Wandeltrektocht: etappe 2

 
 
> 12-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 27 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK2

Een stevige trektocht door het brede en soms drassig tot natte middenbekken van de Biebrzamoerassen. Gedurende enkele wandelingen begeef je je ver van de bewoonde wereld. Na enkele dagen laat je de Biebrzamoerassen achter je en trek je langs heldere meren steeds verder het oostelijke deel van het Mazurische Merengebied in.

Deze tocht valt te combineren met trektochten door het oostelijke deel van de Mazurische meren zodat er een 19- of zelfs 25-daagse wandeltrektocht ontstaat.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 19.30 uur. Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur kom je aan op het stationnetje van Monki,, in het midden van het dal van de Biebrzamoerassen.

dag 3 Osowiec - Wólka Piaseczna (16 km). ´s Ochtends wordt je naar Osowiec gebracht, centraal gelegen in het Biebrzadal. Langs moerassige oevers, over een vlonderpad en zandpaden wandel je terug naar het rustieke Wólka Piaseczna.

dag 4 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km). Je maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend, en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen maaien, wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 5 Rondwandeling (maximaal 25 km). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandel je over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer je het laatste rivierduin bereikt heeft, kan je genieten van een adembenemend uitzicht. Hier worden vaak elanden waargenomen.

dag 6 Kuligi - Makosieje (23 km). Je laat vandaag de Biebrzamoerassen achter en wandelt het Mazurische merengebied in. Halverwege de wandeling bereik je het voormalige Oost-Pruisen, te herkennen aan de daken van oude schuren, die geregeld zijn bedekt met verweerde rode (Hollandse) dakpannen. Onderweg kom je door bos en langs de eerste meren.

dag 7 Rustdag in Makosieje, maar je kan er ook voor kiezen om te gaan kanoën.

dag 8 Makosieje - Bartosze (21 km). Langs het meer van Selmet en door de voormalig Pruisische stad Elk wandel je naar Bartosze.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 10 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trek je steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze je weer op.

dag 11 De boer brengt je na het ontbijt naar het station in Elk, vanwaar je terugreist naar Warschau. Je hebt nog ruim de tijd om vandaag het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken. De overnachting is in het zelfde hotel als op de heenreis.

dag 12 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 19.00 uur Nederland binnen.

Over het wandelen

Hoewel het landschap vrijwel vlak is, zijn de wandelingen door de soms lange afstanden redelijk pittig. In het vroege voorjaar kunnen delen van twee wandelingen behoorlijk drassig tot nat zijn. Bagage kan je tegen een toeslag laten vervoeren.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat het verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 945,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 149,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland (heen naar Monki, terug vanaf Elk) incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, transfers conform programma, kanotochtje dag 7, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >