Slovenië: Fietstrektocht van Bled naar Piran

> 14-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte: licht tot middelmatig; 350 km fietsen (optioneel 400 km),enige fietservaring met heuvelachtig terrein gewenst
> optioneel terugreis met dag in Venetië
> startdatum: iedere dag van 24 maart t/m 13 oktober
> reiscode SI_BLED

Deze fietstrektocht leidt langs enkele van de natuurlijke en culturele hoogtepunten van Slovenië. Je start bij het fraaie meer van Bled en fietst via een Alpenmeer, de gezellige hoofdstad Ljubljana, de beroemde druipsteengrotten van Postojna en de paardenfokkerij van Lipica via een stukje Italië langs de Adriatische kust tot het eindpunt Piran.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein richting Duitsland. Na een overstap in Düsseldorf of Keulen kom je rond 18.00 uur aan in Stuttgart. Je hebt even de tijd om hier wat te eten voordat je om 20.30 uur in de nachttrein stapt die je naar Slovenië gaat brengen. Standaard reserveren we ligplaatsen in een 4-persoons, maar als je met z'n tweeën liever een eigen 2-persoons hebt kan dat ook (zie prijstabel).

dag 2 Iets na 07.00 uur kom je aan in Bled, Na het inchecken bij de accommodatie aan het meer van Bled, heb je nog de hele dag om het dorpje en de mooie omgeving door te wandelen, te gaan zwemmen of een bootje te nemen naa het piepkleine eilandje (met kerkje) midden in het meer.

dag 3 Bled - Bohinjska Bistrica (27 km plus optioneel 16,5 km). Tijdens het ontbijt (om 08.30 uur) krijg je instructies over de route. Nadat de huurfietsen op maat zijn gesteld, wordt je samen met de fietsen naar een hoog gelegen plateau gebracht. Je hoeft daardoor maar een klein klimmetje te maken (150 m hoogteverschil) en fietst verder bergafwaarts. Het berglandschap is op veel plekken adembenemend. Het afdalen eindigt in een lieflijk dal, bestrooid met houten stellages om het hooi te drogen. De etappe van vandaag heeft het kristalheldere meer van Bohinj als eindpunt. Na het inchecken is een aanrader om nog wat kilometers langs het meer te maken om een mooie waterval te kunnen zien.

dag 4 Bohinjska Bistrica - Skofja Loka (49 km). Ook deze dag begint met een korte transfer per fietsbusje om een hoogteverschil van 750 m te overbruggen. Voor de liefhebbers: je kan er ook voor kiezen te starten met een pittige klim. Daarna fiets je bergaf en vervolgens langs een bergrivier door dorpen naar de mooie oude stad Skofja Loka.

dag 5 Skofja Loka - Ljubljana (31 km). Een rustige etappe met nauwelijks hoogteverschillen en als einddoel de fietsvriendelijke hoofdstad Ljubljana.

dag 6 Ljubljana - Vrhnika (39 km plus optioneel 18 km). Je fietst de stad uit, naar het gebied van de Ljubljansko Barje, een voormalig meer, dat ca. 6000 jaar geleden opdroogde. Het is nu een zeer groot (160 km2) en stil waterrijk gebied met uitgestrekte rietvelden, waar vogels dankbaar gebruik van maken. Verder op de route kan je een indrukwekkend overblijfsel zien van wat ooit 's werelds hoogste spoorwegviaduct was.

dag 7 Vrhnika - Postojna (32 km plus optioneel 12 km naar natuurreservaat Rakov Skocjan). Een heuvelachtige dag, met enkele pittige klimmetjes. Je fietst nu door een zeer rustig gebied. Hoogtepunten zijn vandaag een bezoek aan het natuurreservaat Rakov Skocjan in het karstgebied (prachtige plek voor een picknick!) en aan het einde van de rit de wereldberoemde druipsteengrotten van Postojna. Zorg dus dat je tijdig in Postojna bent, want voor een bezoek aan de grotten heb je ca. 2 uur nodig. Je kan het bezoek natuurlijk ook uitstellen tot de ochtend.

dag 8 Postojna - Stanjel (42 km plus optioneel 6 km). Een leuk begin van de dag is een bezoekje aan het spectaculair gelegen Predjama-kasteel (6 km extra fietsen), ooit eigendom van de laatste ridder van Slovenië. De eerste fase van de fietsetappe gaat over grotendeels rustige wegen. Hierna volgt een leuke afdaling over een kronkelig weggetje (goed geasfalteerd), waarna je een breed dal binnen rijdt. Aan het einde van het dal wacht een pittige klim. Op de accommodatie is het heerlijk uitrusten.

dag 9 Stanjel - Divaca (48 km). Over voornamelijk vlak land fiets je naar Lipica, de zeer bekende geboorteplek van de Lipizaner parden, De bekendheid danken ze aan de optredens in de Spaanse rijschool in Wenen. Je kan de stallen met een rondleiding bezoeken of gewoon even de buiten lopende paarden bekijken.

dag 10 Divaca – Muggia (38 km). Het terrein is vandaag  aanvankelijk heuvelend, met na een lange afdaling vlak terrein langs de kust. Als je de grotten in Postojna hebt overgeslagen (wat wij overigens niet aanraden), heb je vandaag een herkansing bij de veel kleinere grotten van Škocjan. Hierna fiets je Italië binnen. Als je het drukke verkeer voor lief neemt, kan je het oude centrum van Trieste inrijden. Voor een rustiger route fiets je gelijk door langs de kust naar Muggia, waar het goed toeven is met een gelato of ander lekkers uit de Cucina Italiana.

dag 11 Muggia - Piran (37 km plus optioneel 11 km naar de zoutpannen van Seca). Je fietst verder langs de kust, over een oude spoorweg die is omgebouwd tot fietspad. De route biedt mooie uitzichten op de kust en de Adriatische zee. Via een aantal leuke kleine steden bereik je het eindpunt van de reis, Piran, een heel mooi Venetiaans havenstadje.

dag 12 Na het ontbijt stap je op de bus naar Koper, vanwaar je verder per trein naar Ljubljana reist. Je kan zelf kiezen hoe laat je gaat: je kan ervoor kiezen om nog een groot deel van de dag aan de kust te blijven of al eerder naar Ljubljana te gaan om nog meer tijd daar te hebben. In Ljubljana overnacht je deze laatste nacht in Slovenië in een hotel vlak bij het station.

dag 13 Om 09.30 uur stap je in de trein en rijdt vervolgens dwars door de Alpen naar München, waar je tegen 16.00 uur aankomt. In de Beierse hoofdstad heb je tot ca. 22.45 uur om rond te kijken en wellicht een Bierstube of restaurant te bezoeken. Per nachttrein reis je terug naar Nederland.

dag 14 Rond 09.00 uur ben je weer in het land.
 

Over het fietsen

De tochten zijn redelijk pittig, soms door de klimmetjes, soms door steenslagwegen. Verder komen er enkele stukken voor met iets drukker autoverkeer. De bagage wordt voor je vervoerd, zodat je voldoende hebt aan de kleine zijtassen die al aan de huurfietsen zitten. De fietsen die je kant huren zijn toerfietsen met 21 versnellingen, uitermate geschikt voor het gebied. Het is ook mogelijk een e-bike te huren. De fietsen zijn uitgerust met fietscomputer, bagagedrager, fietstas, slot en reparatiesetje. Als je met een kind van 5 t/m 8 reist, kan een aanhangfiets gereserveerd worden. Wij raden deze reis niet aan voor zelfstandige fietsende kinderen t/m 11 jaar. Voor fietsers t/m 14 jaar geldt een helmplicht, deze kan bij ons gehuurd worden. Overigens wordt het ook voor volwassenen aangeraden om een fietshelm te dragen en voor de drukkere stukken een reflecterend hesje. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden. Gezien het beperkt aantal plaatsen moet in dat geval ruim van tevoren geboekt worden (advies: meer dan 3 maanden voor vertrek).

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in comfortabele hotelkamers en eenmaal een gastenhuis. Alle kamers hebben een eigen badkamer/WC. Het ontbijt is inbegrepen en wordt geserveerd als ontbijtbuffet.

Prijzen (reiscode SI_BLED)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.535,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer (1 stuk p.p., max. 20 kg per stuk) inbegrepen
huurfiets € 150,00
huur e-bike € 320,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 110,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 60,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Bled/Ljubljana, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette); transfer van station Bled naar het hotel op dag 2; alle overnachtingen; ontbijt vanaf dag 3 t/m dag 13; transfers conform programma; digitaal* reispakket met kaartmateriaal en Engelstalige routebeschrijving; welkomstbijeenkomst met instructie en op maat stellen van de fietsen; hulp bij pech; GPS-data (indien gewenst); STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; bus van Piran naar Koper (ca. € 3,00) en trein van Koper naar Ljubljana (ca. € 10,00) op dag 12; reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: langer verblijf in Ljubljana; terugreis met een dag in Venetië**.

*Als je de route-informatie liever geprint hebt kan dat tegen betaling van € 30 (lijkt misschien veel, maar het is veel informatie en inclusief kleurenprints van de routes).
**Je kan de terugreis nog afwisselender maken door vanaf Piran per boot naar Venetië over te steken. LET OP: dit kan alleen op zaterdag, dag 12 van de reis moet dan dus op een zaterdag zijn! je komt om 11 uur aan in hartje Venetië en nadat je de bagage alvast naar het station hebt gebracht, heb je tot 21.00 uur om deze zeer bijzondere stad te bezichtigen. Vervolgens reis je per nachttrein naar Stuttgart en verder naar Nederland. De meerkosten voor deze variant zijn op aanvraag.

BOEK DEZE REIS >