Polen: Fietstrektocht Zuidbekken van de Biebrzamoerassen

> 11-daagse reis
> combinatie van fietsen en wandelen
> ook geschikt voor ouders met kinderen
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_BIEB2
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki. Heb je huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kan je naar de eerste accommodatie fietsen bij de Biebrzamoerassen. Je fietst naar het piepkleine gehuchtje Gugny, midden in de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Gugny is ongeveer 23 km.

dag 3 Rondwandeling vanuit Gugny (15 km). Je maakt een prachtige rondwandeling door de moerassen. Onderweg kom je langs een hoogzit die prima zicht biedt op de eindeloze moerassen. Tussen de wilgenstruwelen kunnen elanden opduiken.

dag 4 Gugny - Laskowiec (20 km). Je fietst over een goed begaanbare smalle asfaltweg, afwisselend door dennenbos met ondergroei van jeneverbessen, nat moerasbos en open rietvelden. Onderweg zijn er mogelijkheden om kortere of langere moeraswandelingen te maken, op zoek naar bv. de waterrietzanger.

dag 5 Rondtocht vanuit Laskowiec (50 km). Je fietst door het stroomdal van de Narew. Onderweg kom je door het bijzondere plaatsje Tykocin. De Synagoge getuigt nog van het Joodse verleden.

dag 6 Laskowiec - Taraskowo (45 km). Door polderachtig landschap fiets je naar het moreneplateau bij het plaatsje Wizna, het meest zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen. Vanaf het moreneplateau heb je prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en de samenstroom van Biebrza en Narew. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.

dag 7 Rondtocht vanuit Taraskowo (45 km). De tocht gaat vandaag over de rivierduinen langs de oevers van de Narew. Een bezoek aan het regiostadje Lomza behoort tot de mogelijkheden. Wandelen in plaats van fietsen kan ook.

dag 8 Taraskowo - Brzostowo (42 km). Een prachtige tocht over het moreneplateau langs de rand van de Biebrzamoerassen. Onderweg kom je door kleine idyllische boerendorpjes en langs observatietorens en uitzichtpunten met panoramisch uitzicht over het lager gelegen Biebrzadal.

dag 9 Brzostowo - Wólka Piaseczna (45 km). Vandaag voltooi je het rondje zuidbekken. Via Osowiec, de enige plaats waar een weg en een spoorlijn de moerassen doorkruisen, fiets je naar het gehuchtje Wólka Piaseczna.

dag 10 Je wordt naar het stationnetje in Monki gebracht en je reist terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 11 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het fietsen en wandelen

De etappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die je kan huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3x7 versnellingen. Als uitrusting krijg je een kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Reparatiesetje en fietstassen dien je zelf mee te nemen. De bagage kan je zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De wandeldag is een rondtocht door de moerassen. In het voorjaar kan het erg nat zijn. Je dient in het zomerseizoen rekening te houden met muggen en steekvliegen. Een deet-houdend middel kan je beschermen.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maakt gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heb je bij boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.
 

Prijzen (reiscode PL_BIEB2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 920,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 197,00
huurfiets € 60,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis van elk station in Nederland naar Monki incl. zitplaatsreserveringen, ontbijt in Warschau en alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 10, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 10, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: toegangskaartje Nationaal Park Biebrza (ca. € 6), uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >