Wandeltrektocht: etappe 3

> 12-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 33 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK3

Vanaf de voormalig Pruisische stad Elk trek je het oostelijke deel van de Mazurische Meren in. Door het dal van de Rospuda en via het pittoreske Suwalki Landschapspark wandel je naar het plaatsje Wizajny, vlakbij de grens van Polen met Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad. Een uitstapje in Litouwen behoort tot de mogelijkheden.

Deze tocht valt te combineren met trektochten door het oostelijke deel van de Mazurische meren zodat er een 19- of zelfs 25-daagse wandeltrektocht ontstaat.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 19.30 uur. Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen en verder naar het stadje Elk, waar je rond het middaguur door je gastheer van de eerste accommodatie, in Bartosze, wordt opgehaald.

dag 3 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 4 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trek je steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze je weer op.

dag 5 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet je af waar je gisteren geëindigd bent. Je wandelt naar de volgende accommodatie, waar je overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 6 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Uiteraard kan je ook lekker gaan wandelen. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 7 Bakalarzewo - Czarne (22 km). Je volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt je weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 8 Czarne - Bachanowo (25 km). Je wordt door je gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar je gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert je vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in Bachanowo, in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 10 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandel je verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van deze trektocht.

Wil je nog een stukje Litouwen verkennen, je wandelt hier zo de grens over, dan raden we aan in Wizajny een dag te verlengen. We hebben (nog) geen wandelroutes beschreven maar kunnen wel enig kaartmateriaal leveren zodat je zelf wat kunt pionieren.


dag 11 Na het ontbijt wordt je naar het station in Suwalki gebracht, vanwaar je de trein neemt naar Warschau. Je hebt nog ruim de tijd om vandaag het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken. De overnachting is in het zelfde hotel als op de heenreis.

dag 12 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 19.00 uur Nederland binnen.

Over het wandelen

Het landschap is glooiend en wandelingen zijn soms lang. Voor deze tocht is een goede wandelconditie dan ook een vereiste. Bagage kan je tegen een toeslag laten vervoeren.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat het verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK3)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 925,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 109,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland (heen naar Elk, terug vanaf Suwalki) incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: optioneel kanotochtje op dag 6, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >