Kanotrektocht Biebrzamoerassen

> 9-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: licht tot middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_KANO4

Een mooie kanokampeertrektocht die zich afspeelt binnen de grenzen van het Nationaal Park Biebrza, het grootste en minst aangetaste riviermoerassengebied van Europa. In het voorjaar is het er een waar vogelparadijs, maar ook soorten als eland en wolf komen er nog voor. Om er te mogen kanovaren zijn er speciale kanovergunningen nodig, die uiteraard worden geregeld.

Op de eerste kanodag kan je ook nog een klein stukje van het kanaal van Augustow ervaren met de vele met de hand bediende sluisjes. Het eerste deel van de tocht gaat door het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen. De rivier stroomt hier nog langs de rand van het dal en zo nu en dan passeer je een klein gehuchtje aan de oever.

Halverwege de tocht vaar je het veel nattere en ontoegankelijkere zuidbekken van de moerassen in. Hier krijg je langzaamaan het gevoel de bewoonde wereld te hebben verlaten.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki en wordt je naar de eerste accommodatie gebracht.

dag 3 Sosnowo - Dolistowo Stare (22 km). Na het ontbijt word je naar het sluisje van Sosnowo gereden in het kanaal van Augustow. Je kan ter plaatse zelf kiezen of je de kanotrektocht over het kanaal van Augustow begint, en direct een met de hand bediend sluisje meepakt, of op het sterk meanderende riviertje Netta, dat op een steenworpafstand verderop stroomt. Via beide routes bereik je de Biebrzamoerassen na het laatste sluisje bij Debowo. Aan het eind van de dag kom je aan bij het plaatsje Dolistowo Stare, welke hier aan de oever van de Biebrza ligt. Je overnacht bij een gastgezin in het dorp.

dag 4 Dolistowo Stare - Osowiec (25 km). Onderlangs het moreneplateau, langs de rand van het uitgestrekte moerassengebied volg je de Biebrza naar het kleine stadje Goniadz. De witte kerktorens zie je al van ver. Je kampeert op een knusse camping bij Osowiec.

dag 5 Goniadz - Bialy Grad (15 km). Nadat je de spoorbrug van Osowiec voorbij bent, vaar je het nattere zuidbekken in. Tussen de wilgenstruwelen door verlaat je nu echt de bewoonde wereld. Aan het eind van de dag kampeer je midden in de moerassen ter hoogte van Mscichy.

dag 6 Bialy Grad - Brzostowo (25 km). Vandaag wordt het een lange dag, al is dat niet van de kaart af te lezen: de Biebrza kronkelt zo enorm dat je er bijna duizelig van wordt. Aan het eind van de dag nader je de rand van het dal waar kleine dorpjes met houten huisjes liggen.

dag 7 Brzostowo - Wizna (18 km). Je nadert het uiterste zuiden van de Biebrzamoerassen. In het voorjaar staat het dal hier lang onder water. De Biebrza en de Narew komen op deze plek samen. Bij de brug van Wizna trek je de kano voor het laatst op het droge en wordt je opgepikt en teruggebracht naar Wólka Piaseczna/Wólka Karwowska.

dag 8 Na het ontbijt word je naar het stationnetje in Monki gebracht en reis je terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 9 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het kanoën

Veel kano-ervaring is niet nodig, de riviertjes stromen niet snel. Toch raden wij aan eerst enkele malen van te voren te oefenen, zodat je weet wat kanovaren inhoudt.

Standaard krijg je een 2-persoons canadese kano mee, per persoon een waterdichte ton/zak en zwemvesten. Wil je liever elk een eigen 1-persoonskajak (let op: je hebt dan minder bagageruimte) dan is dat tegen een toeslag mogelijk.

Kampeeruitrusting

Wij gaan er bij deze reis vanuit dat je je eigen kampeeruitrusting meeneemt. Als dat een probleem oplevert, vraag ons dan even naar de mogelijkheden om e.e.a. ter plaatse te huren.

Accommodaties en maaltijden

De eerste twee nachten en de laatste nacht overnacht je bij gastgezinnen en wordt er voor je gekookt. De overige dagen kampeer je. Tijdens deze kanodagen koop je ter plaatse zelf eten voor ontbijt en onderweg. Voor de avondmaaltijd, die je zelf bij de tent klaarmaakt krijg je droogvoermaaltijden mee. Als je dat laatste ook liever zelf koopt, dan krijg je een korting, geef dat dus bij boeking aan.

Prijzen (reiscode PL_KANO4)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 845,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
huur 1-persoonskajaks i.p.v. 2-persoons € 62,50


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Grajewo/Monki incl. zitplaatsreserveringen, 2 hotelovernachtingen in Warschau en 3 overnachtingen bij gastgezinnen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden op de accommodaties, transfers conform programma, 2-pers. Canadese kano, toegangskaartjes en kanovergunningen Biebrzamoerassen, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: maaltijden tijdens kano-kampeerdagen, sluisgelden (± € 3,00 per kano), kampeergelden (± € 5,00 p.p.), toegang Nationaal Park ‘ca. € 6).
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >