Wandelen en kanovaren in de Biebrzamoerassen

 
> 12-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april t/m half oktober
> reiscode PL_BIEB5

Een mooie combinatie van soms stevige wandelingen en deels pittige kanotochten door de moerassen van de Biebrza. De uitgestrekte Biebrzamoerassen worden bevolkt door elanden, bevers, otters en zelfs nog enkele wolven. Uw route loopt grotendeels door de Biebrzamoerassen, afgewisseld met het Poolse platteland. U overnacht bij gastvrije boswachters en boeren, een unieke kans om het alledaagse leven en de lokale keuken te leren kennen. Voor het tweede deel van uw tocht stapt u in de kano en vaart een aantal dagen over de sterk meanderende Biebrza, waarvan de oevers bezaaid zijn met rietvelden, weelderige kruiden- en grasweiden en moerasbossen. U kampeert dan in het wild of bij een boerderij.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur komt u aan op het stationnetje van Monki. Hier staat de boswachter van Wolka Piaseczna u op te wachten om u naar de eerste accommodatie te brengen bij de Biebrzamoerassen.

dag 3 Osowiec - Wólka Piaseczna (16 km wandelen). ´s Ochtends wordt u naar Osowiec gebracht, centraal gelegen in het Biebrzadal. Langs moerassige oevers, over een vlonderpad en zandpaden wandelt u terug naar het rustieke Wólka Piaseczna.

dag 4 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km wandelen). U maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen, om te maaien wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 5 Kuligi - Drestwo - Kuligi (5 km wandelen en 11 km kanoën). Vandaag wandelt u eerst in een uurtje naar het meer van Drestwo, waar u voor de eerste keer in de kano stapt. U volgt de oever van het meer naar de plek waar het riviertje de Jegrznia het meer verlaat. Na een afwisselende kanotocht door het lieflijke platteland, een klein gehuchtje en uitgestrekte rietvelden pikt de boer u ter hoogte van Kuligi weer op.

dag 6 Kuligi - Czerwone Bagno - Kopytkowo (20 km wandelen). Vanuit Kuligi wandelt u dwars door het rode moeras (Czerwone Bagno) over kurkdroge rivierduinen en door kletsnatte zeggevelden naar het aan de andere kant van het dal gelegen gehuchtje Kopytkowo. Vanaf de Wilcza Gora (Wolfsberg) heeft u prachtig uitzicht op de weidse moerassen. De laatste kilometers van de wandeling kunnen erg nat zijn, vooral in het voorjaar. Bij een klein pensionnetje met observatietoren in de achtertuin zet u uw tent op.

dag 7 Kopytkowo - Osowiec (33 km kanoën). ´s Ochtends brengt de pensionhouder u met de kano naar de rivier de Biebrza die enkele kilometers verderop midden in het brede stroomdal meandert. Na ongeveer 5 km ontmoet de Biebrza de rand van haar dal en komt u geregeld langs kleine knusse dorpjes en het stadje Goniadz, van afstand herkenbaar aan twee karakteristieke witte kerktorens. U kampeert op een eenvoudige maar knusse camping bij Osowiec. Kampeergelden betaalt u zelf ter plaatse.
Mocht u de tocht van vandaag wat lang vinden, dan kunt u ook eerder een kampeerplekje zoeken (bv. bij het stadje Goniadz) en het laatste stukje van de route morgen doen, wanneer de dag-etappe wat korter is.

dag 8 Osowiec - Bialy Grad (15 km kanoën). Vandaag gaat de reis verder zuidwestwaarts vanaf Osowiec naar de door bevers en otters bewoonde wereld. Wellicht vindt u hun sporen op de kleine strandjes tussen de wilgenstruwelen. U kampeert op een hiertoe officieel aangewezen plek midden in de Biebrzamoerassen. De kampeergelden van enkele zloties betaalt u ter plaatse zelf.

dag 9 Bialy Grad - Brzostowo (23 km kanoën). Eerst nog stromend in het midden van de vallei, buigt de Biebrza steeds verder af in de richting van de met kleine dorpjes gesierde stuwwal. U kampeert aan de oever van de Biebrza bij een boer in Brzostowo, het eerste dorpje waar u langs komt.

dag 10 Brzostowo - Wizna (18 km kanoën). Langs de stuwwal zakt u de rivier verder af. Waar de Biebrza in de rivier de Narew stroomt, verlaat u het Nationaal Park Biebrza. Even verderop, bij de brug bij Wizna, wordt u opgepikt en teruggebracht naar de boswachter in Wólka Piaseczna.

dag 11 Na het ontbijt wordt u naar het stationnetje in Monki gebracht en reist u per trein terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 12 Via Berlijn reist u terug en komt in de loop van de middag weer in Nederland.
 

Over het wandelen en kanoën

De eerste dagen zult u stevige wandelingen maken over vlak, soms drassig terrein. In mei kunnen delen van de wandelingen pittig zijn in verband met hoge waterstanden. U bent per dag 5 tot 8 uur onderweg en loopt 20 tot 25 km. Enige kompaskennis is aanbevolen.Tijdens de wandeldagen wordt uw bagage vervoerd.

De Biebrza is een rustig stromende laaglandrivier. Kanovarend legt u per dag 25 tot 30 km af. Standaard krijgt u een 2-persoons Canadese kano mee, per persoon een waterdichte ton/zak en zwemvesten. Wilt u liever elk een eigen 1-persoons kajak (met minder bagageruimte) dan is dat tegen een toeslag mogelijk.

Huur kampeeruitrusting

U kunt uw eigen kampeeruitrusting meenemen of huren. Een gehuurde kampeeruitrusting bestaat uit: 2-persoonstent, gasbrander, pannenset, borden en bestek. Slaapzakken, matjes en theedoeken dient u altijd zelf mee te nemen.

Accommodaties en maaltijden

U verblijft 5 nachten op kamer bij gastgezinnen De overige nachten, tijdens het kanovaren, kampeert u.

Voor alle maaltijden en proviand wordt gezorgd. Tijdens de kampeernachten maakt u het eten, dat u meekrijgt van de laatste accommodatie, zelf ‘s avonds klaar.

U kunt uw eigen kampeeruitrusting meenemen of huren. Een gehuurde kampeeruitrusting bestaat uit: 2-persoonstent, gasbrander, pannenset, borden en bestek. Slaapzakken, matjes en theedoeken dient u altijd zelf mee te nemen.

Prijzen (reiscode PL_BIEB5)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u met kinderen onder 15 jaar reist; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon € 855,00
1-persoonstoeslag € 230,00
huur 2-persoonskampeeruitrusting € 50,00
huur 1-persoonskajaks i.p.v. 2-persoons € 62,50


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), 5 overnachtingen bij gastgezinnen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11 (tijdens kampeerdagen maakt u de maaltijden wel zelf klaar), kano-uitrusting, kanovergunningen, bagagevervoer tijdens wandeldagen, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: 1 à 2 nachten kampeergelden (± 3,0 euro p.p.), toegangskaartjes Czerwone Bagno (± 1,50 euro p.p.), kampeer- en kookuitrusting (kunt u wel huren), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >?