Fietstrektocht Middenbekken van de Biebrzamoerassen

> 8-daagse reis
> combinatie van fietsen, wandelen en kanoën
> ook geschikt voor ouders met kinderen
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van april t/m oktober
> reiscode PL_BIEB1
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur komt u aan op het stationnetje van Monki. Heeft u huurfietsen, dan staan deze op het station voor u klaar en kunt u naar de eerste accommodatie fietsen bij de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Wolka Piaseczna is ongeveer 12 km.

dag 3 Wolka Piaseczna - Kuligi/Wólka Karwowska (60 of 70 km fietsen). Een fietsdag door bos, open veld en gehuchten. U passeert het riviertje de Elk.

dag 4 Rondwandeling (20 km wandelen). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandelt u over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer u het laatste rivierduin bereikt heeft, kunt u genieten van een adembenemend uitzicht. U kunt ook fietsend tot diep in de moerassen komen en dan eventueel een kortere moeraswandeling maken.

dag 5 Kuligi/Wólka Karwowska - Dolistowo Stare (45 km fietsen). Vandaag fietst u hoofdzakelijk over goed begaanbare onverharde wegen. U passeert enkele kleine, met de hand bediende sluisjes, in het met de hand gegraven kanaal van Augustów (op de voorlopige Unesco lijst van cultureel erfgoed). Ook passeert u het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steekt u het wijde Biebrzadal door, het riviertje Biebrza langs haar oever volgend.

dag 6 Dolistowo Stare - Goniadz (20 km kanoën). Vanaf het water ervaart u de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. Per kano volgt u de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert, komt u langs kleine dorpjes met vaak houten huisjes. De karakteristieke witte kerktorentjes van Goniadz, een hoog op het moreneplateau gelegen stadje, ziet u van ver. Fietst u vandaag liever, dan kan dat natuurlijk ook. U overnacht weer bij de boswachter in Wólka Piaseczna.

dag 7 Na het ontbijt wordt u naar het stationnetje in Monki gebracht en reist u per trein terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 8 In de loop van de middag keert u terug in Nederland.
 

Over het fietsen, wandelen en kanoën

De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die u kunt huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3x7 versnellingen en bagagedrager achter. Als uitrusting krijgt u ter plaatse een kabelslot en fietspomp mee. Reparatiesetje en fietstassen dient u zelf mee te nemen. De bagage kunt u zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien u eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De wandeldag betreft een rondwandeling door het Rode Moeras. In het voorjaar kunnen delen van de route erg nat zijn. De wandeling is naar wens in te korten.
De rivier de Biebrza stroomt niet snel. De stroomsnelheid is te vergelijken met Nederlandse laagland riviertjes. Ook voor niet geoefende kanoërs is de kanodag goed te doen.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heeft u bij uw boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.
 

Prijzen (reiscode PL_BIEB1)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als 1 ouder met uitsluitend kinderen onder de 12 jaar reist, als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2021.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 595,00
kind 12 t/m 14 jaar € 420,00
kind 4 t/m 11 jaar € 365,00
1-persoonstoeslag € 110,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 130,00
huurfiets € 37,50
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen in een eigen 2-persoonscompartiment), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 7, kanohuur, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 7, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: toegangskaartjes Rode Moeras dag 4 (± 1,50 euro p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >