Kanotrektocht over de Czarna Hancza en door de Biebrzamoerassen

> 16-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: licht tot middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m oktober
> reiscode PL_KANO2

Een lange en gevarieerde kanokampeerreis die u vanuit het Nationaal Park Wigry, temidden van de Mazurische meren, via het riviertje de Czarna Hancza, kleine kanaaltjes en meren door het uitgestrekte bosgebied van Augustów leidt. Na de stad Augustów daalt u af naar het zuiden en komt u terecht in de Biebrzamoerassen. Over de sterk meanderende Biebrza gaat u dwars door het gelijknamige nationale park, waar u een speciale vergunning voor krijgt. Hier krijgt u langzaamaan het gevoel de bewoonde wereld te hebben verlaten.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends vroeg komt u aan in Warschau en reist dan na een korte onderbreking door naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur komt u aan en wordt vanaf het station naar de eerste accommodatie gebracht.

dag 3 Wigry - Wisoky most (17 km). ´s Ochtends wordt u met de kano naar het Wigry meer gebracht, waar u wordt afgezet bij een voormalig klooster gelegen op een schiereiland. U kanoot het riviertje de Czarna Hancza af en slaat de tent op bij een boer in de buurt van Wisoky most.

dag 4 Wisoky most - Fracki (16 km). Dwars door het uitgestrekte bosgebied van Augustow meandert de Czarna Hancza naar het zuiden. Soms zijn de oevers moerassig, dan weer rijst de kant meters hoog boven u op wanneer het riviertje zich in een voormalig rivierduin heeft gewerkt.

dag 5 Fracki - Jalowy Rog (23 km). Het bos breekt open en zo nu en dan passeert u een klein dorpje. In de hoge zandige oevers hebben zich oeverzwaluwen gevestigd.

dag 6 Jalowy Rog - Plaska (24 km). U verlaat de Czarna Hancza en vaart het kanaal van Augustow op. Onderweg passeert u vele kleine sluisjes en meren. U overnacht bij de boswachter in Plaska waar u weer even een heerlijke douche kunt nemen.

dag 7 Plaska - Augustów (24 km). De kano weer volgeladen met een verse lading proviand, kanoot u via diverse meren en het kanaal van Augustow naar de gelijknamige stad. U kampeert op een eenvoudige camping in of bij Augustow.

dag 8 Augustów - Sosnowo (24 km). U volgt het riviertje Netta door het kleinschalige boerenlandschap en het kanaal van Augustow. U kampeert ter hoogte van de het sluisje van Sosnowo.

dag 9 Rustdag in Sosnowo.

dag 10 Sosnowo - Dolistowo Stare (22 km). Vandaag bereikt u de Biebrza. Omdat de voedselvoorraden opraken en het tijd wordt om weer eens in een lekker bed te liggen overnacht u in het plaatsje Dolistowo Stare bij een gastgezin.

dag 11 Dolistowo Stare - Osowiec (25 km). Onderlangs het moreneplateau, langs de rand van het uitgestrekte moerassengebied volgt u de Biebrza naar het kleine stadje Goniadz. De witte kerktorens ziet u al van ver. U kampeert op een knusse camping bij Osowiec.

dag 12 Goniadz - Bialy Grad (15 km). Nadat u de spoorbrug van Osowiec voorbij bent, vaart u het nattere zuidbekken in. Tussen de wilgenstruwelen door verlaat u nu echt de bewoonde wereld. Aan het eind van de dag kampeert u midden in de moerassen ter hoogte van Mscichy.

dag 13 Bialy Grad - Brzostowo (25 km).Vandaag wordt het een lange dag al is dat niet van de kaart af te lezen. De Biebrza kronkelt zo enorm dat je er bijna duizelig van wordt. Aan het eind van de dag nadert u de rand van het dal waar kleine dorpjes met houten huisjes liggen.

dag 14 Brzostowo - Wizna (18 km). U nadert het uiterste zuiden van de Biebrzamoerassen. In het voorjaar staat het dal hier lang onder water. De Biebrza en de Narew komen hier samen. Bij de brug van Wizna trekt u de kano´s voor het laatst op het droge en wordt u opgepikt en teruggebracht naar Wólka Piaseczna/Wólka Karwowska.

dag 15 Na het ontbijt wordt u weer naar het stationnetje in Monki of Grajewo gebracht en reist u terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog genoeg tijd om een bezoek aan de oude binnenstad te brengen. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 16 ´s Middags komt u weer per trein aan in Nederland.
 

Over het kanoën

Veel kano-ervaring is niet nodig, het water in de riviertjes stroomt niet snel, maar omdat de tocht en de etappes soms lang zijn, raden wij u wel aan om vooraf enige kanotochten te maken.

Kanohuur

U kunt een volledige kano-uitrusting huren of uw eigen kano meenemen. Een gehuurde kano-uitrusting bestaat standaard uit een 2-persoons canadese kano, zwemvesten en een waterdichte ton/zak per persoon. Bij een oneven aantal personen krijgt u ook een kajak mee. Het is ook mogelijk voor iedereen tegen een meerprijs een 1-persoons kajak te reserveren (minder bagageruimte).

Huur kampeeruitrusting

U kunt uw eigen kampeeruitrusting meenemen of huren. Een gehuurde kampeeruitrusting bestaat uit: 2-persoonstent, gasbrander, pannenset, borden en bestek. Slaapzakken, matjes en theedoeken dient u altijd zelf mee te nemen.

Accommodaties en maaltijden

De eerste en de laatste nacht, alsmede tweemaal onderweg, wanneer u nieuwe proviand krijgt, overnacht u bij gastgezinnen en wordt er voor u gekookt. De overige dagen kampeert u. Voor alle maaltijden wordt gezorgd; tijdens de kampeerdagen maakt u het eten, dat u meekrijgt, zelf klaar.

Prijzen (reiscode PL_KANO2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 825,00
1-persoonstoeslag € 205,00
huur 2-persoonskano of 1-persoonskajak, per boot € 120,00
huur kampeeruitrusting voor 2 personen € 71,50
huur kookuitrusting voor 2 personen € 38,50


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Grajewo/Monki incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2-personen een eigen 2-persoonscompartiment), 4 overnachtingen bij gastgezinnen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 15 (tijdens kampeerdagen zelf koken), transfers conform programma, toegangskaartjes en kanovergunningen Biebrzamoerassen, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: sluisgelden (± € 15,00 per kano), kampeergelden (± € 18,00 p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >