Wandelreis Hoge Tatra

> 9-daagse wandelreis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: pittig
> startdatum: iedere dag van half juni t/m september
> reiscode SK_TATR2

Deze wandelreis brengt u naar het nationale park de Hoge Tatra (Vysoké Tatry), dat met een lengte van 26 kilometer het kleinste hooggebergte ter wereld is. De bergen bestaan uit graniet en zijn met ruim 2600 meter de hoogste bergen van Slowakije. De Hoge Tatra ligt tegen de Poolse grens en bestaat uit een groot aantal bergruggen die min of meer evenwijdig lopen en diepe dalen met grillige rotsen. Het gebied is bijzonder vanwege zijn talloze bergmeren en watervallen. Het hele jaar door kan men er sneeuw en gletsjers aantreffen. De boomgrens ligt op zo’n 1800 meter. In 2004 is er een flinke storm over de Hoge Tatra geraasd, die ruim 13.000 ha. naaldbos heeft verwoest. Dit is nog duidelijk te zien aan de open vlaktes waar nu bloemen groeien.
Natuurwandelingen door bloemrijke bergweides, bergmeertjes, watervallen, gletsjers en kale berghellingen worden afgewisseld met bezoeken aan culturele bezienswaardigheden. Het berggebied is rijk aan alpenflora. Verder kunt u hier lynxen, vossen, otters, wilde zwijnen, edelherten, gemzen, alpenmarmotten, wolven, bruine beren en steenarenden aantreffen. Al wandelend kunt u genieten van planten als edelweiss, franjegentiaan, kruisbladgentiaan, Turkse lelie en diverse alpenplanten.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 U reist per dagtrein via Berlijn naar Praag, waar u overstapt op de nachttrein naar Slowakije.

dag 2 De aankomst op het station van Štrbské pleso is om 07.15 uur. U wandelt in een paar minuten naar uw pension. Hier laat u uw bagage achter en start na een ontbijt met een pittige rondwandeling. U wandelt langs een meertje, vervolgens gestaag omhoog door het bos en over een open vlakte langs een beekje naar de indrukwekkende waterval Skok. Het gaat vervolgens verder omhoog, met behulp van kettingen en ijzeren ladders langs de waterval. Daarna maakt u een pittige klim langs enkele bergmeertjes, tot een hoogte van ongeveer 2.300 m, het hoogste uitzichtpunt voor vandaag. U daalt daarna af tot u bij een stoeltjeslift komt. Deze brengt u naar beneden, waarna u terug wandelt naar het pension in Štrbské pleso.
(12,7 km; totale wandelduur ca. 4,5 uur excl. pauzes; 1.176 m stijgen en 699 m dalen)

dag 3 Pittige bergwandeling naar Stary Smokovec. Uw grote bagage wordt vervoerd naar de accommodatie in Horny Smokovec, waar u vanavond aankomt. U wandelt vandaag vanaf het pension naar een bergmeer op 1.500 m hoogte, een mooie plek voor een pauze. Vervolgens maakt u een steile klim naar Sedlo pod Ostrvou (1.996 m). Vanaf hier wandelt u verder langs enkele bergmeertjes en een berghotel. Vanaf hier kunt u afdalen met een kabelbaan naar Stary Smokovec, waar een treintje u naar het volgende station brengt en u in 5 minuten naar het pension in Horny Smokovec wandelt.
(21 km; totale wandelduur 6 uur en 15 min. excl. pauzes; 1.261 m stijgen en 1.309 m dalen)

dag 4 Om voldoende uitgerust aan de trektocht door de bergen te beginnen is er weer een rustdag ingelast. Vandaag kunt u dus weer naar eigen inzicht invullen, bijv. met een wandeling door de plaats Tatranska Lomnica, met de kabelbaan naar de hoogste top van de Hoge Tatra: Lomnický štit (2.632 m), of een bezoek aan een bijzonder fraai natuurmuseum.

dag 5 U begint aan een 2-daagse trektocht met overnachting in een berghut. Vandaag pakt u dus wat extra spulletjes in uw dagrugzak. Uw grote bagage wordt naar de accommodatie gebracht waar u op dag 6 aankomt. Vandaag begint met een kort treinritje en een kabelbaan naar het startpunt van de wandeling. U loopt omhoog langs bergbeekjes en schitterende watervallen tot u de stenen hut Skalntá chata (1.740 m) bereikt. U vindt hier een restaurantje, een bergmeer en een observatorium. Het is een prachtig uitzichtpunt. U wandelt verder omhoog langs bijzondere alpenflora. U komt uiteidenlijk in 'de vallei van de witte meren', waar u overnacht in een berghut, aan de oever van een prachtig bergmeer. Op het terras kunt u genieten van het mooie uitzicht.
(11 km; totale wandelduur ca. 3 uur en 45 min. excl. pauzes; 1.057 m stijgen en 783 m dalen)

dag 6 Vanochtend heeft u een keuze uit twee mogelijkheden:
optie 1 > Een bergwandeling van 4 uur naar Tatranska Kotlina via de Belianske Tatra, een bergketen in de oostelijke Tatra. De bergen bestaan hier uit kalksteen en dolomiet. Hier kunt u een druipsteengrot bezoeken.
(12,5 km; totale wandelduur ca. 4 uur excl. pauzes; 230 m stijgen en 985 m dalen)
optie 2 > Een wandelroute van 2 uur en 20 min. door 'het dal van het groene meer' en 'het dal van het witte water van Kezmarkska'. Daar neemt u de bus naar Tatranska Kotlina. Hier kunt u een druipsteengrot bezoeken of fietsen huren voor een korte fietstocht in de omgeving.
(10 km; total wandelduur ca. 3 uur excl. pauzes; 130 m stijgen en 731 m dalen).

U overnacht in een pension in Tatranska Kotlina.

dag 7 Vanochtend neemt u de bus naar Zdiar. Hier wandelt u langs traditionele beschilderde houten huizen  en een museum dat gewijd is aan de bergbewoners, die door de nazi's Goralenvolk werden genoemd. Vervolgens wandelt u omhoog naar de berg Magurka (1.193 m). U loopt over een bergrug verder naar een kleine open vlakte. Als u geen hoogtevrees heeft, kunt u hier een boomkroonpad lopen op 24 m hoogte. Het pad heeft een lengte van ruim 1200 meter, waarbij u kunt genieten van een prachtig uitzicht, o.a. vanaf een 32 meter hoge toren. U daalt vervolgens af via een dal naar de bushalte voor een bus terug naar Tatranska Kotlina.
(15,5 km - met 1,8 km in te korten door een stoeltjeslift te nemen; totale wandelduur ca. 4 uur excl. pauzes; 476 m stijgen en 590 m dalen)

dag 8 Vertrek uit Slowakije. ’s Ochtends wordt u naar het treinstation in Poprad gebracht. Hier vertrekt u om 11.30 uur en via een overstap in Bratislava komt u ´s avonds in Wenen aan. In Wenen stapt u over op de nachttrein naar Nederland.

dag 9  Rond 09.00 uur rijdt de nachttrein Nederland in.
 

Over het wandelen

Aangezien de wandelingen door bergachtig terrein gaan, is een goede wandelconditie een vereiste. De tochten in de Hoge Tatra zijn matig tot pittig van karakter. De meeste wandelingen kunnen wel wat lichter worden gemaakt door een deel met een stoeltjeslift te doen of extra tussenstops te maken.  De duur van de wandelingen varieert tussen 4 en 6 uur per dag, waarbij de hoogteverschillen per dag liggen tussen 590 m en 1.310 m.

In de Tatra kan er in juni en september nog/al sneeuw liggen op delen van de wandelroute, wat het wandelen in die maanden ook zwaarder kan maken.

Wanneer u overnacht in de berghut zult u wat extra spullen in uw dagrugzakje mee moeten nemen zoals, handdoek, toiletspullen en mogelijk een enkel schoon kledingstuk.

Accommodaties en maaltijden

U verblijft gedurende deze reis 4 nachten in 3 verschillende pensions en 1 nachten in een berghut. De kamers in de pensions zijn met eigen badkamer. De berghut is eenvoudig, u slaapt daar op meerpersoonskamers. Beddengoed is in de berghut aanwezig, maar u dient wel zelf een lakenzak en een handdoek mee te nemen. Het ontbijt is op alle accommodaties inbegrepen, in de berghut ook het avondeten, de overige maaltijden regelt u zelf ter plaatse.

Prijzen (reiscode SK_TATR2)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-persoonskamer) € 935,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
deze reis is niet geschikt voor jonge kinderen n/a
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein € 120,00 p.p.
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein op aanvraag
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland met zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchettes), alle overnachtingen, ontbijt vanaf dag 2 t/m dag 8, avondmaaltijd op dag 5 (in de berghut), dag 7 toegang boomkroonpad, transfers en bagagevervoer conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; lokaal openbaar vervoer (enkele euro's); en de volgende optionele kosten: dag 6 druipsteengrot (€ 10,-); diverse stoeltjesliften en kabelbanen (prijzen variërend van € 8 tot € 16,- per rit); en de optionele kabellift naar de hoogste berg van Slowakije (2.632 m) op dag 4 (retourprijs € 27,-) reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: verblijf in Krakow, Bratislava, Praag of Wenen.
BOEK DEZE REIS >