Kanotrektocht over de Czarna Hancza en door de Biebrzamoerassen

> 16-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: licht tot middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_KANO2

Een lange en gevarieerde kanokampeerreis die je vanuit het Nationaal Park Wigry, temidden van de Mazurische meren, via het riviertje de Czarna Hancza, kleine kanaaltjes en meren door het uitgestrekte bosgebied van Augustów leidt. Na de stad Augustów daal je af naar het zuiden en kom je terecht in de Biebrzamoerassen. Over de sterk meanderende Biebrza ga je dwars door het gelijknamige nationale park, waar je een speciale vergunning voor krijgt. Hier krijg je langzaamaan het gevoel de bewoonde wereld te hebben verlaten.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Na het ontbijt reis je door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki, vanwaar je naar de eerste accommodatie wordt gebracht.

dag 3 Wigry - Wisoky most (17 km). ´s Ochtends wordt je met de kano naar het Wigry meer gebracht, waar je wordt afgezet bij een voormalig klooster gelegen op een schiereiland. Je kanoot het riviertje de Czarna Hancza af en slaat de tent op bij een boer in de buurt van Wisoky most.

dag 4 Wisoky most - Fracki (16 km). Dwars door het uitgestrekte bosgebied van Augustow meandert de Czarna Hancza naar het zuiden. Soms zijn de oevers moerassig, dan weer rijst de kant meters hoog boven je op wanneer het riviertje zich in een voormalig rivierduin heeft gewerkt.

dag 5 Fracki - Jalowy Rog (23 km). Het bos breekt open en zo nu en dan passeer je een klein dorpje. In de hoge zandige oevers hebben zich oeverzwaluwen gevestigd.

dag 6 Jalowy Rog - Plaska (24 km). Je verlaat de Czarna Hancza en vaart het kanaal van Augustow op. Onderweg passeer je vele kleine sluisjes en meren. Je overnacht bij de boswachter in Plaska waar je weer even een heerlijke douche kunt nemen.

dag 7 Plaska - Augustów (24 km). De kano weer volgeladen met een verse lading proviand, kano je via diverse meren en het kanaal van Augustow naar de gelijknamige stad. Je kampeert op een eenvoudige camping in of bij Augustow.

dag 8 Augustów - Sosnowo (24 km). Je volgt het riviertje Netta door het kleinschalige boerenlandschap en het kanaal van Augustow. Je kampeert ter hoogte van de het sluisje van Sosnowo.

dag 9 Rustdag in Sosnowo.

dag 10 Sosnowo - Dolistowo Stare (22 km). Vandaag bereik je de Biebrza. Omdat de voedselvoorraden opraken en het tijd wordt om weer eens in een lekker bed te liggen overnacht je in het plaatsje Dolistowo Stare bij een gastgezin.

dag 11 Dolistowo Stare - Osowiec (25 km). Onderlangs het moreneplateau, langs de rand van het uitgestrekte moerassengebied volg je de Biebrza naar het kleine stadje Goniadz. De witte kerktorens zie je al van ver. Je kampeert op een knusse camping bij Osowiec.

dag 12 Goniadz - Bialy Grad (15 km). Nadat je de spoorbrug van Osowiec voorbij bent, vaar je het nattere zuidbekken in. Tussen de wilgenstruwelen door verlaat je nu echt de bewoonde wereld. Aan het eind van de dag kampeer je midden in de moerassen ter hoogte van Mscichy.

dag 13 Bialy Grad - Brzostowo (25 km).Vandaag wordt het een lange dag al is dat niet van de kaart af te lezen. De Biebrza kronkelt zo enorm dat je er bijna duizelig van wordt. Aan het eind van de dag nader je de rand van het dal waar kleine dorpjes met houten huisjes liggen.

dag 14 Brzostowo - Wizna (18 km). Je nadert het uiterste zuiden van de Biebrzamoerassen. In het voorjaar staat het dal hier lang onder water. De Biebrza en de Narew komen hier samen. Bij de brug van Wizna trek je de kano voor het laatst op het droge en wordt je opgepikt en teruggebracht naar Wólka Piaseczna/Wólka Karwowska.

dag 15 Je wordt naar het stationnetje in Monki gebracht en reist terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 16 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het kanoën

Veel kano-ervaring is niet nodig, het water in de riviertjes stroomt niet snel, maar omdat de tocht en de etappes soms lang zijn, raden wij je wel aan om vooraf enige kanotochten te maken.

Kanohuur

Je kan een volledige kano-uitrusting huren of een eigen kano meenemen. Een gehuurde kano-uitrusting bestaat standaard uit een 2-persoons canadese kano, zwemvesten en een waterdichte ton/zak per persoon. Bij een oneven aantal personen krijg je ook een kajak mee. Het is ook mogelijk voor iedereen tegen een meerprijs een 1-persoons kajak te reserveren (minder bagageruimte).

Kampeeruitrusting

Wij gaan er bij deze reis vanuit dat je je eigen kampeeruitrusting meeneemt. Als dat een probleem oplevert, vraag ons dan even naar de mogelijkheden om e.e.a. ter plaatse te huren.

Accommodaties en maaltijden

De eerste en de laatste nacht, alsmede tweemaal onderweg, overnacht je bij gastgezinnen en wordt er voor je gekookt. De overige dagen kampeer je. Tijdens deze kanodagen koop je ter plaatse zelf eten voor ontbijt en onderweg. Voor de avondmaaltijd, die je zelf bij de tent klaarmaakt krijg je droogvoermaaltijden mee. Als je dat laatste ook liever zelf koopt, dan krijg je een korting, geef dat dus bij boeking aan.

Prijzen (reiscode PL_KANO2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 995,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
huur 2-persoonskano of 1-persoonskajak, per boot € 120,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Grajewo/Monki incl. zitplaatsreserveringen, 2 hotelovernachtingen in Warschau met ontbijt en 4 overnachtingen bij gastgezinnen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 15 (tijdens kampeerdagen zelf koken), transfers conform programma, kanovergunningen Biebrzamoerassen, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: sluisgelden (± € 15,00 per kano), kampeergelden (± € 18,00 p.p.), toegang Nationaal Park (ca. € 6), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >