Slovenië: Wandelreis Meren en Valleien

> 10-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m september
> reiscode SI_KRAN

In het noordwesten van Slovenië liggen, tegen de Italiaanse en Oostenrijkse grens, als uitloper van de het Alpenmassief de Julische Alpen. Het grootste deel valt onder het Nationaal Park Triglav, genoemd naar de Triglav, die met zijn 2864 m de hoogste berg van Slovenië is. Het is een echt karstgebied waardoor grillige rotspartijen afwisselen met groene alpenweiden. Overal stromen beekjes, de lucht is schoon en het is er heerlijk rustig.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per ICE naar Düsseldorf, waar u overstapt op de nachttrein naar Oostenrijk.

dag 2 Na een overstap komt u om 10.45 uur aan in het Karintische Villach. Hier heeft u een paar uurtjes om het leuke centrum in te lopen en een kop koffie te drinken aan de oever van de Drau. Het is nog maar 40 minuten naar het eerste Sloveense station na de grens, Jesenice. Hier stapt u in de bus die u in een half uurtje naar de eerste accommodatie brengt, in Podkoren bij Kranjska Gora.

dag 3 Rondtocht Podkoren - Kranjska Gora - Jasna Vallei - Podkoren (20 km / hoogteverschil 500 m). De eerste wandeldag brengt u naar het einde van de Jasna Vallei, waar de indrukwekkende bergketens Prisank en Razor voor u opdoemen. Op de terugweg kan de Russische Kapel worden bezocht, een monument voor de gesneuvelde Russiche krijgsgevangenen die tijdens de 1e wereldoorlog hier een weg over de bergen moesten bouwen.

dag 4 Rondtocht Podkoren - drielandenpunt - Podkoren (19 km, hoogteverschil 640 m). Na een korte transfer wandelt u naar de berg Pe? (1508 m) en het drielandenpunt waar de grenzen van Slovenië, Italië en Oostenrijk elkaar raken. Op de top heeft u een prachtig uitzicht op de Julische Alpen en de hoogste bergketen van Oostenrijk, de Hohe Tauern. De afdaling brengt u naar de bron van de langste rivier van Slovenië, de Sava en onderlangs de fameuze skihellingen van Kranjska Gora.

dag 5 Podkoren - Radovna Vallei - Vintgar Kloof - Bled (11 km, hoogteverschil 200 m). Verplaatsingsdag: u wandelt naar de volgende accommodatie, aan het meer van Bled. Na een transfer door de Radovna Vallei begint u met een wandeling door de 1600 meter lange Vintgar Kloof, ingeslepen in de berg door de rivier de Radovna, die zich er met veel geruis doorheen perst. Via smalle paadjes en bruggen loopt u langs en boven het water. U heeft hier een goede kans op waterspreeuwen en ijsvogeltjes. Na  de kloof wandelt u via een uitzichtpunt bij de Katarinakerk door naar het meer van Bled.

dag 6 Rondtocht Bled - Bohinjska Bela - Bled (15 km, hoogteverschil 270 m). De rondtocht leidt naar de dorpen Kupljenik en Bela. Voor mooie foto's loopt u omhoog naar Osojnica. Wilt u het vandaag rustiger aandoen, dan zijn er genoeg mogelijkheden: zwemmen in het meer, een bezoek brengen aan het Mariakerkje op het eiland of een wandeling naar het kasteel, van vanwaar u uitzicht heeft over het gehele meer. Bled zelf is ook het bezoeken waard, u zult daar niet de enige zijn, Bled is een toeristische trekpleister van formaat. Misschien vindt u een moment om de lokale specialiteit, de cream cake “Kremšnita” te proberen.

dag 7 Pokljuka - Uskovnica - Bohinj (12 km, hoogteverschil 200 m). Na een transfer omhoog het Pokljuka plateau op, begint u aan een lange afdaling. De wandeling gaat voornamelijk langs bergweiden. In het dorpje Studor kan een boerenmuseum worden bezocht, voor een goed beeld van het leven in deze regio in het midden van de 19e eeuw. Het eindpunt van vandaag ligt aan het meer van Bohinj, het juweel in het hart van het Nationaal Park Triglav.


dag 8 Rondtocht vanuit Bohinj (naar keuze 16 of 23 km). Op deze laatste wandeldag loopt u rond het meer, dat in een prachtig decor van Alpenbergen ligt. Het is mogelijk om wat extra meters te maken naar de Savica-waterval, die het meer voedt. Vervolgens kunt u de kabelbaan nemen naar de top van de 1532 meter hoge berg Vogel, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Triglav.

dag 9
Na een vroeg ontbijt wordt u naar het station Bohinjska Bistrica gebracht. Om 09.00 uur vertrekt u naar Jesenice en na een overstap aldaar reist u door de bergen en dalen van Oostenrijk naar München, waar u tegen 16.00 uur aankomt. In de Beierse hoofstad heeft u tot ca. 22.45 uur om rond te kijken en wellicht een Bierstube of restaurant te bezoeken. Per nachttrein reist u naar Düsseldorf.

dag 10 In Düsseldorf stapt u in de ICE naar Nederland, u bent rond 10.00 uur weer in het land.
 

Over het wandelen

U maakt rondwandelingen vanuit drie accommodaties met waar nodig een (korte) autotransfer naar het startpunt van de wandeling. De wandelingen zijn niet zwaar, al moet er in dit bergachtige gebied wel een beetje geklommen en gedaald worden. Enige wandelervaring op ongelijk terrein is daarom wenselijk. Meer dan de helft van de in totaal 90 wandelkilometers liggen binnen de kern van het nationale park. Ongeveer 25% van de route gaat over geasfalteerde wegen (voornamelijk waar u dorpen in en uit wandelt).

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in comfortabele hotels, de kamers zijn voorzien van eigen douche/WC. Het ontbijt wordt geserveerd als ontbijtbuffet.

Prijzen (reiscode SI_KRAN)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u de reis voor 1 persoon wilt boeken; als u met kinderen onder 15 jaar reist; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2019.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 875,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 60,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 20,00
Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle overnachtingen, ontbijt, bagagevervoer, transfers comform programma, reispakket met Engelstalige routebeschrijvingen, GPS-data (indien gewenst), STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden en maaltijden tijdens heen- en terugreis; buskaartje Jesenice-Podkoren (ca. 3 euro p.p.), toegang Vintgar-kloof (€ 5,- p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: verblijf in Ljubljana.
BOEK DEZE REIS >