het treinstation van Spisska Nova Ves en vertrekt u per trein naar Bratislava. Wanneer u wilt regelen we de treinreis terug zo dat u voldoende tijd heeft om de mooie stad Bratislava te bekijken. Van Bratislava reist u verder per trein naar Wenen, waar u overstapt op de nachttrein naar Nederland.

dag 12 Omstreeks 09.00 uur rijdt de nachttrein Nederland binnen en reist u verder naar uw station.
 

Over het wandelen

Aangezien de meeste wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein gaan, met soms een flinke klim of daling, is een goede wandelconditie een vereiste. De duur van de wandelingen varieert van ca. 5 tot 6,5 uur per dag, waarbij de hoogteverschillen per dag sterk uiteen lopen en liggen tussen 540 m en 1.060 m.
Het vervoer ter plaatse
Om zoveel mogelijk te kunnen zien vanuit de accommodaties en niet te vaak van accommodatie te hoeven wisselen, zijn er op diverse momenten transfers of lokale bus- of treinritjes gepland. De transfers, uitgevoerd door taxi's, worden allemaal voor u geregeld; voor de benodigde bussen en treinen krijgt u de vertrektijden bij het reispakket.

 

Prijzen (reiscode SK_KRAJ)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-persoonskamer) € 1.185
deze reis is niet geschikt voor jonge kinderen n/a
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein per persoon € 120,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein op aanvraag
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Kosice en terug vanaf Spisska Nova Ves, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchettes), alle overnachtingen op 2-persoonskamer met eigen badkamer, ontbijt en lunchpakketten in de pensions, transfers conform programma behalve vermeld bij niet inbegrepen, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; een aantal lokale bus- en treinritjes (totaal ca. € 15,-); optioneel openbaar vervoer (maximaal € 9,50); optionele entreegelden (maximaal € 32,-); optionele ferrata op dag 10 (€ 15,- voor huur van de veiligheidsset plus € 5,- toegang); reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Praag, Bratislava of Wenen.
BOEK DEZE REIS >