Complete wandeltrektocht: etappes 1 t/m 3

> 25-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 33 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK123

Deze wandeltrektocht beslaat in totaal 325 km, van het zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen via de Mazurische meren tot vlakbij de Litouwse grens. Onderweg zijn er ook rondtochten gepland, gewoon omdat we denken dat ze de moeite waard zijn.

Het noordoosten van Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. Het onregelmatige landschap dat door de ijsbedekking werd achtergelaten, heeft geleid tot de vorming van meertjes, uitgestrekte moerasgebieden en onregelmatige rivierstelsels. Het zand werd op sommige plaatsen opgewaaid tot duinen.
In dit prachtige landschap waar riviertjes, meren, bossen en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, liggen uitgestrekte natuurgebieden. De noordelijkste band van het gebied, waar zich de meeste meren bevinden, staat bekend als het Mazurisch merengebied. Hier ligt ook een van de meest schilderachtige gebieden van Mazurië, het Suwalski landschapspark.
Het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa vormt de zuidelijke begrenzing van het Mazurisch merengebied en voert een groot deel van het overtollige water van het merengebied af. In het voorjaar wemelt het in dit bijzonder waterrijke gebied van de vogels; maar liefst 176 broedvogels zijn er waargenomen. Het is ook leefgebied voor de eland, de bever en de otter. Ook de wolf is niet uit het gebied verdwenen.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 19.30 uur. Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar Bialystok (aankomst ca. 10.00 uur), de grootste stad in Noordoost-Polen. In Bialystok neem je een lokale bus voor het laatste stukje naar de eerste accommodatie in Laskowiec, gelegen in het stroomdal van het riviertje de Narew.
 

dag 3 Rondwandeling vanaf Laskowiec (16 of 23 km). Je maakt een slinger door het dal van de Narew. De wandeling voert door natte graslanden, over uitgestrekte zandige vlaktes, waar het vee gewoon los loopt, en over hoge oevers met kleine dorpjes.

dag 4 Laskowiec - Taraskowo (25 km). Een gevarieerde wandeling langs de oever van de Narew, over hoger gelegen uitzichtpunten en langs oude afgesneden rivierarmen leidt je via het stadje Wizna en het hoger gelegen achterland naar de accommodatie in Taraskowo.

dag 5 Keuze uit verschillende rondwandelingen  (16 tot 18 km) om het landschap rondom Taraskowo te verkennen. Je komt door kleine gehuchtjes en wandelt over veldweggetjes en bospaadjes. Sommige routes komen langs slingerende beekjes met hier en daar nog enige overblijfselen van oude watermolens.

dag 6 Rustdag in Taraskowo. Uiteraard kan je ook gaan wandelen, er zijn legio mogelijkheden. Een dagje kanoën (betaling ter plekke) kan ook.

dag 7 Taraskowo - Brzostowo (27 km). Je loopt langs de rand van het Biebrzadal naar Brzostowo. Vanaf het moreneplateau heb je prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en de samenstroom van Biebrza en Narew. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.

dag 8 Brzostowo - Mscichy (18 km). Je wandelt verder langs de rand van de moerassen, meest hoog en droog tussen de akkers op het morene plateau. Halverwege steek je het stroomdal van de Wissa door met natte graslanden aan weerszijden. Vroeg in het voorjaar kan ook dit stroompje buiten haar oevers staan, wat mooie plaatjes oplevert en kans op natte voeten. In Mscichy wordt je opgepikt en naar de volgende accommodatie gebracht.

dag 9 Mscichy - Przechody (19 km). Na het ontbijt wordt je weer naar het beginpunt van de route gebracht in Mscichy. Indien je wilt kan je bij Msichy nog éénmaal diep de Biebrzamoerassen in lopen (meestal droog) want daarna verlaat je het relatief natte zuidbekken van de moerassen en wandelt het veel bredere middenbekken in. In Przechody pikt de boswachter van Wolka Piaseczna je op.

dag 10 Przechody - Wólka Piaseczna (naar keuze 15 of 25 km). ´s Ochtends wordt je naar het begin van de route terug gebracht. Via Osowiec, waar de moerassen het smalst zijn en ruïnes van oude Russische vestingwerken getuigen van een roerig verleden van deze eens zo strategische plek, wandel je naar het gastenhuis van de boswachter in het afgelegen Wólka Piaseczna.

dag 11 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km wandelen). Je maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen maaien, wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 12 Rondwandeling (maximaal 25 km wandelen). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandel je over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer je het laatste rivierduin bereikt hebt, kan je genieten van een adembenemend uitzicht. Hier worden vaak elanden waargenomen.

dag 13 Kuligi - Makosieje (23 km). Je laat vandaag de Biebrzamoerassen achter en wandelt het Mazurische merengebied in. Halverwege de wandeling trek je het voormalige Oost-Pruisen in, te herkennen aan de daken van oude schuren, die geregeld zijn bedekt  met verweerde rode (Hollandse) dakpannen. Onderweg kom je door bossen en langs de eerste meren.

dag 14 Rustdag in Makosieje, maar je kan er ook voor kiezen om te gaan kanoën.

dag 15 Makosieje - Bartosze (21 km). Langs het meer van Selmet en door de voormalig Pruisische stad Elk wandel je naar Bartosze.

dag 16 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 17 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trek je steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze je weer op.

dag 18 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet je af waar je gisteren geëindigd bent. Je wandelt naar de volgende accommodatie, waar je overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 19 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Uiteraard kan je ook lekker gaan wandelen. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 20 Bakalarzewo - Czarne (22 km). Je volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts, tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt je weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 21 Czarne - Bachanowo (25 km). Je wordt door je gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar je gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert je vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 22 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 23 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandel je verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van deze lange trektocht.
Wil je nog een stukje Litouwen verkennen, je wandelt hier zo de grens over, dan raden we aan in Wizajny een dag te verlengen. We hebben (nog) geen wandelroutes beschreven maar kunnen wel enig kaartmateriaal leveren zodat je zelf wat kunt pionieren.

dag 24 De boer brengt je na het ontbijt naar het station in Elk, vanwaar je terugreist naar Warschau. Je hebt nog ruim de tijd om vandaag het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken. De overnachting is in het zelfde hotel als op de heenreis.

dag 25 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 19.00 uur Nederland binnen.

Over het wandelen

Het eerste deel van de tocht voert over vlak terrein, in de moerassen kan het vooral in het voorjaar (prachtige tijd) behoorlijk drassig zijn. Hoe verder je het oostelijke Mazurische merengebied in trekt hoe glooiender het wordt. Toch zullen de hoogteverschillen niet meer bedragen dan enkele 10-tallen meters.

Deze wandeltrektocht is lang en op sommige dagen is ook de dagafstand pittig, daarom is voor deze tocht een goede wandelconditie een vereiste. Bagage kan je tegen een toeslag laten vervoeren.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat het verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK123)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.695,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 314,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland (heen naar Bialystok, terug vanaf Suwalki) incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 24, transfers conform programma, kanotochtje dag 14, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: buskaartje Bialystok-Laskowiec (± € 2,50 p.p.), optionele kanotochtjes op dag 6 en dag 19., reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >