Polen: Fietstrektocht Zuidbekken van de Biebrzamoerassen

> 11-daagse reis
> combinatie van fietsen en wandelen
> ook geschikt voor ouders met kinderen
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van april t/m oktober
> reiscode PL_BIEB2
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur komt u aan op het stationnetje van Monki. Heeft u huurfietsen, dan staan deze op het station voor u klaar en kunt u naar de eerste accommodatie fietsen. U fietst naar het piepkleine gehuchtje Gugny, midden in de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Gugny is ongeveer 23 km.

dag 3 Rondwandeling vanuit Gugny (15 km). U maakt een prachtige rondwandeling door de moerassen. Onderweg komt u langs een hoogzit die prima zicht biedt op de eindeloze moerassen. Tussen de wilgenstruwelen kunnen elanden opduiken.

dag 4 Gugny - Laskowiec (20 km). U fietst over een goed begaanbare smalle asfaltweg, afwisselend door dennenbos met ondergroei van jeneverbessen, nat moerasbos en open rietvelden. Onderweg zijn er mogelijkheden om kortere of langere moeraswandelingen te maken, op zoek naar bv. de waterrietzanger.

dag 5 Rondtocht vanuit Laskowiec (50 km). U fietst door het stroomdal van de Narew. Onderweg komt u door het bijzondere plaatsje Tykocin. De Synagoge getuigt nog van het Joodse verleden.

dag 6 Laskowiec - Taraskowo (45 km). Door polderachtig landschap fietst u naar het moreneplateau bij het plaatsje Wizna, het meest zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen. Vanaf het moreneplateau heeft u prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en de samenstroom van Biebrza en Narew. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.

dag 7 Rondtocht vanuit Taraskowo (45 km). De tocht gaat vandaag over de rivierduinen langs de oevers van de Narew. Een bezoek aan het regiostadje Lomza behoort tot de mogelijkheden. Wandelen in plaats van fietsen kan ook.

dag 8 Taraskowo - Brzostowo (42 km). Een prachtige tocht over het moreneplateau langs de rand van de Biebrzamoerassen. Onderweg komt u door kleine idyllische boerendorpjes en langs observatietorens en uitzichtpunten met panoramisch uitzicht over het lager gelegen Biebrzadal.

dag 9 Brzostowo - Wólka Piaseczna (45 km). U voltooit uw  rondje zuidbekken vandaag. Via Osowiec, de enige plaats waar een weg en een spoorlijn de moerassen doorkruisen, fietst u naar het gehuchtje Wólka Piaseczna.

dag 10 Na het ontbijt wordt u naar het stationnetje in Monki gebracht en reist u per trein terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 11 's Middags komt u aan in Nederland.
 

Over het fietsen en wandelen

De etappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die u kunt huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3x7 versnellingen. Als uitrusting krijgt u een kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Reparatiesetje en fietstassen dient u zelf mee te nemen. De bagage kunt u zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien u eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De wandeldag is een rondtocht door de moerassen. In het voorjaar kan het erg nat zijn. U dient in het zomerseizoen rekening te houden met muggen en steekvliegen. Een deet-houdend middel kan u beschermen.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het einde van de middag arriveert, wordt er een heerlijke warme maaltijd voor u klaargemaakt. Er wordt op enkele plekken nog op prachtige keramieke houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heeft u bij uw boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.
 

Prijzen (reiscode PL_BIEB2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2021.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 669,00
1-persoonstoeslag € 120,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 135,00
huurfiets € 60,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis van elk station in Nederland naar Monki incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 10, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 10, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >