Wandelreis Natuur en Cultuur van Slowakije

> 12-daagse reis
> 4 à 6 uur echte wandeltijd per tocht
> incl. heen- en terugreis per trein
> goede wandelconditie vereist
> startdatum iedere dag van mei t/m september
> reiscode SK_KAMZ

Tijdens deze reis maakt u écht kennis met Slowakije. Natuurwandelingen door bloemrijke graslanden, gemengde bossen, langs beekjes en bronnen, watervallen en kalkrotsen worden afgewisseld met bezoeken aan culturele bezienswaardigheden. Deze afwisseling maakt de reis zo bijzonder, u maakt in korte tijd kennis met vele bezienswaardigheden in Slowakije. Het eerste deel van de reis verblijft u in het nationale park Slovenský Kras, het tweede deel van de reis in centraal Slowakije.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 U reist per dagtrein via Berlijn naar Praag, waar u overstapt op de nachttrein naar Slowakije.

dag 2 ´s Morgens rond 8.30 uur komt u aan in Košice. Hier kunt u uw grote bagage stallen op het treinstation en vervolgens te voet de stad verkennen. Kosice is de tweede stad van Slowakije. Enkele aanraders zijn: de Sint Elizabeth Kathedraal, de Sint Michaels kapel, een bijzondere klokkentoren, het Oost-Slowaaks museum en een prachtig stadsplein en muziekfonteinen.
Rond 15.30 uur reist u met de trein naar Plešivec. Een transfer brengt u vervolgens naar uw pension in Gemerská Horka in het Slowaakse karstgebied ‘Slovenský kras’.

dag 3 Transfer naar het startpunt van de wandeling aan de voet van een kalkstenen heuvel met  burchtruïne. Tussen de warmteminnende vegetatie huizen veel bijzondere vlindersoorten. U wandelt vandaag door een veelal open landschap met schitterende uitzichtpunten. Van de voet van de heuvel wandelt u omhoog naar de burchtruïne en daalt daarna af naar een dorpje en watervallen. Via bos, een plateau, door een dal en langs een beekje wandelt u naar de restanten van een hussietenkerk in het plaatsje Lúka. Een transfer brengt u naar uw pension in Krásnohorská Dlhá Lúka. Uw grote bagage blijft in uw pension in Gemerská Horka.
18,5 km; totale wandelduur ± 5,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 480 m

dag 4 Vanochtend wandelt u vanaf uw pension het bos in. Doel is het kalkplateau van Silická. Dit gebied is rijk aan boven- en ondergrondse karstvormen, in allerlei varianties. Onderweg kunt u genieten van schitterende uitzichtpunten. Vanaf het plateau daalt u door grasland af naar de plaats Silica. Daarna wandelt u door gemengd bos richting Slavec en reist vandaar met de lokale bus naar het pension terug.
17,5 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 400 m

dag 5 U reist met een lokale bus naar Plešivec, waar uw rondwandeling start. U wandelt door een glooiend landschap langs kloven, door bos en bloemrijke graslanden. De kalkstenen rotsen steken verspreid over het grasoppervlak boven het maaiveld uit. In de druipsteengrot van Domica kunt u een rondleiding volgen. U reist weer met een lokale bus terug naar uw pension.
23 km; totale wandelduur 5 uur en 45 minuten excl. pauzes; hoogteverschil: 335 m

dag 6 Na drie flinke wandeldagen kunt u het vandaag even rustig aan doen. Maar natuurlijk zijn er ook legio mogelijkheden om deze dag naar wens invulling te geven. Zo kunt u een bezoek brengen aan de stad Roznava met een mooi stadscentrum, een uitkijktoren, een mijnbouwmuseum en het mausoleum van graaf Dénes Andrássy. Zwemmen en wandelen en/of fietsen in de omgeving kan ook.

dag 7 De dag begint met een transfer naar de aragonietgrot in Ochtiná. Hier volgt een rondleiding door deze schitterende grot, waarvan er maar drie in heel Europa voorkomen. De grot staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Na het grotbezoek volgt een transfer naar de stad Zvolen. De grote bagage wordt naar het pension vervoerd. U wandelt naar de burchtruïne Pustý hrad (572 m). Op de terugweg kunt u bronwater proeven bij de lokale bron. Terug in Zvolen kunt u op een terrasje eten en nagenieten van de wandeling. Aan het einde van de dag wandelt u naar het pension of neemt een lokale bus.
8 km; totale wandelduur ± 4 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 280 m
 
dag 8 Mooie en afwisselende wandeling vanaf het pension richting naar het dorpje Sliac. Hier kunt u de trein nemen naar Hronsek waar u een houten kerkje uit 1726 kunt bezichtigen. Het is een bijzonder monument omdat het gebouwd is zonder een spijker te gebruiken (!). Vanuit dit dorpje reist u per trein terug naar Sliac, waar u uw wandeling vervolgt.
U wandelt vandaag zowel door een dal van bloemrijke graslanden als door gemengde bossen en dorpjes. Onderweg treft u bijzondere planten en vlinders aan en kunt bij helder weer genieten van mooie uitzichten. U reist met de lokale bus naar Zvolen en na het avondeten weer terug naar het pension.
15 km; totale wandelduur ± 5 uur, excl. pauzes; hoogteverschil: 200 m

dag 9 Vanochtend gaat u met de lokale bus naar de stad Banská Bystrica en vervolgens naar het pittoreske mijnbouwdorpje Špania Dolina. In de 13e eeuw werd hier koper en zilver gedolven, typische mijnbouwhuizen getuigen van het verleden. Vanuit Špania Dolina wandelt u naar de op 1100 meter gelegen berg Panský diel. Bij helder weer heeft u vanaf deze berg uitzicht over het nationale park de Grote Fatra en de bergketen van Kremnica. Vervolgens wandelt u terug naar Banská Bystrica voor een bezoek aan deze gezellige stad. Na hier gegeten te hebben, reist u aan het einde van de middag met bus of trein terug naar Zvolen en wandelt u naar uw pension.
12 km; totale wandelduur ong. 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 730 m

dag 10 Vanochtend neemt u na het ontbijt de bus naar het goudstadje Banská Štiavnica, een andere parel op de werelderfgoedlijst van Unesco. U wandelt van hieruit de stad uit en via bospaden langs enkele kunstmatige meertjes en door bloemrijke graslanden met vele bijzondere planten naar de berg Sitno (1009 m). U kunt vanuit enkele rotsformaties bij helder weer genieten van een schitterend uitzicht over de bergketen van Stiavnica. Bij het eindpunt van de wandeling wacht een taxi op u, die u naar de stad Banská Štiavnica brengt. Hier kunt u eten, waarna u naar het pension in Zvolen wordt gebracht.
18 km; totale wandelduur ong. 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 510 m

dag 11 ´s Ochtends brengt een taxi u naar het treinstation van Zvolen en vertrekt u per trein naar Bratislava. Wanneer u wilt regelen we de treinreis terug zo dat u voldoende tijd heeft om de mooie stad Bratislava te bekijken. Van Bratislava reist u verder per trein naar Wenen, waar u overstapt op de nachttrein naar Keulen.

dag 12 ‘s Ochtends komt u rond 8 uur in Keulen aan. Hier stapt u over op de ICE naar Nederland voor de laatste paar uurtjes van de reis.
 

Over het wandelen

Aangezien de meeste wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein gaan, is een goede wandelconditie een vereiste. De duur van de wandelingen varieert van ca. 4 tot 6 uur per dag, waarbij de hoogteverschillen per dag sterk uiteen lopen en liggen tussen 200 m en 730 m.

Het vervoer ter plaatse
Om zoveel mogelijk te kunnen zien vanuit de accommodaties en niet te vaak van accommodatie te hoeven verwisselen, zijn er op diverse momenten transfers of lokale bus- of treinritjes gepland. De transfers, uitgevoerd door taxi's, worden allemaal voor u geregeld; voor de benodigde bussen en treinen krijgt u de vertrektijden bij het reispakket.
 

Prijzen (reiscode SK_KAMZ)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u de reis voor 1 persoon wilt boeken; als u de heen- en terugreis zelf regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2019.

per persoon (bij 2 personen op een 2-persoonskamer) € 975,00
deze reis is niet geschikt voor jonge kinderen n/a
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein € 50,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein n/a

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Kosice en terug vanaf Zvolen, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchettes), alle overnachtingen op 2-persoonskamer met eigen badkamer, ontbijt en lunchpakketten in de pensions, transfers conform programma behalve vermeld bij niet inbegrepen, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden, dag 2 treinkaartje Kosice -Plesivec (ca. € 4,50), bustickets (het gaat steeds om kleine bedragen van max. ca. € 1,50), verder optioneel openbaar vervoer en optionele entreegelden (totaal ca. € 30,-), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Praag, Bratislava of Wenen.
BOEK DEZE REIS >