Slovenië: Fietstrektocht van Bled naar Piran

> 14-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte: licht tot middelmatig; 350 km fietsen (optioneel 400 km),enige fietservaring met heuvelachtig terrein gewenst
> optioneel terugreis met dag in Venetië
> startdatum: iedere dag van 20 maart t/m 12 oktober
> reiscode SI_BLED

Deze fietstrektocht leidt langs enkele van de natuurlijke en culturele hoogtepunten van Slovenië. U start bij het fraaie meer van Bled en fietst via een Alpenmeer, de gezellige hoofdstad Ljubljana, de beroemde druipsteengrotten van Postojna en de paardenfokkerij van Lipica via een stukje Italië langs de Adriatische kust tot het eindpunt Piran.

dag 1 ´s Avonds vertrek per nachttrein naar München.

dag 2 Rond 07.00 uur komt u aan in München, waar u overstapt op een EuroCity. Dwars door Oostenrijk reist u naar Villach. Het laatste stukje van de treinreis brengt u naar Bled, waar u om 14.00 uur aankomt. Na het inchecken bij de accommodatie aan het meer, heeft u de tijd om het dorpje en de mooie omgeving door te wandelen.

dag 3 Bled - Bohinjska Bistrica (27 km plus optioneel 16,5 km). Tijdens het ontbijt (om 08.30 uur) krijgt u instructies over de route. Nadat de huurfietsen op maat zijn gesteld, wordt u samen met de fietsen naar een hoog gelegen plateau gebracht. U hoeft daardoor maar een klein klimmetje te maken (150 m hoogteverschil) en fietst verder bergafwaarts. Het berglandschap is op veel plekken adembenemend. Het afdalen eindigt in een lieflijk dal, bestrooid met houten stellages om het hooi te drogen. De etappe van vandaag heeft het kristalheldere meer van Bohinj als eindpunt. Na het inchecken is een aanrader om nog wat kilometers langs het meer te maken om een mooie waterval te kunnen zien.

dag 4 Bohinjska Bistrica - Skofja Loka (49 km). Ook deze dag begint met een korte transfer per fietsbusje om een hoogteverschil van 750 m te overbruggen. Voor de liefhebbers: u kunt er ook voor kiezen te starten met een pittige klim. Daarna fietst u bergaf en vervolgens langs een bergrivier door dorpen naar de mooie oude stad Skofja Loka.

dag 5 Skofja Loka - Ljubljana (31 km). Een rustige etappe met nauwelijks hoogteverschillen en als einddoel de fietsvriendelijke hoofdstad Ljubljana.

dag 6 Ljubljana - Vrhnika (39 km plus optioneel 18 km). U fietst de stad uit, naar het gebied van de Ljubljansko Barje, een voormalig meer, dat ca. 6000 jaar geleden opdroogde. Het is nu een zeer groot (160 km2) en stil waterrijk gebied met uitgestrekte rietvelden, waar vogels dankbaar gebruik van maken. Verder op de route kunt u een indrukwekkend overblijfsel zien van wat ooit 's werelds hoogste spoorwegviaduct was.

dag 7 Vrhnika - Postojna (32 km plus optioneel 12 km naar natuurreservaat Rakov Skocjan). Een heuvelachtige dag, met enkele pittige klimmetjes. U fietst nu door een zeer rustig gebied. Hoogtepunten zijn vandaag een bezoek aan het natuurreservaat Rakov Skocjan in het karstgebied (prachtige plek voor een picknick!) en aan het einde van de rit de wereldberoemde druipsteengrotten van Postojna. Zorg dus dat u tijdig in Postojna bent, want voor een bezoek aan de grotten heeft u ca. 2 uur nodig. U kunt het bezoek natuurlijk ook uitstellen tot de ochtend.

dag 8 Postojna - Stanjel (42 km plus optioneel 6 km). Een leuk begin van de dag is een bezoekje aan het spectaculair gelegen Predjama-kasteel (6 km extra fietsen), ooit eigendom van de laatste ridder van Slovenië. De eerste fase van de fietsetappe gaat over grotendeels rustige wegen. Hierna volgt een leuke afdaling over een kronkelig weggetje (goed geasfalteerd), waarna u een breed dal binnen rijdt. Aan het einde van het dal wacht een pittige klim. Op de rustige accommodatie is het heerlijk uitrusten.

dag 9 Stanjel - Divaca (48 km). Over voornamelijk vlak land fietst u naar Lipica, de zeer bekende geboorteplek van de Lipizaner parden, De bekendheid danken ze aan de optredens in de Spaanse rijschool in Wenen. U kunt de stallen met een rondleiding bezoeken of gewoon even de buiten lopende paarden bekijken.

dag 10 Divaca – Muggia (38 km). Het terrein is vandaag  aanvankelijk heuvelend, met na een lange afdaling vlk terrein langs de kust. Als u de grotten in Postijna heeft overgeslagen (wat wij overigens niet aanraden), heeft u vandaag een herkansing bij de grotten van Škocjan. Hierna fietst u Italië binnen. Als u het drukke verkeer voor lief neemt, kunt u het oude centrum van Trieste inrijden. Voor een rustiger route fietst u gelijk door langs de kust naar Muggia, waar het goed toeven is met een gelato of ander lekkers uit de Cucina Italiana.

dag 11 Muggia - Piran (37 km plus optioneel 11 km naar de zoutpannen van Seca). U fietst verder langs de kust, over een oude spoorweg die is omgebouwd tot fietspad. De route biedt mooie uitzichten op de kust en de Adriatische zee. Via een aantal leuke kleine steden bereikt u het eindpunt van de reis, Piran, een heel mooi Venetiaans havenstadje.

dag 12 Na het ontbijt stapt u op de bus naar Koper, vanwaar u verder per trein naar Ljubljana reist. U kunt zelf kiezen hoe laat u gaat: u kunt ervoor kiezen om nog een groot deel van de dag aan de kust te blijven of al eerder naar Ljubljana te gaan om nog meer tijd daar te hebben. In Ljubljana overnacht u deze laatste nacht in Slovenië in een heel bijzondere accommodatie: een gevangenis! Het gebouw is met behulp van kunstenaars getransformeerd tot hostel, maar met behoud van kenmerkende aspecten. De kamers zijn nog steeds cellen!

dag 13 Om 09.30 uur stapt u in de trein en rijdt vervolgens dwars door de Alpen naar München, waar u tegen 16.00 uur aankomt. In de Beierse hoofdstad heeft u tot ca. 22.45 uur om rond te kijken en wellicht een Bierstube of restaurant te bezoeken. Per nachttrein reist u terug naar Nederland.

dag 14 Rond 09.00 uur bent u weer in het land.
 

Over het fietsen

De tochten zijn redelijk pittig, soms door de klimmetjes, soms door steenslagwegen. Verder komen er enkele stukken voor met iets drukker autoverkeer. Uw bagage wordt voor u vervoerd, zodat u voldoende heeft aan de kleine zijtassen die al aan de huurfietsen zitten. De fietsen die u kunt huren zijn toerfietsen met 21 versnellingen, uitermate geschikt voor het gebied. Het is ook mogelijk een e-bike te huren. De fietsen zijn uitgerust met fietscomputer, bagagedrager, fietstas, slot en reparatiesetje. Als u met een kind van 5 t/m 8 reist, kan een aanhangfiets gereserveerd worden. Wij raden deze reis niet aan voor zelfstandige fietsende kinderen t/m 11 jaar. Voor fietsers t/m 14 jaar geldt een helmplicht, deze kan bij ons gehuurd worden. Overigens wordt het ook voor volwassenen aangeraden om een fietshelm te dragen en voor de drukkere stukken een reflecterend hesje. Indien u eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden. Gezien het beperkt aantal plaatsen moet in dat geval ruim van tevoren geboekt worden (advies: meer dan 3 maanden voor vertrek).

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in comfortabele hotelkamers en eenmaal een gastenhuis. Alle kamers hebben een eigen badkamer/WC. Het ontbijt is inbegrepen en wordt geserveerd als ontbijtbuffet.

Prijzen (reiscode SI_BLED)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u de reis voor 1 persoon wilt boeken; als u met kinderen onder 15 jaar reist; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2021.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.245,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer (1 stuk p.p., max. 20 kg per stuk) inbegrepen
huurfiets € 130,00
huur e-bike € 260,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 100,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 40,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland naar Bled/Ljubljana, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette); transfer van station Bled naar het hotel op dag 2; alle overnachtingen; ontbijt vanaf dag 3 t/m dag 12; transfers conform programma; reispakket met kaartmateriaal en Engelstalige routebeschrijving; welkomstbijeenkomst met instructie en op maat stellen van de fietsen; hulp bij pech; GPS-data (indien gewenst); STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; , bus van Piran naar Koper (ca. € 3,00) en trein van Koper naar Ljubljana (ca. € 10,00) op dag 12; reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: langer verblijf in Ljubljana; terugreis met een dag in Venetië*.

*U kunt de terugreis nog afwisselender maken door vanaf Piran per boot naar Venetië over te steken. LET OP: dit kan alleen op zaterdag, dag 12 van de reis moet dan dus op een zaterdag zijn! U komt om 11 uur aan in hartje Venetië en nadat u de bagage alvast naar het station heeft gebracht, heeft u tot 21.00 uur om deze zeer bijzondere stad te bezichtigen. Vervolgens reist u per nachttrein naar München en verder naar Nederland. De meerkosten voor deze variant bedragen € 95,00 per persoon (bagagebewaring op het station niet inbegrepen).

BOEK DEZE REIS >