Wandelreis Julische Alpen: de complete ronde


Wandelreis Julische Alpen: de complete ronde

> 17-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: zwaar
> 224 km in 12 wandeldagen
> vertrekdatum: iedere dag van 3 mei t/m 6 oktober 2024
> Let op: deze reis heeft een Engelstalige routebeschrijving
> reiscode SI_JULS

Rondom de Julische Alpen in het noorden van Slovenië, tegen de grenzen met Italië en Oostenrijk, is een complete trektocht uitgezet. Met een prachtig berglandschap als decor loop je in 12 wandeldagen een grote cirkel om de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2.864 m). Je loopt door rustige valleien, over groene plateaus, langs riviertjes, over passen, door dunbevolkte streken en kleine toeristencentra aan de voet van de bergen. Een van de etappes brengt je in Italië, waar je een nacht verblijft.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 Rond het middaguur vertrek je vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem per comfortabele ICE naar Stuttgart. Daar heb je even de tijd om iets te eten, voordat je om 20.30 uur in de nachttrein stapt die je naar Slovenië gaat brengen.

dag 2 Om 07.15 uur kom je aan op het station van Bled. Het station ligt op 4 km van het centrum aan het meer van Bled, je wordt vanaf het station naar je hotel bij het meer gebracht. Je hebt de hele dag om langs of zelfs rond dit prachtige meer te wandelen en/of te gaan zwemmen.

dag 3 Bled - Goreljek (Pokljuka plateau)
21 km wandelen, middelmatige zwaarte, 7 uur, 866 m stijgen / 91 m dalen
De trektocht begint. Vanuit Bled loop je in de richting van de Julische Alpen, aanvankelijk door kleine dorpjes en verderop het natuurreservaat van de kloof Pokljuka in. Je overnacht in een alpien dorpje, waar je in alle stilte kan slapen.

dag 4 Goreljek - Stara Fuzina (Bohinj-vallei)
22 km wandelen, middelmatige zwaarte, 5 uur, 280 m stijgen / 1.005 m dalen
Vandaag daal je af naar de mooie Bohinj-vallei. De route leidt door leuke dorpjes en langs de typisch Sloveense hooirekken, lokaal bekend als Kozolec. Je kan onderweg een interessant klein alpenmuseum bezoeken. Al snel krijg je een fantastisch uitzicht op het Bohinj-meer, het juweel van het Nationaal Park Triglav. Je overnacht in een hotel dicht bij het meer.

dag 5 Stara Fuzina - Bohinjska Bistrica
11 km, makkelijk, 2,5 uur, 103 m stijgen / 151 m dalen
Een makkelijke wandeling naar het stadje Bohinjska Bistrica. Hier kan je in het comfortabele hotel, met spa, opladen voor de komende etappes, die wat zwaarder zijn dan de voorgaande.

dag 6 Bohinjska Bistrica - Podbrdo
13,7 km, zwaar, 8 uur wandelen, 770 m stijgen / 763 m dalen
Vandaag staat er een hele pittige wandeling op het programma, met veel hoogtemeters, maar je zult beloond worden. Op de Baska sedlo (1.287 m) krijg je prachtige vergezichten. Je ziet zowel dichtbij als verderweg alpentoppen. Als je jezelf losgerukt hebt van deze prachtige plek, daal je af naar Podbrdo voor de overnachting.

dag 7 Podbrdo - Grahovo
17,1 km wandelen, zwaar, 6,5 uur, 1.308 m stijgen / 879 m dalen
Nog een uitdagende wandeling, Liefhebbers van rust kunnen hun hart ophalen, in dit deel van Slovenië wonen en komen slechts weinig mensen. Je stijgt naar een pad hoog boven de rivier de Baca.

dag 8 Grahovo - Tolmin
21,9 km wandelen, makkelijk tot gemiddeld, 5,5 uur, 884 m stijgen / 1.013 m dalen
In de vallei waar je vandaag doorheen loopt werd de eerste Sloveense film met gesproken woord opgenomen. Het is een verhaal over partizanen en hun harde strijd tegen de bezetters. De route loopt vandaag dan ook langs diverse oorlogsmonumenten, overigens zowel ter herinnering aan de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. 's Middags kom je bij de wilde rivier de Soca, die door een vallei heen kronkelt. Aan het einde van de wandeling kan je een boottochtje maken over het turquoise meer dat door de Soca wordt gevoed.

dag 9 Rustdag in Tolmin.
Tolmin is een klein dorp in prachtige natuur. Je kan hier een heel rustig dagje doorbrengen of bijvoorbeeld naar de, op een heuvel naast de stad gelegen, kasteelruïnes bezoeken.

dag 10 Tolmin - Kobarid
16 km wandelen, gemiddelde zwaarte, 3,5 uur, 125 m stijgen / 75 m dalen
De tocht begint! Een groot deel van deze wandeling voert langs de mooie turquoise rivier de Soca. Af en toe loop je een stuk door een bos aan de voet van het Krn-massief (ja, het Sloveens heeft niet altijd klinkers).
De overnachting is in de historische stad Kobarid. Het loont de moeite hier nog naar het boven de stad gelegen Italiaanse ossuarium (dodenhuis) te wandelen. Hier liggen de overblijfselen van 7.014 Italianen die in dit gebied zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Het is het enige grafmonument buiten Italië dat door de  Italiaanse staat wordt onderhouden.

dag 11 Kobarid - Bovec
20 km wandelen, makkelijk, 6 uur, 412 m stijgen / 198 m dalen
Vandaag loop je door de nauwe kloof die de Soca-river heeft uitgesleten. De eerste stop is bij de indrukwekkende 15 m hoge waterval Kozjak. Langs de rivier loop je vervolgens meanderend verder naar een volgende waterval, de Boka. Over de frontlinie uit de Eerste Wereldoorlog bereik je het idyllische stadje Bovec.

dag 12  Bovec - Log pod Mangartom
11 km wandelen, middelmatige zwaarte, 3 uur, 340 m stijgen / 151 m dalen
Vandaag laat je de Soca achter je en loopt westwaarts naar de Kluze-kloof. Een stukje van de route loopt hier door het machtige fort dat ooit de toegang tot Oostenrijk bewaakte. Je loopt verder over geitenpaadjes, bergstroompjes kruisend, tot aan het lieflijke dorpje Log pod Mangartom. Hier vandaan wordt je teruggebracht naar de accommodatie in Bovec.

dag 13 Log pod Mangartom - Tarvisio
20,6 km, middelmatig tot (alleen eerste deel) zwaar, 4,15 uur, 767 m stijgen / 659 m dalen
Je wordt teruggebracht naar waar je gisteren de wandeling beëindigde, in Log pod Mangartom. De wandeling begint vandaag pittig, vanaf Log stijgt de route door het bergdorp Strmec naar de Predil-pas (1156 m). Je wordt beloond met prachtig uitzicht op de bergen Mangart en Jerebica. Hier passeer je de grens naar Italië en komt bij het fraaie bergmeer Lago di Predil. Het bijbehorende dorp was ooit een mijnstadje waar looderts werd gewonnen. Vandaag de dag kan je hier een lekkere cappuccino drinken in een bijna vergeten dorpje. De rivier de Rio Fredo leidt je naar Tarvisio, waar je overnacht.

dag 14 Tarvisio - Kranjska Gora
19 km wandelen, makkelijk, 6 uur, 181 m stijgen / 123 m dalen
Na het ontbijt begint de wandeldag met een stuk over een voormalig spoorwegtraject dat Italië met Slovenië verbond. Bij het verlaten van Italië heb je zicht op de zogenoemde Vier-Vingers-berg. Terug in Slovenië loop je door het dorp Ratece, bekend vanwege zijn goede horeca, dus een fijne plek om even te gaan zitten alvorens door te lopen naar de bron van de rivier de Soca. De overnachting is in de bekende wintersportplaats Kranjska Gora.

dag 15 Kranjska Gora - Mojstrana (- Bled)
16,5 km, middelmatige zwaarte, 4,5 uur, 233 m stijgen / 403 m dalen
De laatste wandeldag biedt vrijwel direct vanaf het begin een schitterend panorama: de berggroep Spik is over de hele breedte te zien. Na afgedaald te zijn naar de vallei, volg je weer een stuk van de voormalige spoorlijn Tarvisio-Jesenice. De weg leidt naar Mojstrana.

In Mojstrana word je opgehaald om naar Bled gebracht te worden, het feitelijke eindpunt van de route. De route loopt nog verder, maar voert helaas door een industrieel gebied bij Jesenice en dichter bevolkte buitenwijken, waar weinig te genieten valt. Als je de route toch helemaal wilt lopen, laat het ons weten, dan wordt er een extra nacht in Mojstrana geregeld.

Je bent terug in Bled, de ronde is gemaakt!

dag 16 Bled is een plaatje:een prachtig tussen de bergen gelegen meer, compleet met eilandje. Je hebt vandaag de hele dag om het dorpje en de mooie omgeving door te wandelen, te gaan zwemmen of een bootje te nemen naar het piepkleine eilandje (met kerkje) midden in het meer.
Om 22.55 uur stap je in de nachttrein naar Stuttgart.

dag 17 Om iets voor 09.00 uur kom je aan in Stuttgart en stapt over op een ICE richting Nederland. Aan het einde van de middag ben je weer in het land.
 

Over het wandelen

De zwaarte van de wandeltochten varieert van makkelijk tot zwaar. De opeenvolging van wandeldagen tijdens deze reis, de hoogtemeters en de niet altijd comfortabele ondergronden maken de reis als geheel zwaar. Kortom: de reis is geschikt voor ervaren wandelaars op moeilijker terrein, die niet terug schrikken voor wat hoogtemeters.
Als het weer op een bepaalde dag te slecht zou zijn, kan je (waar mogelijk, eventueel deels) meereizen met de bagage naar de volgende accommodatie.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in comfortabele hotels, de kamers zijn voorzien van eigen douche/WC. Het ontbijt wordt geserveerd als ontbijtbuffet.

Prijzen (reiscode SI_JULS)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 2.395,00
1-persoonstoeslag € op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 60,00
geprinte reisinformatie (i.p.v. digitale) € 30
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (in nachttrein 4-persoonscouchette), alle overnachtingen, ontbijt, bagagevervoer, transfers comform programma, reispakket met digitale Engelstalige routebeschrijvingen, GPS-data, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden en maaltijden tijdens heen- en terugreis; optionele toegangsgelden.

*Als je de route-informatie liever geprint hebt kan dat tegen betaling van € 30 (lijkt misschien veel, maar het is veel informatie en inclusief kleurenprints van de routes).
BOEK DEZE REIS >