Wandeltrektocht: etappe 2

 
 
> 12-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 27 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK2

Een stevige trektocht door het brede en soms drassig tot natte middenbekken van de Biebrzamoerassen. Gedurende enkele wandelingen begeef je je ver van de bewoonde wereld. Na enkele dagen laat je de Biebrzamoerassen achter je en trek je langs heldere meren steeds verder het oostelijke deel van het Mazurische Merengebied in.

Deze tocht valt te combineren met trektochten door het oostelijke deel van de Mazurische meren zodat er een 19- of zelfs 25-daagse wandeltrektocht ontstaat.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur komt u aan op het stationnetje van het dorp Osowiec, in het midden van het dal van de Biebrzamoerassen.

dag 3 Osowiec - Wólka Piaseczna (16 km). ´s Ochtends wordt u naar Osowiec gebracht, centraal gelegen in het Biebrzadal. Langs moerassige oevers, over een vlonderpad en zandpaden wandelt u terug naar het rustieke Wólka Piaseczna.

dag 4 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km). U maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend, en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen maaien, wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 5 Rondwandeling (maximaal 25 km). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandelt u over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer u het laatste rivierduin bereikt heeft, kunt u genieten van een adembenemend uitzicht. Hier worden vaak elanden waargenomen.

dag 6 Kuligi - Makosieje (23 km). U laat vandaag de Biebrzamoerassen achter u en wandelt het Mazurische merengebied in. Halverwege de wandeling bereikt u het voormalige Oost-Pruisen, te herkennen aan de daken van oude schuren, die vanaf dat moment geregeld zijn bedekt verweerde rode (Hollandse) dakpannen. Onderweg komt u door bos en langs de eerste meren.

dag 7 Rustdag in Makosieje, maar u kunt er ook voor kiezen om te gaan kanovaren.

dag 8 Makosieje - Bartosze (21 km). Langs het meer van Selmet en door de voormalig Pruisische stad Elk wandelt u naar Bartosze.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 10 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trekt u steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze u weer op.

dag 11 De boer brengt u na het ontbijt naar het station in Elk, vanwaar  u terugreist naar Warschau. In Warschau is er meestal genoeg tijd om de oude stad te bezoeken. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 12 Na overstappen in Kostrzyn en Berlijn reist u door naar Nederland, waar u in de loop van de middag aankomt.

Over het wandelen

Hoewel het landschap vrijwel vlak is, zijn de wandelingen door de soms lange afstanden redelijk pittig. In het vroege voorjaar kunnen delen van twee wandelingen behoorlijk drassig tot nat zijn. Bagage kunt u tegen een toeslag laten vervoeren.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 765,00
1-persoonstoeslag € 165,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 135,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland (heen naar Monki, terug vanaf Elk) incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, transfers conform programma, kanotochtje dag 7, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >