Op weg naar Santiago de Compostela

> 20-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> 227 km wandelen, goede wandelconditie vereist
> bezoek aan Bilbao (heenreis) en Barcelona (terugreis)
> startdatum: iedere dag; voor het wandelen zijn maart t/m juni, september en oktober de meest gunstige maanden
> reiscode EU_CAMI

Tijdens deze trektocht bewandelt u de Portugese variant van de route, de Caminho Português naar Santiago de Compostela. Vanuit Porto loopt u in 12 dagen via de pelgrimsroute naar het eindpunt, de kathedraal in Santiago. Ongeveer halverweg de route steekt u de grens tussen Portugal en Spanje over.
Het landschap is heuvelachtig en afwisselend, met wijngaarden, kastanjebossen, kleine interessante steden, rivieren en zeegezichten.

dag 1 ´s Ochtends vertrek per Thalys naar Parijs. Hier stapt u over op de TGV naar Irun, net over de Spaanse grens, waar u rond 20.30 uur aankomt. U overnacht hier in een hotel vlakbij het station.

dag 2 Na het ontbijt stapt u in de bus, die u dwars door Baskenland in ca. 2,5 uur naar Bilbao brengt. Deze stad staat op steeds meer lijstjes als het gaat om interessante nog te bezoeken steden. Het heeft de laatste decennia een ware transformatie ondergaan en een hele rij aan opzienbarende gebouwen en kunstwerken aan de oude stad toegevoegd, waaronder het Guggenheim-museum.

dag 3 Een hele dag in Bilbao.

dag 4 Een treindag: vandaag reist u per directe InterCity van Bilbao dwars door Noord-Spanje naar Vigo, aan de Atlantische kust. Het grootste deel van de reis gaat door het fraaie Cantabrisch gebergte. Spanje is groot, de trein vertrekt om 09.45 en komt om 21.00 uur in Vigo. U overnacht dichtbij het station.

dag 5 Nog een relatief korte afstand scheidt u van het beginpunt van de wandeling, Porto. De aankomst in Porto is al om 10.15 uur, zodat u de hele dag heeft om de stad te bekijken of alvast een stuk te wandelen (zie dag 6). Aan het begin van de avond krijgt u een instructie over de trektocht.

dag 6 Porto-Vilar do Pinheiro-Arcos (naar keuze 17 of 30 km). Om te voorkomen dat u langs drukke autowegen moet lopen in de buitenwijken van Porto krijgt u een transfer naar Vilar do Pinheiro, de route van vandaag is daardoor 17 km. Als u toch liever de hele route vanaf de kathedraal in Porto loopt kan dat ook; deze eerste etappe wordt daarmee wel 30 km lang, dus gelijk een pittige afstand. Een andere optie is het eerste deel al op dag 5 te lopen, tot het punt waar het onaantrekkelijk begint te worden.

dag 7 Arcos - Barcelos (20 km). Vanuit Arcos wandelt u naar het oude dorp Rates, waar u de prachtige kerk van een voormalig klooster kunt bewonderen. Geleidelijk wordt het landschap beboster. Na de dorpen Courel en Pedra Furada bereikt u, nadat u de bossen achter u gelaten heeft, via landelijke weggetjes de plaats Barcelos. In deze oude marktplaats heeft u de gelegenheid om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Haan van Barcelos, het symbool van Portugal.

dag 8 Barcelos - Balugães (14 km). U volgt vanuit Barcelos kleine landweggetjes tot aan de rivier de Neiva. Daar steekt u een middeleeuwse brug over naar het dorp Balugães.

dag 9 Balugães - Ponte de Lima (21 km). Nog een dag met veel landweggetjes, die u door de gehuchten Facha, Seara en Correlhã leiden. Uiteindelijk bereikt u de middeleeuwse stad Ponte de Lima, dat prachig gelegen is aan de rivier waar het zijn naam aan te danken heeft. U zult versteld staan van het oogverblindend mooie landschap hier.

dag 10 Ponte de Lima - Cossourado (22 km). U verlaat Ponte de Lima door de rivier over te steken via de indrukwekkende Romaans-Gothische brug met 22 bogen. Aan de overkant komt u in een agrarisch landschap terecht. U passeert het dorpje Labruja en al stijgend verandert het landschap van agrarisch naar meer en meer bebost. De 2 kilometer lange klim bergopwaarts vanaf Labruja vormt de grootste sportieve uitdaging van deze wandelreis. Halverwege passeert u de Cruz dos Franceses en daarna voert de klim naar een boswachterswoning. Vanaf het hoogste punt van deze klim, “Cossourado”, is het nog maar een korte gemakkelijke wandeling naar het eindpunt van deze etappe.

dag 11 Cossourado - Valença (13 km). U laat Cossourado achter u via de riviervallei van de Coura, waarna het pad u met een kleine stijging naar S. Bento da Porta Aberta brengt, de locatie van een beroemd religieus festival. Vervolgens wandelt u door velden en struikgewas naar het dorp Fontoura en daarna naar het eindpunt van deze etappe, de van een oud kasteel voorziene vestingstad Valença do Minho.

dag 12 Valença - Porriño (21 km). Direct na  de start loopt u Spanje in. Via een metalen brug, geïnspireerd door het werk van Gustave Eiffel, steekt u de grensrivier de Rio Minho over. Aan de overkant loopt u door de straten van het middeleeuwse stadje Tui met zijn beroemde kathedraal. Hier vandaan loopt u door de doorgang van een klooster en langs diverse kerken. Nadat u de Veiga-brug overgestoken bent, komt u op één van de mooiste trajecten van de hele wandelreis: de Louro-riviervallei. Na dit moois moet u -als tegenhanger- nog even via een bedrijventerrein om in de stad Porriño te komen.

dag 13 Porriño - Arcade (22 km). Vandaag staat er een heuvelachtige etappe op het programma, met twee 'colletjes'. Vanaf het plateau Chan das Pipas begint u aan een steile afdaling naar het centrum van Redondela. Tussen Redondela en het eindpunt Arcos heeft u een prachtige uitzicht over de rivier de Vigo.

dag 14 Arcade - Pontevredra (13 km). Vanuit Arcade wandelt u naar Pontesampayo, waar u een lange middeleeuwse brug oversteekt over de Verdugo. Nauwe straatjes leiden u naar een heel mooi deel van de route: stokoude weggetjes naar en over de heuvels van Canicouva. Als u de heuvels over bent, ziet u het pad weer breder worden en wordt het landschap bepaald door velden, wijn- en boomgaarden, totdat u Pontevedra bereikt.

dag 15 Pontevedra - Caldas de Reys (22 km). Deze etappe begint u in het historische centrum van Pontevedra. U loopt vanuit de oude binnenstad naar de eeuwenoude hangbrug O Burgo, en steekt daar de Lérez over. Vervolgens gaat de route door de prachtige vallei van de rivier de Gandra tot San Mauro. Hiervandaan verbreedt het pad en kunt u wellicht getroffen worden door een bijzondere, serene sfeer. U begint de eerste kruizen te zien, waarvan sommigen voorzien zijn van prachtig houtsnijwerk. Bij de kerk van Santa Maria komt u in Caldas de Reys, dichtbij de brug over de Umia, waar deze etappe eindigt.

dag 16 Caldas de Reys - Padron (21 km). U verlaat Caldas de Reys om via een prachtig deel van de route uiteindelijk de middeleeuwse brug over de Bermaña over te steken. Vervolgens volgt u een mooi pad dat u door bossen en weidevelden naar het dorp Cruceiro brengt. U komt langs de kerk van Santa Maria de Carracedo, waarna u vervolgens door een bijzonder weelderig landschap langs de oever van de Valga naar S. Miguel de Valga wandelt. Daarna zet u koers naar Pontecesures. Na het oversteken van de Ulla bereikt u het eindpunt van deze dag, Padron. Hier lag, volgens de legende, het stenen schip met het lichaam van de apostel Johannes (Santiago) aangemeerd.

dag 17 Padron - Santiago de Compostela (23 km). De grote dag! Deze laatste etappe brengt u eerst bij de kerk van Santa Maria de Iria Flávia. Hier leefden twee beroemde Galicische schrijvers, de dichter Rosália de Castro en de Nobelprijswinnaar Camilo José Cela, die in het huis naast de kerk is geboren. U vervolgt de route door Galicische dorpen tot het heiligdom van Nossa Señora da Escravitute. Hiervandaan bereikt u afwisselend over brede straten en kleinere doorgangen de Rua de Francos. Uiteindelijk krijgt u, iets verder, zicht op de stad Santiago de Compostela. Daarna, weer iets verder, bij de Agro dos Monteiros, ziet u voor het eerst goed de torens van de beroemde kathedraal. Nadat u de rivier de Sar overgestoken bent, gaat u via de buitenwijken verder en bereikt u de Faxeira poort: de toegingspoort tot de oude stad voor de pelgrims die via de Portugese weg, de Caminho Portugues aankwamen. Via een doolhof van straatjes komt u bij het Obradoiro-plein. En hier staat hij dan: de kathedraal, het eindpunt van uw tocht.

dag 18 U heeft de hele dag om bij te komen van de tocht, maar uiteraard ook om van het moois in de stad te genieten. Aan het einde van de middag stapt u in een lokale trein naar het naburige Ourense, waar u overstapt op de nachttrein naar Barcelona.

dag 19 Tegen 9.00 uur komt u aan in de hoofdstad van Catalonië. U kunt uw bagage alvast naar de accommodatie brengen of in een kluis op het station achterlaten. Vervolgens heeft u de hele dag voor het zeer veelzijdige Barcelona. Tip: reserveer voor vertrek alvast een bezoek aan de Sagrada Familia, want dat wilt u niet missen!

dag 20 Omstreeks 09.30 uur stapt u in de TGV naar Parijs. Geniet van de reis, met name in het zuiden van Frankrijk komt de trein langs een aantal zeer mooie natuurgebieden (met kans op een zwerm flamingo's!). In de loop van de middag stapt u in Parijs over op de Thalys naar Nederland, de aankomst in Rotterdam is om 20.00 uur, in Amsterdam een half uur later.
 

Over het wandelen

Deze wandeltrektocht is lang, daarom is voor deze tocht een goede wandelconditie een vereiste. Het terrein is heuvelachtig, maar niet al te moeilijk voor de geoefende wandelaar. De route is zeer goed gemarkeerd, in Portugal met gele pijlen, in Spanje met pijlen en gele Jakobsschelpen.

Hoewel 'de echte pelgrim' zijn bagage natuurlijk op de rug neemt, kunt u er voor kiezen de bagage tegen een toeslag te laten vervoeren.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in hotels en plattelandsverblijven en altijd dichtbij de wandelroute. De accommodaties zijn comfortabel, wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de zgn. "Albergues".
 

Prijzen (reiscode EU_CAMI)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u zelf de heen- en terugreis regelt. Deze reis is niet geschikt voor kinderen. De prijzen zijn geldig t/m december 2020.
per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.495,00
1-persoonstoeslag € 445,00
bagagevervoer per reisgezelschap* € 125,00

*bagagevervoer is alleen mogelijk van 1 maart t/m 31 oktober
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (2-persoonscompartiment in nachttrein), alle overnachtingen, ontbijt, transfer Porto-Vilar do Pinheiro, introductiebijeenkomst in Porto voor het wandeldeel, reispakket met o.a. Nederlandstalige routebeschrijvingen, Pelgrimspaspoort, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden, entreegelden, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Lissabon.
BOEK DEZE REIS >