Roemenië: Wandelen in het Apuseni-gebergte

> 13-daagse reis
> met 7 wandeldagen; 3 à 4 uur echte wandeltijd per tocht
> oriëntatie met wandel-apps (smartphone met goede powerbank is noodzakelijk)
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van mei t/m september
> reiscode RO_APUS

Het Apuseni-gebergte bestaat uit een heuvelend landschap met kleine traditionele dorpjes. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal liefelijk uit, maar vergis je niet, want in het kalkgesteente vind je ook grillige rotsformaties met steile wanden en diepe kloven en vele grotten met hun onderaardse riviertjes.
Het afwisselende landschap zorgt er voor dat het Apuseni-gebergte een gevarieerde flora en fauna kent met veel endemische plantensoorten.

De bewoners van dit berggebied worden de Moti genoemd en wonen er al eeuwen. Er wordt aangenomen dat ze afstemmen van de Kelten. ´s Zomers trekken ze met hun vee naar de hoger gelegen weiden om aan het eind van het seizoen weer naar de dorpen af te dalen. De Moti zijn zeer bedreven in de houtsnijkunst.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 Vanuit Nederland vertrek je ´s ochtends per comfortabele ICE naar Wenen, waar je tegen 19.00 uur aankomt.

dag 2 Een hele dag in Wenen. Geniet van de pracht en praal van het Habsburgse verleden, de architectuur van Hundertwasser en de levendige Naschmarkt.
Na een restaurantbezoek stap je aan het begin van de avond in de nachttrein naar Roemenië.

dag 3 Omstreeks 08.30 uur kom je aan in de stad Cluj. Hier wordt je opgewacht en naar een café'tje begeleid voor een ontbijt (inbegrepen in de prijs), waarna je naar het startpunt van de wandelreis, het dorpje Albac in het Apuseni-gebergte wordt gebracht.

dag 4 Wandelen van Albac naar Runc, 3,5 tot 4 uur. Je wandelt vanuit Albac naar het dorpje Runc, een bergnederzetting, diep weggestopt in het gebergte. In Runc vind je nog veel traditioneel gebouwde kleine houten huisjes. De bevolking is warm en gastvrij. De wandeling gaat door bossen en over hellingen met mooie uitzichten over het Bihor-gebergte. Je overnacht bij een zeer gastvrije Moti-familie in Runc. Het onderkomen is eenvoudig. Je ervaart het leven van een familie in het bergdorp van dichtbij.

dag 5 Wandelen van Runc naar Ghetar, ca. 4 uur. Na het ontbijt wandel je verder door de schoonheid van het landschap van Apuseni. Eindbestemming is vandaag het dorpje Ghetar. In Ghetar verblijf je 2 nachten in een pension.

dag 6 Dagtocht vanuit Ghetar, 2 à 3 uur wandelen, met bezoek aan de ijsgrot Scarisoara en een lokaal museum. Om de dag te beginnen kan je het Ghetar Tourist Information Centre bezoeken om je gedetailleerd te laten informeren over de streek. Maak kennis met de Tulnic, een lokale versie van de alpenhoorn, die in het verleden gebruikt werd als communicatiemiddel door de geïsoleerde berggemeenschappen. Ook vind je er alledaags en ritueel houtsnijwerk.
Op 1165 m hoogte, aan de rand van een karstplateau, ligt de indrukwekkende ijsgrot Scarisoara verborgen, de grootste ondergrondse gletsjer ter wereld. De grot is toegankelijk door een 48 meter diep en 60 meter breed gat. De ijsklomp in de grot is ca. 3500 jaar oud, heeft een volume van 110.000 m3 en een gemiddelde dikte van 22 m. Er zijn stalagmieten van ijs gevormd, variërend van enkele centimeters tot meer dan 10 m hoog.

dag 7 Wandelen van Ghetar naar Casa de Piatra via de Calineasa vlakte, ca. 6 uur. Vandaag wandel je verder naar de Calineasa-vlakte, op een hoogte van ongeveer 1300 m. Hier trekken honderden Moti uit de lager gelegen valleien elke zomer naar toe om elkaar te ontmoeten, hun vee te laten grazen en om hout te halen uit de dichte sparrenbossen. Het leven is hier eenvoudig, de mensen wonen in houten hutten zonder elektriciteit en stromend water. Er worden verschillende soorten kaas gemaakt, voor de verkoop in de lager gelegen dorpen. En bij helder weer kan je vanaf Calineasa de voornaamste bergrug van het Apuseni-gebergte bewonderen, met zijn hoogste bergtop, de Cucurbata Mare (1848 m). Vanaf de vlakte wandel je verder naar Casa de Piatra.

dag 8 Na de langere etappe van gisteren kan je vandaag rustig aan doen of een rondwandeling in de omgeving van Casa de Piatra maken. Het is ook mogelijk vanuit het dorpje de Vartop-druipsteengrot te bezoeken.
Het Apuseni-gebergte is een kalkgebergte met veel typische karstverschijnselen zoals grotten, kloven en steile wanden. Het schilderachtige dorpje Casa de Piatra heeft haar naam te danken aan haar ligging in het karstlandschap. Het dorpje ligt op een grote open plek, omringd door spectaculaire witstenen wanden. Daarom zegt men wel dat de nederzetting eigenlijk één groot stenen huis is en dat is precies wat de naam van het dorpje betekent.
Het dorpje met haar traditionele houten huizen heeft pas sinds enkele jaren elektriciteit. Er wonen slechts 16 Moti-families, die bepaalde gewoonten uit de vroegere archaïsche levensstijl nog in ere houden. Je overnacht in een gastenhuis, waar je van de lokale keuken kan genieten, die hoofdzakelijk bestaat uit traditioneel bereide maaltijden, vaak gebaseerd op regionale producten.

dag 9 Wandelen van Casa de Piatra naar de berghut Cetatile Ponorului in regio Padis, een afgelegen typisch karstgebied, 3 uur wandelen. Je loopt over bospaden, door weilanden (allemaal gemarkeerd). Na het inchecken bij de berghut kan je nog een wandeling maken naar de ingang van een grot. Grotingangen zijn hier talrijk, maar de grotten zelf zijn alleen toegankelijk voor lokale speologenclubs.

dag 10 Rondtocht in Padis. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, je kiest dus zelf voor een lichtere of zwaardere variant. Er is veel moois te zien in dit spectaculaire karstlandschap, van kloven en grillige rotspartijen tot ponors, een soort zinkgaten die met water gevuld zijn.
Om zoveel mogelijk op een dag te kunnen zien, kan voor deze dag een lokale gids ingehuurd worden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

dag 11 Na het ontbijt wordt je naar Cluj gebracht. Je overnacht hier en hebt dus genoeg tijd om de stad te bekijken en een leuk restaurantje op te zoeken.

dag 12 Om 07.30 uur vertrek je per directe Intercity naar Wenen. Je ziet het landschap van Roemenië en Hongarije aan je voorbij trekken. Iets na 17.00 uur kom je aan in Wenen, waar je ruim de tijd hebt voor een maaltijd voordat je in de nachttrein naar Nederland stapt.

dag 13 Rond 09.00 uur ben je weer in Nederland.
 

Over het wandelen

Tijdens deze wandelreis volg je paden die al eeuwen lang door de lokale bevolking worden gebruikt om van dorp naar dorp te komen. De lengte van de wandelingen valt mee, de meeste bestaan uit 3 à 4 uur echte wandeltijd. De bagage wordt voor je vervoerd naar de volgende accommodatie.

Paden zijn soms onduidelijk, het gebruik van GPS is voor deze wandeltocht onontbeerlijk. Je krijgt van ons dan ook de tracks digitaal aangeleverd. Heb je geen GPS-apparaat dan kunnen wij er desgewenst een voor je regelen.
 

Prijzen (reiscode RO_APUS)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

LET OP: bij deze reis krijg je een Engelstalige reisbeschrijving.

per persoon (bij 2 personen op 2-persoonskamer) € 1.345,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
toeslag 2-persoonscompartiment per persoon (terugreis) € 50,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Cluj in Roemenië inclusief zit- en ligplaatsreserveringen (heen eigen compartiment, terug 4-persoonscouchette*); alle overnachtingen; alle maaltijden vanaf dag 3 avondeten t/m dag 11 ontbijt, ontbijt op dag 2 in Wenen en dag 3 in Cluj; transfers Cluj - Albac op dag 3 en Padis - Cluj op dag 11; bagagevervoer; reispakket; STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen:overige maaltijden; toegangsgelden musea en grotten; reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Boedapest of Wenen.
*Tegen meerprijs ook terug 2-persoonscompartiment mogelijk (zie prijstabel).
BOEK DEZE REIS >