Wandelen en kanovaren in de Biebrzamoerassen

 
> 12-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april t/m september
> reiscode PL_BIEB5

Een mooie combinatie van soms stevige wandelingen en deels pittige kanotochten door de moerassen van de Biebrza. De uitgestrekte Biebrzamoerassen worden bevolkt door elanden, bevers, otters en zelfs nog enkele wolven. De route loopt grotendeels door de Biebrzamoerassen, afgewisseld met het Poolse platteland. Je overnacht bij gastvrije boswachters en boeren, een unieke kans om het alledaagse leven en de lokale keuken te leren kennen. Voor het tweede deel van de tocht stap je in de kano en vaar je een aantal dagen over de sterk meanderende Biebrza, waarvan de oevers bezaaid zijn met rietvelden, weelderige kruiden- en grasweiden en moerasbossen. Je kampeert dan in het wild of bij een boerderij.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki. Hier staat de boswachter van Wolka Piaseczna je op te wachten om je naar de eerste accommodatie te brengen bij de Biebrzamoerassen.

dag 3 Osowiec - Wólka Piaseczna (16 km wandelen). ´s Ochtends word je naar Osowiec gebracht, centraal gelegen in het Biebrzadal. Langs moerassige oevers, over een vlonderpad en zandpaden wandel je terug naar het rustieke Wólka Piaseczna.

dag 4 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km wandelen). Je maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen, om te maaien wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 5 Kuligi - Drestwo - Kuligi (5 km wandelen en 11 km kanoën). Vandaag wandel je eerst in een uurtje naar het meer van Drestwo, waar je voor de eerste keer in de kano stapt. Je volgt de oever van het meer naar de plek waar het riviertje de Jegrznia het meer verlaat. Na een afwisselende kanotocht door het lieflijke platteland, een klein gehuchtje en uitgestrekte rietvelden pikt de boer u ter hoogte van Kuligi weer op.

dag 6 Kuligi - Czerwone Bagno - Kopytkowo (20 km wandelen). Vanuit Kuligi wandel je dwars door het rode moeras (Czerwone Bagno) over kurkdroge rivierduinen en door kletsnatte zeggevelden naar het aan de andere kant van het dal gelegen gehuchtje Kopytkowo. Vanaf de Wilcza Gora (Wolfsberg) heb je prachtig uitzicht op de weidse moerassen. De laatste kilometers van de wandeling kunnen erg nat zijn, vooral in het voorjaar. Bij een klein pensionnetje met observatietoren in de achtertuin zet je je tent op.

dag 7 Kopytkowo - Osowiec (33 km kanoën). ´s Ochtends brengt de pensionhouder je met de kano naar de rivier de Biebrza die enkele kilometers verderop midden in het brede stroomdal meandert. Na ongeveer 5 km ontmoet de Biebrza de rand van haar dal en kom je geregeld langs kleine knusse dorpjes en het stadje Goniadz, van afstand herkenbaar aan twee karakteristieke witte kerktorens. Je kampeert op een eenvoudige maar knusse camping bij Osowiec. Kampeergelden betaal je zelf ter plaatse.
Mocht je de tocht van vandaag wat lang vinden, dan kan je ook eerder een kampeerplekje zoeken (bv. bij het stadje Goniadz) en het laatste stukje van de route morgen doen, wanneer de dag-etappe wat korter is.

dag 8 Osowiec - Bialy Grad (15 km kanoën). Vandaag gaat de reis verder zuidwestwaarts vanaf Osowiec naar de door bevers en otters bewoonde wereld. Wellicht vind je hun sporen op de kleine strandjes tussen de wilgenstruwelen. Je kampeert op een hiertoe officieel aangewezen plek midden in de Biebrzamoerassen. De kampeergelden van enkele zloties betaal je ter plaatse zelf.

dag 9 Bialy Grad - Brzostowo (23 km kanoën). Eerst nog stromend in het midden van de vallei, buigt de Biebrza steeds verder af in de richting van de met kleine dorpjes gesierde stuwwal. Je kampeert aan de oever van de Biebrza bij een boer in Brzostowo, het eerste dorpje waar je langs komt.

dag 10 Brzostowo - Wizna (18 km kanoën). Langs de stuwwal zak je de rivier verder af. Waar de Biebrza in de rivier de Narew stroomt, verlaat je het Nationaal Park Biebrza. Even verderop, bij de brug bij Wizna, wordt je opgepikt en teruggebracht naar de boswachter in Wólka Piaseczna.

dag 11 Je wordt naar het stationnetje in Monki gebracht en reist terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 12 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het wandelen en kanoën

De eerste dagen zal je stevige wandelingen maken over vlak, soms drassig terrein. In mei kunnen delen van de wandelingen pittig zijn in verband met hoge waterstanden. Je bent per dag 5 tot 8 uur onderweg en loopt 20 tot 25 km. Enige kompaskennis is aanbevolen.Tijdens de wandeldagen wordt je bagage vervoerd.

De Biebrza is een rustig stromende laaglandrivier. Kanovarend leg je per dag 25 tot 30 km af. Standaard krijg je een 2-persoons Canadese kano mee, per persoon een waterdichte ton/zak en zwemvesten. Wil je liever elk een eigen 1-persoons kajak (met minder bagageruimte) dan is dat tegen een toeslag mogelijk.

Kampeeruitrusting

Wij gaan er bij deze reis vanuit dat je je eigen kampeeruitrusting meeneemt. Als dat een probleem oplevert, vraag ons dan even naar de mogelijkheden om e.e.a. ter plaatse te huren.

Accommodaties en maaltijden

Je verblijft 5 nachten op kamer bij gastgezinnen, de maaltijden worden hier voor je verzorgd (voor overdag een lunchpakket). De overige nachten, tijdens het kanovaren, kampeer je.

Tijdens de kanodagen koop je ter plaatse zelf eten voor ontbijt en onderweg. Voor de avondmaaltijd, die je zelf bij de tent klaarmaakt krijg je droogvoermaaltijden mee. Als je dat laatste ook liever zelf koopt, dan krijg je een korting, geef dat dus bij boeking aan.

Prijzen (reiscode PL_BIEB5)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon € 1.045,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
huur 1-persoonskajaks i.p.v. 2-persoons € 62,50


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Monki incl. zitplaatsreserveringen, 5 overnachtingen bij gastgezinnen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden op de accommodaties, tijdens kampeerdagen alleeen droogvoermaaltijden inbegrepen, kano-uitrusting, kanovergunningen, bagagevervoer tijdens wandeldagen, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: 1 à 2 nachten kampeergelden (± 3,0 euro p.p.), toegangskaartjes Czerwone Bagno (± 1,50 euro p.p.), kampeer- en kookuitrusting.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >