Wandelreis Julische Alpen: het noordwesten

 

Wandelreis Julische Alpen: het noordwesten

> 10-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: zwaar
> 104 km in 6 wandeldagen
> vertrekdatum: iedere dag van 3 mei t/m 6 oktober 2024 (maar vertrek op vrijdag of zaterdag geeft een 2 uur latere aankomst op dag 2)
> Let op: deze reis heeft een Engelstalige digitale routebeschrijving
> reiscode SI_JUNW

Tijdens deze reis wandel je over het noordwestelijk deel van de complete rondtocht om de Julische Alpen. Het berglandschap is spectaculair. Je loopt langs bergruggen en weilanden en door valleien. Een van de etappes brengt je in Italië, waar je overnacht.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 Rond het middaguur vertrek je vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem per comfortabele ICE naar Stuttgart. Daar heb je even de tijd om iets te eten, voordat je om 20.30 uur in de nachttrein stapt die je naar Slovenië gaat brengen.

dag 2 Om 07.00 uur kom je aan in Jesenice. De treinreis wordt vervolgens afgesloten met een rit over een prachtig spoortraject dat van Jesenice richting Italiaanse grens loopt. Je stapt om 09.30 uur uit op het stationnetje van Most na Soci. Hier wordt je opgehaald voor een rit van 5 km naar Tolmin, de eerste overnachtingsplek. Je hebt de rest van de dag om uit te rusten van de reis en je voor te bereiden op de mooie wandelingen die je te wachten staan.

dag 3 Tolmin - Kobarid
16 km wandelen, gemiddelde zwaarte, 3,5 uur, 125 m stijgen / 75 m dalen
De tocht begint! Een groot deel van deze wandeling voert langs de mooie turquoise rivier de Soca. Af en toe loop je een stuk door een bos aan de voet van het Krn-massief (ja, het Sloveens heeft niet altijd klinkers).
De overnachting is in de historische stad Kobarid. Het loont de moeite hier nog naar het boven de stad gelegen Italiaanse ossuarium (dodenhuis) te wandelen. Hier liggen de overblijfselen van 7.014 Italianen die in dit gebied zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Het is het enige grafmonument buiten Italië dat door de  Italiaanse staat wordt onderhouden.

dag 4 Kobarid - Bovec
20 km wandelen, makkelijk, 6 uur, 412 m stijgen / 198 m dalen
Vandaag loop je door de nauwe kloof die de Soca-river heeft uitgesleten. De eerste stop is bij de indrukwekkende 15 m hoge waterval Kozjak. Langs de rivier loop je vervolgens meanderend verder naar een volgende waterval, de Boka. Over de frontlinie uit de Eerste Wereldoorlog bereik je het idyllische stadje Bovec.

dag 5  Bovec - Log pod Mangartom
11 km wandelen, middelmatige zwaarte, 3 uur, 340 m stijgen / 151 m dalen
Vandaag laat je de Soca achter je en loopt westwaarts naar de Kluze-kloof. Een stukje van de route loopt hier door het machtige fort dat ooit de toegang tot Oostenrijk bewaakte. Je loopt verder over geitenpaadjes, bergstroompjes kruisend, tot aan het lieflijke dorpje Log pod Mangartom. Hier vandaan wordt je teruggebracht naar de accommodatie in Bovec.

dag 6 Log pod Mangartom - Tarvisio
20,6 km, middelmatig tot (alleen eerste deel) zwaar, 4,15 uur, 767 m stijgen / 659 m dalen
Je wordt teruggebracht naar waar je gisteren de wandeling beëindigde, in Log pod Mangartom. De wandeling begint vandaag pittig, vanaf Log stijgt de route door het bergdorp Strmec naar de Predil-pas (1156 m). Je wordt beloond met prachtig uitzicht op de bergen Mangart en Jerebica. Hier passeer je de grens naar Italië en komt bij het fraaie bergmeer Lago di Predil. Het bijbehorende dorp was ooit een mijnstadje waar looderts werd gewonnen. Vandaag de dag kan je hier een lekkere cappuccino drinken in een bijna vergeten dorpje. De rivier de Rio Fredo leidt je naar Tarvisio, waar je overnacht.

dag 7 Tarvisio - Kranjska Gora
19 km wandelen, makkelijk, 6 uur, 181 m stijgen / 123 m dalen
Na het ontbijt begint de wandeldag met een stuk over een voormalig spoorwegtraject dat Italië met Slovenië verbond. Bij het verlaten van Italië heb je zicht op de zogenoemde Vier-Vingers-berg. Terug in Slovenië loop je door het dorp Ratece, bekend vanwege zijn goede horeca, dus een fijne plek om even te gaan zitten alvorens door te lopen naar de bron van de rivier de Soca. De overnachting is in de bekende wintersportplaats Kranjska Gora.

dag 8 Kranjska Gora - Mojstrana (- Bled)
16,5 km, middelmatige zwaarte, 4,5 uur, 233 m stijgen / 403 m dalen
De laatste wandeldag biedt vrijwel direct vanaf het begin een schitterend panorama: de berggroep Spik is over de hele breedte te zien. Na afgedaald te zijn naar de vallei, volg je weer een stuk van de voormalige spoorlijn Tarvisio-Jesenice. De weg leidt naar Mojstrana.

In Mojstrana word je opgehaald om naar Bled gebracht te worden, het feitelijke eindpunt van de route. De route loopt nog verder, maar voert helaas door een industrieel gebied bij Jesenice en dichter bevolkte buitenwijken, waar weinig te genieten valt. Als je de route toch helemaal wilt lopen, laat het ons weten, dan wordt er een extra nacht in Mojstrana geregeld.

dag 9 Het eindpunt Bled is een plaatje:een prachtig tussen de bergen gelegen meer, compleet met eilandje. Je hebt vandaag de hele dag om het dorpje en de mooie omgeving door te wandelen, te gaan zwemmen of een bootje te nemen naar het piepkleine eilandje (met kerkje) midden in het meer.
Om 22.55 uur stap je in de nachttrein naar Stuttgart.

dag 10 Om iets voor 09.00 uur kom je aan in Stuttgart en stapt over op een ICE richting Nederland. Aan het einde van de middag ben je weer in het land.
 

Over het wandelen

De zwaarte van de wandeltochten varieert van makkelijk tot zwaar. Er zijn lange wandeldagen bij en niet overal is het comfortabel lopen. Er zitten enkele pittige klimmetjes in. De routes zijn geschikt voor ervaren wandelaars op moeilijker terrein, die niet terug schrikken voor wat hoogtemeters.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in comfortabele hotels, de kamers zijn voorzien van eigen douche/WC.

Prijzen (reiscode SI_JUNW)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.495,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 60,00
geprinte reisinformatie (i.p.v. digitale) € 30,00*
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (in nachttrein 4-persoonscouchette), alle overnachtingen, ontbijt, bagagevervoer, transfers comform programma, reispakket met digitale Engelstalige routebeschrijvingen, GPS-data, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden en maaltijden tijdens heen- en terugreis; optionele toegangsgelden.
Uitbreidingen: te combineren met Wandelreis Julische Alpen: het zuidoosten.

*Als je de route-informatie liever geprint hebt kan dat tegen betaling van € 30 (lijkt misschien veel, maar het is veel informatie en inclusief kleurenprints van de routes).
BOEK DEZE REIS >