Wandeltrektocht: etappe 3

> 12-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 33 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK3

Vanaf de voormalig Pruisische stad Elk trekt u het oostelijke deel van de Mazurische Meren in. Door het dal van de Rospuda en via het pittoreske Suwalki Landschapspark wandelt u naar het plaatsje Wizajny, vlakbij de grens van Polen met Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad. Een uitstapje in Litouwen behoort tot de mogelijkheden.

Deze tocht valt te combineren met trektochten door het oostelijke deel van de Mazurische meren zodat er een 19- of zelfs 25-daagse wandeltrektocht ontstaat.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. In Duitsland reist u via Berlijn naar Szczecin in het uiterste noordwesten van Polen. Daar stapt u op de directe nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends komt de nachttrein uit Szczecin in Warschau aan. Hier stapt u over op een trein naar Bialystok en verder naar het stadje Elk, waar u door uw gastheer van de eerste accommodatie, in Bartosze, wordt opgehaald.

dag 3 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 4 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trekt u steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze u weer op.

dag 5 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet u af waar u gisteren geëindigd bent. U wandelt naar de volgende accommodatie, waar u overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 6 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Uiteraard kunt u ook lekker gaan wandelen. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 7 Bakalarzewo - Czarne (22 km). U volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt u weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 8 Czarne - Bachanowo (25 km). U wordt door uw gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar u gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert u vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in Bachanowo, in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 10 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandelt u verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van uw trektocht.

Wilt u nog een stukje Litouwen verkennen, je wandelt hier zo de grens over, dan raden we aan in Wizajny een dag te verlengen. We hebben (nog) geen wandelroutes beschreven maar kunnen wel enig kaartmateriaal leveren zodat u zelf wat kunt pionieren.


dag 11 Na het ontbijt wordt u naar het station in Suwalki gebracht, vanwaar u de trein neemt naar Warschau. ´s Avonds stapt u in Warschau weer op de nachttrein.

dag 12 Na overstappen in Szczecin en Berlijn reist u door naar Nederland, waar u in de loop van de middag aankomt.

Over het wandelen

Het landschap is glooiend en wandelingen zijn soms lang. Voor deze tocht is een goede wandelconditie dan ook een vereiste. Bagage kunt u tegen een toeslag laten vervoeren.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK3)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als 1 ouder met uitsluitend kinderen onder de 14 jaar reist; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2018.
per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 740,00
kind 12 t/m 14 jaar € aanvraag
kind 4 t/m 11 jaar € aanvraag
1-persoonstoeslag € 177,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 90,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein € 50,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein € 15,00
Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland (heen naar Elk, terug vanaf Suwalki) incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: optioneel kanotochtje op dag 6, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >