Fietsreis De Hak van Italië

Fietsreis De Hak van Italië

> 11-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte: licht; 313 km fietsen in 6 dagen
> startdatum: iedere donderdag of vrijdag van 16 maart t/m 8 juni en van 21 september t/m 29 december (de zomermaanden zijn te warm om comfortabel te fietsen)
> reiscode IT_TACC

Een fietstocht door een bijzonder stukje Europa: de hak van Italië. Je fietst hier voornamelijk over smalle landwegen, tussen stenen muurtjes, door slaperige dorpjes en langs de azuurblauwe kust.
Dit is Salento, een streek van de regio Puglia, op de grens van de Adriatische en de Ionische Zee. De meest bekende plaatsen zijn Lecce, Otranto, Santa Maria di Leuca en Gallipoli. Minder bekend, maar interessante plaatsen zijn  Galatina, Nardò and Melpignano, levende openluchtmusea met Griekse and Romeinse ruïnes, Byzantijnse crypten and Barokke kerken.
Dit is ook een streek van gastvrijheid, traditionele muziek ("pizzica pizzica"), en stranden met kristalheler water. Er is volop mogelijkheid om onderweg een duik te nemen!
De maaltijden zijn hier typisch mediterraans, met verse streekproducten. Gecombineerd met de beroemde wijnen van Puglia (primitivo, negramaro en nero di troia!) is het leven goed!

dag 1 ´s Ochtends vroeg vertrek uit Nederland per directe ICE naar Basel. Na de overstap reis je dwars door Zwitserland en kom je vroeg in de avond aan in Milaan. Je hebt hier even de tijd om iets te eten, voordat je in een nachttrein stapt naar Lecce.

dag 2 Iets voor 09.00 uur kom je aan in Lecce. Na het inchecken bij het hotel kan je deze mooie stad gaan verkennen. Lecce staat vol met stijlvolle barokke gebouwen, allemaal uit een kenmerkende roomwitte steensoort opgetrokken.
Wat later op de middag staat er een ontmoeting op het programma met een medewerker van onze partnerorganisatie, die de fietsen komt brengen en afstellen. Uiteraard krijg je daarbij ook alle overige informatie en een GPS-apparaat (kan handig zijn, maar zonder zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet verdwalen).

dag 3 Lecce - Otranto (58 km)
Een geheel vlakke route voor deze eerste fietsdag, met veel interessants. Allereerst kom je in Acaya, een vestingstad met een kasteel, gevolgd door een beschermd natuurgebied met, in het juiste seizoen, zeer veel trekvogels. Al snel bereik je nu de zee, en fietst langs de overblijfselen van Roca Vecchia, een stad uit de Bronstijd. Bijna in Otranto kom je bij de fascinerende meren van Alimini. Het grootste meer wordt gevoed door de zee en is dus zout, het kleinere meer heeft zoetwaterbronnen en is ondiep. Het levert veel bijzondere natuur op.
De bestemming voor vandaag, Otranto biedt veel moois in z'n smalle straatjes. De kathedraal is een bezoek waard vanwege de spectaculaire mozaïekvloer. Heel fijn is ook om over de stadswallen te lopen en uit te kijken over de zee.

dag 4 Rondtocht vanuit Otranto (29 km)
Een beetje klimmend langs de oevers van de kleine rivier de Idro, kom je in Casamassella, waar aloude weefgetouwen (weer) worden geproduceerd. Even verder, in Giurdignano, kom je langs een 'megalithische tuin', met hunebedden en menhirs.
Voor de lunch wordt op je gerekend in een karakteristieke bakkerij. Een familie heeft hier oude graansoorten nieuw leven ingeblazen, met heerlijk resultaat.
Na teruggekeerd te zijn in Otranto lokt wellicht het strand, of het mooie oude centrum.

dag 5 Otranto - Santa Maria di Leuca (54 km)
Als je Otranto achter je hebt gelaten, kom je al snel bij twee bijzondere punten: een fraai meer dat ontstaan is in een voormalige bauxietmijn en de vuurtoren van Punta Palascìa op het meest oostelijke punt van Italië. De weg is hier een soort langgerekt balkon waarvandaan je met een beetje geluk de kusten van Albanië en Griekenland kunt zien. Verderop is een bezoek aan een grot mogelijk.
Na de brug over de Ciolo te zijn overgestoken bereik je Santa Maria di Leuca.

dag 6 Santa Maria di Leuca - Gallipoli (61 km)
Vandaag fiets je door een van de minst bekende streken van Italië, de Capo di Leuca. Je komt hier langs kleine plaatsjes die allemaal wel iets bijzonders hebben, van een enorme verdedigingstoren in het centrum van een klein dorpje tot een hele oud olijfolie fabriekje. Voordat je in Gallipoli aankomt fiets je een stuk door een natuurreservaat aan de kust van de Ionische Zee. Gallipoli is een plaatje van een dorp, gelegen op een eilandje (met brug verbonden aan het vasteland).

dag 7 Rondtocht vanuit Gallipoli (60 km)
Een tocht door het achterland van Gallipoli, met culinaire verrassingen. De eerste stop is Tuglie, waar je de lokale specialiteit Lo spumone (een heel verrassend ijsje) kunt proberen. Daarna kom je bij Mari en Antonio, waar je getrakteerd wordt op een kaasproeverij. Hoogtepunten zijn verder de prachtige stadjes Galatina en Galatone. Je kan ook kiezen voor een rustdag in Gallipoli, met strand en stad is er genoeg te doen.

dag 8 Gallipoli - Lecce (52 km)
Terug naar Lecce. In de eerste kilometers kom je langs de mogelijk mooiste plek om te zwemmen in dit deel van Italië, in het natuurreservaat van Porto Selvaggio. Van de kust af, richting Lecce fiets je door een streek met veel 19e-eeuwse versterkte boerderijen en villa's. In Nardo is een bezoek aan het historisch centrum zeker aan te raden. In Copertino is het indrukwekkende Normandische kasteel de blikvanger.
In Lecce is het aan het einde van de dag goed uitrusten op een prettig terras.

dag 9 Een treindag langs de Adriatische kust naar Bologna. Het vertrek uit Lecce is rond 08.00 uur. In de loop van de middag kom je aan. Na het inchecken bij het hotel, kan je het centrum van Bologna in en een leuk restaurantje uitzoeken, in deze verrassende stad met z'n vele bogengalerijen.

dag 10 Afhankelijk van de beschikbaarheid van plaatsen in de populaire nachttrein (Rome -) Bologna - München heb je korter of langer de tijd voor een verdere verkenning van Bologna. Als we een andere nachttrein moeten boeken, wordt het vertrek rond het middaguur, anders om 22.00 uur.

dag 11 Met de nachttrein vanaf Bologna ben je omstreeks 17.00 terug in Nederland, als we een andere nachttrein moeten boeken ben je er al rond 09.00 uur.
 

Over het fietsen

Deze fietstocht is voor iedereen die wel eens op de fiets zit goed te doen. Het landschap is vlak tot licht heuvelachtig, je fietst voornamelijk over rustige secundaire wegen. De huurfietsen zijn trekking bikes met versnellingen. Ook huur van een e-bike is mogelijk Als er een probleem is met een fiets wordt door onze partnerorganisatie hulp geboden. De bagage wordt voor je vervoerd.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in kleine hotels, B&B's en een boerenwoning. Alle kamers hebben een eigen badkamer/WC. Het ontbijt is inbegrepen.

Prijzen (reiscode IT_TACC )

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m december 2023.

per persoon (bij 2 pers. op een 2-pers.kamer) € 1.195,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
huurfiets € 80,00
huur e-bike € 190,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein terugreis p.p. € 70,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Lecce, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen in een 2-persoons op heenreis, in een 4-persoons op de terugreis); alle overnachtingen incl. ontbijt; Engelstalige routebeschrijving; instructie en op maat stellen van de fietsen; hulp bij pech; GPS-apparaat (indien gewenst); STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden, optionele toegangsgelden.
Uitbreidingen: verblijf in een Italiaanse stad naar keuze (vraag ons om de mogelijkheden)

BOEK DEZE REIS >