Fietstrektocht Midden- en Zuidbekken van de Biebrzamoerassen


> 14-daagse reis
> combinatie van fietsen, wandelen en kanoën
> ook geschikt voor ouders met kinderen
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van april t/m oktober
> reiscode PL_BIEB3
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur komt u aan op het stationnetje van Monki. Heeft u huurfietsen, dan staan deze op het station voor u klaar en kunt u naar de eerste accommodatie fietsen. U fietst naar het piepkleine gehuchtje Gugny, midden in de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Gugny is ongeveer 23 km.

dag 3 Rondwandeling vanuit Gugny (15 km). U maakt een prachtige rondwandeling door de moerassen. Onderweg komt u langs een hoogzit die prima zicht biedt op de eindeloze moerassen. Tussen de wilgenstruwelen kunnen elanden opduiken.

dag 4 Gugny - Laskowiec (20 km). U fietst over een goed begaanbare smalle asfaltweg, afwisselend door dennenbos met ondergroei van jeneverbessen, nat moerasbos en open rietvelden. Onderweg zijn er mogelijkheden om kortere of langere moeraswandelingen te maken, op zoek naar bv. de waterrietzanger.

dag 5 Rondtocht vanuit Laskowiec (50 km). U fietst door het stroomdal van de Narew. Onderweg komt u door het bijzondere plaatsje Tykocin. De Synagoge getuigt nog van het Joodse verleden.

dag 6 Laskowiec - Taraskowo (45 km). Door polderachtig landschap fietst u naar het moreneplateau bij het plaatsje Wizna, het meest zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen. Vanaf het moreneplateau heeft u prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en de samenstroom van Biebrza en Narew. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.

dag 7 Rondtocht vanuit Taraskowo (45 km). De tocht gaat vandaag over de rivierduinen langs de oevers van de Narew. Een bezoek aan het regiostadje Lomza behoort tot de mogelijkheden. Wandelen in plaats van fietsen kan ook.

dag 8 Taraskowo - Brzostowo (42 km). Een prachtige tocht over het moreneplateau langs de rand van de Biebrzamoerassen. Onderweg komt u door kleine idyllische boerendorpjes en langs observatietorens en uitzichtpunten met panoramisch uitzicht over het lager gelegen Biebrzadal.

dag 9 Brzostowo - Kuligi/Wólka Karwowska (66 of 76 km fietsen). De langste fietsdag: door bos, open veld en gehuchtjes fietst u het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen in. Onderweg passeert u het riviertje de Elk.

dag 10 Rondwandeling (20 km wandelen). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandelt u over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer u het laatste rivierduin bereikt heeft, kunt u genieten van een adembenemend uitzicht. Maar u kunt ook fietsend tot diep in de moerassen komen en dan eventueel een kortere moeraswandeling maken.

dag 11 Kuligi/Wólka Karwowska - Dolistowo Stare (45 km fietsen). Vandaag fietst u hoofdzakelijk over goed begaanbare onverharde wegen. U passeert enkele kleine, met de hand bediende sluisjes, in het met de hand gegraven kanaal van Augustów (op de voorlopige Unesco lijst van cultureel erfgoed). Ook passeert u het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steekt u het wijde Biebrzadal door, het riviertje Biebrza langs haar oever volgend.

dag 12 Dolistowo Stare - Goniadz (20 km kanoën). Vanaf het water ervaart u de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. Per kano volgt u de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert, komt u langs kleine dorpjes met vaak houten huisjes. De karakteristieke witte kerktorentjes van Goniadz, een hoog op het moreneplateau gelegen stadje, ziet u van ver. Fietst u vandaag liever, dan kan dat natuurlijk ook. U overnacht weer bij de boswachter in Wólka Piaseczna.

dag 13 Na het ontbijt wordt u naar het stationnetje in Monki gebracht en reist u per trein terug naar Warschau. In Warschau heeft u vaak nog tijd om een blik in de oude binnenstad te werpen. Om 22.00 uur stapt u weer op de nachttrein.

dag 14 's Middags komt u per trein aan in Nederland.
 

Over het fietsen, wandelen en kanoën

De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die u kunt huren zijn hybride fietsen: tourfietsen met 3x7 versnellingen. Als uitrusting krijgt u een kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Reparatiesetje en fietstassen dient u zelf mee te nemen. De bagage kunt u zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien u eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De wandeldagen zijn rondtochten door de moerassen. U dient in het zomerseizoen rekening te houden met muggen en steekvliegen. Een deet-houdend middel kan u beschermen.
De Biebrza stroom niet snel. De stroomsnelheid is te vergelijken met Nederlandse laagland riviertjes. Ook voor niet geoefende kanoërs is het goed te doen.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt soms op prachtige keramieke houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heeft u bij uw boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.
 

Prijzen (reiscode PL_BIEB3)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2021.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 820,00
1-persoonstoeslag € 165,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 230,00
huurfiets € 82,50
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis van elk station in Nederland naar Monki incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 13, kanohuur, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 13, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: toegangskaartjes rode moeras dag 10 (± € 1,50 euro p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >