Kanotrektocht Biebrzamoerassen

> 9-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: licht tot middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_KANO4

Een mooie kanokampeertrektocht die zich afspeelt binnen de grenzen van het Nationaal Park Biebrza, het grootste en minst aangetaste riviermoerassengebied van Europa. In het voorjaar is het er een waar vogelparadijs, maar ook soorten als eland en wolf komen er nog voor. Om er te mogen kanovaren zijn er speciale kanovergunningen nodig, die uiteraard worden geregeld.

Op de eerste kanodag kunt u ook nog een klein stukje van het kanaal van Augustow ervaren met de vele met de hand bediende sluisjes. Het eerste deel van de tocht gaat door het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen. De rivier stroomt hier nog langs de rand van het dal en zo nu en dan passeert u een klein gehuchtje aan de oever.

Halverwege de tocht vaart u het veel nattere en ontoegankelijkere zuidbekken van de moerassen in. Hier krijgt u langzaamaan het gevoel de bewoonde wereld te hebben verlaten.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.
 

dag 2 ´s Ochtends vroeg komt u aan in Warschau en reist dan na een korte onderbreking door naar het noordoosten. Iets na 11.00 uur komt u aan en wordt vanaf het station naar de eerste accommodatie gebracht.

dag 3 Sosnowo - Dolistowo Stare (22 km). Na het ontbijt wordt u naar het sluisje van Sosnowo gereden in het kanaal van Augustow. U kunt ter plaatse zelf kiezen of u uw kanotrektocht over het kanaal van Augustow begint, en direct een met de hand bediend sluisje meepakt, of op het sterk meanderende riviertje Netta, dat op een steenworpafstand verderop stroomt. Via beide routes bereikt u de Biebrzamoerassen na het laatste sluisje bij Debowo. Aan het eind van de dag bereikt u het plaatsje Dolistowo Stare, welke hier aan de oever van de Biebrza ligt. U overnacht bij een gastgezin in het dorp.

dag 4 Dolistowo Stare - Osowiec (25 km). Onderlangs het moreneplateau, langs de rand van het uitgestrekte moerassengebied volgt u de Biebrza naar het kleine stadje Goniadz. De witte kerktorens ziet u al van ver. U kampeert op een knusse camping bij Osowiec.

dag 5 Goniadz - Bialy Grad (15 km). Nadat u de spoorbrug van Osowiec voorbij bent, vaart u het nattere zuidbekken in. Tussen de wilgenstruwelen door verlaat u nu echt de bewoonde wereld. Aan het eind van de dag kampeert u midden in de moerassen ter hoogte van Mscichy.

dag 6 Bialy Grad - Brzostowo (25 km). Vandaag wordt het een lange dag, al is dat niet van de kaart af te lezen: de Biebrza kronkelt zo enorm dat je er bijna duizelig van wordt. Aan het eind van de dag nadert u de rand van het dal waar kleine dorpjes met houten huisjes liggen.

dag 7 Brzostowo - Wizna (18 km). U nadert het uiterste zuiden van de Biebrzamoerassen. In het voorjaar staat het dal hier lang onder water. De Biebrza en de Narew komen op deze plek samen. Bij de brug van Wizna trekt u de kano´s voor het laatst op het droge en wordt u opgepikt en teruggebracht naar Wólka Piaseczna/Wólka Karwowska.

dag 8 Na het ontbijt wordt u weer naar het station gebracht en reist u terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog genoeg tijd om een bezoek aan de oude binnenstad te brengen. ´s Avonds stapt u weer op de nachttrein.

dag 9 In de loop van de middag keert u terug in Nederland.
 

Over het kanoën

Veel kano-ervaring is niet nodig, de riviertjes stromen niet snel. Toch raden wij aan eerst enkele malen van te voren te oefenen, zodat u weet wat kanovaren inhoudt.

Standaard krijgt u een 2-persoons canadese kano mee, per persoon een waterdichte ton/zak en zwemvesten. Wilt u liever elk een eigen 1-persoonskajak (minder bagageruimte) dan is dat tegen een toeslag mogelijk.

Huur kampeeruitrusting

U kunt uw eigen kampeeruitrusting meenemen of huren. Een gehuurde kampeeruitrusting bestaat uit: 2-persoonstent, gasbrander, pannenset, borden en bestek. Slaapzakken, matjes en theedoeken dient u altijd zelf mee te nemen.

Accommodaties en maaltijden

De eerste twee nachten en de laatste nacht overnacht u bij gastgezinnen en wordt er voor u gekookt. De overige dagen kampeert u. Voor alle maaltijden wordt gezorgd; tijdens de kampeerdagen maakt u het eten, dat u meekrijgt, zelf klaar.

Prijzen (reiscode PL_KANO4)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 725,00
1-persoonstoeslag € 180,00
huur 2-persoonskampeeruitrusting € 50,00
huur 1-persoonskajaks i.p.v. 2-persoons € 62,50


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Grajewo/Monki incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), 3 overnachtingen bij gastgezinnen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 8 (tijdens kampeerdagen zelf koken), transfers conform programma, 2-pers. Canadese kano, toegangskaartjes en kanovergunningen Biebrzamoerassen, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: sluisgelden (± € 3,00 per kano), kampeergelden (± € 5,00 p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >