Fietstrektocht Middenbekken van de Biebrzamoerassen

> 8-daagse reis
> combinatie van fietsen, wandelen en kanoën
> ook geschikt voor ouders met kinderen
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_BIEB1
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Na het ontbijt reis je door naar het noordoosten van Polen. Omstreeks het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki. Heb je huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kan je naar de eerste accommodatie fietsen bij de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Wolka Piaseczna is ongeveer 12 km.

dag 3 Wolka Piaseczna - Kuligi/Wólka Karwowska (60 of 70 km fietsen). Een fietsdag door bos, open veld en gehuchten. Je passeert het riviertje de Elk.

dag 4 Rondwandeling (20 km wandelen). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandel je over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer je het laatste rivierduin bereikt heeft, kan je genieten van een adembenemend uitzicht. Je kan ook fietsend tot diep in de moerassen komen en dan eventueel een kortere moeraswandeling maken.

dag 5 Kuligi/Wólka Karwowska - Dolistowo Stare (45 km fietsen). Vandaag fiets je hoofdzakelijk over goed begaanbare onverharde wegen. Je passeert enkele kleine, met de hand bediende sluisjes, in het met de hand gegraven kanaal van Augustów (op de voorlopige Unesco lijst van cultureel erfgoed). Ook passeer je het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steek je het wijde Biebrzadal door, het riviertje Biebrza langs haar oever volgend.

dag 6 Dolistowo Stare - Goniadz (20 km kanoën). Vanaf het water ervaar je de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. Per kano volg je de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert, kom je langs kleine dorpjes met vaak houten huisjes. De karakteristieke witte kerktorentjes van Goniadz, een hoog op het moreneplateau gelegen stadje, zie je van ver. Fiets je vandaag liever, dan kan dat natuurlijk ook. Je overnacht weer bij de boswachter in Wólka Piaseczna.

dag 7 Je wordt naar het stationnetje in Monki gebracht en je reist terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om vandaag het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 8 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het fietsen, wandelen en kanoën

De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die je kan huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3x7 versnellingen en bagagedrager achter. Als uitrusting krijg je ter plaatse een kabelslot en fietspomp mee. Reparatiesetje en fietstassen dien je zelf mee te nemen. De bagage kan je zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De wandeldag betreft een rondwandeling door het Rode Moeras. In het voorjaar kunnen delen van de route erg nat zijn. De wandeling is naar wens in te korten.
De rivier de Biebrza stroomt niet snel. De stroomsnelheid is te vergelijken met Nederlandse laagland riviertjes. Ook voor niet-geoefende kanoërs is de kanodag goed te doen.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maakt gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heb je bij boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.
 

Prijzen (reiscode PL_BIEB1)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als 1 ouder met uitsluitend kinderen onder de 12 jaar reist, als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 795,00
kind 12 t/m 14 jaar € 485,00
kind 4 t/m 11 jaar € 395,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 144,00
huurfiets € 37,50
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Monki, incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 7, kanohuur, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 7, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: toegangskaartjes Rode Moeras dag 4 (± 6 euro p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >