Wandeltrektocht Polen: etappe 1

> 12-daagse reis
> afstanden tussen 15 en 27 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK1

Een stevige trektocht door ruraal landschap langs de rand van het zuidelijke bekken van de Biebrzamoerassen. In het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa  wemelt het in het voorjaar van de vogels; maar liefst 176 broedvogels zijn er waargenomen. Het is ook leefgebied voor de eland, de bever en de otter. Zelfs de wolf is niet uit het gebied verdwenen.

Deze tocht valt te combineren met trektochten door het oostelijke deel van de Mazurische meren zodat er een 19- of zelfs 25-daagse wandeltrektocht ontstaat.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar Bialystok (aankomst ca. 10.00 uur), de grootste stad in Noordoost-Polen. In Bialystok neemt u een lokale bus voor het laatste stukje naar de eerste accommodatie in Laskowiec, gelegen in het stroomdal van het riviertje de Narew.

dag 3 Rondwandeling vanaf Laskowiec (16 of 23 km). U maakt een slinger door het dal van de Narew. De wandeling voert door natte graslanden, over uitgestrekte zandige vlaktes, waar het vee gewoon los loopt en over hoge oevers met kleine dorpjes.

dag 4 Laskowiec - Taraskowo (25 km). Een gevarieerde wandeling langs de oever van de Narew, over hoger gelegen uitzichtpunten en langs oude afgesneden rivierarmen leidt u via het stadje Wizna en het hoger gelegen achterland naar de accommodatie in Taraskowo.

dag 5 Keuze uit verschillende rondwandelingen  (16 à 18 km) om het landschap rondom Taraskowo te verkennen. U komt door kleine gehuchtjes en wandelt over veldweggetjes en bospaadjes. Sommige routes komen langs slingerende beekjes met hier en daar nog enige overblijfselen van oude watermolens.

dag 6 Rustdag in Taraskowo. Uiteraard kunt u ook lekker gaan wandelen, er zijn legio mogelijkheden. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

In de maand mei raden we vogelliefhebbers aan om de rustdag uit te stellen tot in Brzostowo (volgende overnachtingsplaats).

dag 7 Taraskowo - Brzostowo (27 km). U loopt langs de rand van het Biebrzadal naar Brzostowo. Vanaf het moreneplateau heeft u prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en de samenstroom van Biebrza en Narew. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.

dag 8 Brzostowo - Mscichy (18 km). U wandelt verder langs de rand van de moerassen, meest hoog en droog tussen de akkers op het morene plateau. Halverwege steekt u het stroomdal van de Wissa door met natte graslanden aan weerszijden. Vroeg in het voorjaar kan ook dit stroompje buiten haar oevers staan, wat mooie plaatjes oplevert en kans op natte voeten. In Mscichy wordt u opgepikt en naar de volgende accommodatie gebracht.

dag 9 Mscichy - Przechody (19 km). Na het ontbijt wordt u weer naar het beginpunt van de route gebracht in Mscichy. Indien u wilt kunt u bij Msichy nog éénmaal diep de Biebrzamoerassen in lopen (meestal droog), want daarna verlaat u het relatief natte zuidbekken van de moerassen en wandelt u het veel bredere middenbekken in. In Przechody pikt de boswachter van Wolka Piaseczna u op.

dag 10 Przechody - Wólka Piaseczna (naar keuze 15 of 25 km). ´s Ochtends wordt u naar het begin van de route terug gebracht. Via Osowiec, waar de moerassen het smalst zijn en ruïnes van oude Russische vestingwerken getuigen van een roerig verleden van deze eens zo strategische plek, wandelt u naar het gastenhuis van de boswachter in het afgelegen Wólka Piaseczna.

dag 11 Na het ontbijt wordt u naar het stationnetje in Monki gebracht en reist u per trein terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 12 Na overstappen in Kostrzyn en Berlijn reist u door naar Nederland, waar u in de loop van de middag aankomt.
 

Over het wandelen

Hoewel het landschap vrijwel vlak is, zijn de wandelingen door de soms lange afstanden redelijk pittig. Bagage kunt u tegen een toeslag laten vervoeren.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK1)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

 
per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 775,00
1-persoonstoeslag € 175,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 75,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland (heen naar Bialystok, terug vanaf Monki) incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: dag 2 buskaartje Bialystok-Laskowiec (± € 2,50 p.p.), optioneel kanotochtje op dag 6, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >