Kanotrektocht Czarna Hancza en Kanaal van Augustow

> 10-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: licht tot middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_KANO3

Een gevarieerde kano- en kampeerreis die je vanuit het Nationaal Park Wigry, temidden van de Mazurische meren, via het ongetemde riviertje de Czarna Hancza, door kleinschalig boerenlandschap en de weelderige bossen van de Puszcza Augustowska leidt. Vervolgens vaar je door het idyllische kanaal van Augustow met haar vele met de hand bediende sluisjes, afgewisseld door serene meren, naar Augustow. Dit stadje staat in Polen bekend om haar kuuroorden. Hierna volg je nog een dag lang het riviertje de Netta, door moerassig en open terrein. Plaatsjes kom je hier niet meer tegen.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki en wordt vanaf daar naar de eerste accommodatie gebracht.

dag 3 Wigry - Wisoky most (17 km). ´s Ochtends word je met de kano naar het Wigry meer gebracht, waar je wordt afgezet bij een voormalig klooster gelegen op een schiereiland. Je kanoot het riviertje de Czarna Hancza af en slaat de tent op bij een boer in de buurt van Wisoky most.

dag 4 Wisoky most - Fracki (16 km). Dwars door het uitgestrekte bosgebied van Augustow meandert de Czarna Hancza naar het zuiden. Soms zijn de oevers moerassig, dan weer rijst de kant meters hoog boven je op wanneer het riviertje zich in een voormalig rivierduin heeft gewerkt.

dag 5 Fracki - Jalowy Rog (23 km). Het bos breekt open en zo nu en dan passeer je een klein dorpje. In de hoge zandige oevers hebben zich oeverzwaluwen gevestigd.

dag 6 Jalowy Rog - Plaska (24 km). Je verlaat de Czarna Hancza en vaart het kanaal van Augustow op. Onderweg passeer je vele kleine sluisjes en meren. Je overnacht bij de boswachter in Plaska waar je weer even een heerlijke douche kunt nemen.

dag 7 Plaska - Augustów (24 km). De kano weer volgeladen met een verse lading proviand, kano je via diverse meren en het kanaal van Augustow naar de gelijknamige stad. Je kampeert op een eenvoudige camping in of bij Augustow.

dag 8 Augustów - Sosnowo (24 km). Je volgt het riviertje Netta door het kleinschalige boerenlandschap en het kanaal van Augustow. Ter hoogte van de sluis van Sosnowo wordt je weer opgepikt en naar Wolka Karwowska of Wolka Piaseczna teruggebracht. Je overnacht weer op een heerlijke kamer.

dag 9 Na het ontbijt word je naar het station gebracht en reis je terug naar Warschau. Na het ontbijt wordt je naar het stationnetje in Monki gebracht en reis je terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 8 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het kanoën

Veel kano-ervaring is niet nodig, het water in de riviertjes stroomt niet snel, maar omdat de tocht en de etappes soms lang zijn, raden wij wel aan om vooraf enige kanotochten te maken.

Kanohuur

Kanohuur is bij deze reis inbegrepen en bestaat standaard uit een 2-persoons canadese kano, zwemvesten en een waterdichte ton/zak per persoon. Bij een oneven aantal personen krijg je ook een kajak mee. Het is ook mogelijk voor iedereen tegen een meerprijs een 1-persoons kajak te reserveren (maar let op: je hebt dan minder bagageruimte).

Kampeeruitrusting

Wij gaan er bij deze reis vanuit dat je je eigen kampeeruitrusting meeneemt. Als dat een probleem oplevert, vraag ons dan even naar de mogelijkheden om e.e.a. ter plaatse te huren.

Accommodaties en maaltijden

De eerste en de laatste nacht, alsmede eenmaal onderweg, overnacht je bij gastgezinnen en wordt er voor je gekookt. De overige dagen kampeer je. Tijdens deze kanodagen koop je ter plaatse zelf eten voor ontbijt en onderweg. Voor de avondmaaltijd, die je zelf bij de tent klaarmaakt krijg je droogvoermaaltijden mee. Als je dat laatste ook liever zelf koopt, dan krijg je een korting, geef dat dus bij boeking aan.

Prijzen (reiscode PL_KANO3)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 860,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
huur 1-persoonskajaks i.p.v. 2-persoons € 60,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Grajewo/Monki incl. zitplaatsreserveringen, 2 overnachtingen in Warschau en 3 overnachtingen bij gastgezinnen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden op de accommodaties (tijdens kampeerdagen zelf eten kopen), 2-pers. Canadese kano, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: sluisgelden (± € 12,50 per kano), kampeergelden (± € 10,00 p.p.), toegangskaartjes Nationaal Park ‘ca. € 6), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >