Fietstrektocht Midden- en Zuidbekken van de Biebrzamoerassen


> 14-daagse reis
> combinatie van fietsen, wandelen en kanoën
> ook geschikt voor ouders met kinderen
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_BIEB3
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki. Heb je huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kan je naar de eerste accommodatie fietsen bij de Biebrzamoerassen. Je fietst naar het piepkleine gehuchtje Gugny, midden in de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Gugny is ongeveer 23 km.

dag 3 Rondwandeling vanuit Gugny (15 km). Je maakt een prachtige rondwandeling door de moerassen. Onderweg kom je langs een hoogzit die prima zicht biedt op de eindeloze moerassen. Tussen de wilgenstruwelen kunnen elanden opduiken.

dag 4 Gugny - Laskowiec (20 km). Je fietst over een goed begaanbare smalle asfaltweg, afwisselend door dennenbos met ondergroei van jeneverbessen, nat moerasbos en open rietvelden. Onderweg zijn er mogelijkheden om kortere of langere moeraswandelingen te maken, op zoek naar bv. de waterrietzanger.

dag 5 Rondtocht vanuit Laskowiec (50 km). Je fietst door het stroomdal van de Narew. Onderweg kom je door het bijzondere plaatsje Tykocin. De Synagoge getuigt nog van het Joodse verleden.

dag 6 Laskowiec - Taraskowo (45 km). Door polderachtig landschap fiets je naar het moreneplateau bij het plaatsje Wizna, het meest zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen. Vanaf het moreneplateau heb je prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en de samenstroom van Biebrza en Narew. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen.

dag 7 Rondtocht vanuit Taraskowo (45 km). De tocht gaat vandaag over de rivierduinen langs de oevers van de Narew. Een bezoek aan het regiostadje Lomza behoort tot de mogelijkheden. Wandelen in plaats van fietsen kan ook.

dag 8 Taraskowo - Brzostowo (42 km). Een prachtige tocht over het moreneplateau langs de rand van de Biebrzamoerassen. Onderweg kom je door kleine idyllische boerendorpjes en langs observatietorens en uitzichtpunten met panoramisch uitzicht over het lager gelegen Biebrzadal.

dag 9 Brzostowo - Kuligi/Wólka Karwowska (66 of 76 km fietsen). De langste fietsdag: door bos, open veld en gehuchtjes fiets je het brede middenbekken van de Biebrzamoerassen in. Onderweg passeer je het riviertje de Elk.

dag 10 Rondwandeling (20 km wandelen). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandel je over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer je het laatste rivierduin bereikt hebt, kan je genieten van een adembenemend uitzicht. Maar je kan ook fietsend tot diep in de moerassen komen en dan eventueel een kortere moeraswandeling maken.

dag 11 Kuligi/Wólka Karwowska - Dolistowo Stare (45 km fietsen). Vandaag fiets je hoofdzakelijk over goed begaanbare onverharde wegen. Je passeert enkele kleine, met de hand bediende sluisjes, in het met de hand gegraven kanaal van Augustów (op de voorlopige Unesco lijst van cultureel erfgoed). Ook passeer je het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steek je het wijde Biebrzadal door, het riviertje Biebrza langs haar oever volgend.

dag 12 Dolistowo Stare - Goniadz (20 km kanoën). Vanaf het water ervaar je de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. Per kano volg je de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert, kom je langs kleine dorpjes met vaak houten huisjes. De karakteristieke witte kerktorentjes van Goniadz, een hoog op het moreneplateau gelegen stadje, zie je van ver. Fiets je vandaag liever, dan kan dat natuurlijk ook. Je overnacht weer bij de boswachter in Wólka Piaseczna.

dag 13 Je wordt naar het stationnetje in Monki gebracht en reist terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 14 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 19.00 uur Nederland binnen.
 

Over het fietsen, wandelen en kanoën

De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De huurfietsen zijn hybride fietsen: toerfietsen met 3x7 versnellingen. Als uitrusting krijg je een kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Reparatiesetje en fietstassen dien je zelf mee te nemen. De bagage kan je zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De wandeldagen zijn rondtochten door de moerassen. Houd in het zomerseizoen rekening met muggen en steekvliegen. Een deet-houdend middel kan bescherming bieden.
De Biebrza stroom niet snel. De stroomsnelheid is te vergelijken met Nederlandse laagland riviertjes. Ook voor niet geoefende kanoërs is het goed te doen.
 

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en de exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heb je bij boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.
 

Prijzen (reiscode PL_BIEB3)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.095,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 293,00
huurfiets € 82,50
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis van elk station in Nederland naar Monki incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 13, kanohuur, transfers van/naar station Monki op dag 2 en 13, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: toegangskaartjes rode moeras dag 10 (ca.  6 euro p.p.), uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >