Roemenië: Wandelen in het Apuseni-gebergte

> 11-daagse reis
> 3 à 4 uur echte wandeltijd per tocht
> oriëntatie met GPS
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van mei t/m september
> reiscode RO_APUS

Het Apuseni-gebergte bestaat uit een heuvelend landschap met kleine traditionele dorpjes. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal liefelijk uit, maar vergis u niet, want in het kalkgesteente vindt u ook grillige rotsformaties met steile wanden en diepe kloven en vele grotten met hun onderaardse riviertjes.
Het afwisselende landschap zorgt er voor dat het Apuseni-gebergte een gevarieerde flora en fauna kent met veel endemische plantensoorten.

De bewoners van dit berggebied worden de Moti genoemd en wonen er al eeuwen. Ze zouden afstammen van de Kelten. ´s Zomers trekken ze met hun vee naar de hoger gelegen weiden om aan het eind van het seizoen weer naar de dorpen af te dalen. De Moti zijn ook zeer bedreven in de houtsnijkunst.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 Vanuit Nederland vertrekt u ´s middags per ICE naar München (met een overstap in Düsseldorf). Om 23.30 uur verterkt u vanuit München per nachttrein naar Boedapest.

dag 2 ’s Ochtends komt u aan in Boedapest en stapt u over op een trein richting de stad Oradea in Roemenië, waar u rond 16.00 uur aankomt. Nadat u uw bagage naar het pension hebt gebracht is er tijd om de stad te verkennen. Het centrum van Oradea kenmerkt zich door twee grote pleinen, elk gelegen aan een kant van de rivier Crisul Repede. Rond de pleinen liggen grote statige gebouwen. De grootste katholieke kathedraal van Roemenië bevindt zich ook in Oradea. U zoekt ’s avonds zelf een leuk restaurantje uit om te eten.

dag 3 Met de bus reist u door naar Albac in het Apuseni-gebergte. U wordt geholpen bij het kopen van het buskaartje zodat de taal geen onoverkomelijk probleem is. De lokale bewoners in deze streek worden Moti genoemd en Albac is dan ook een typisch Moti-dorp.

dag 4 Wandelen van Albac naar Runc, 3,5 tot 4 uur. U wandelt vanuit Albac naar het dorpje Runc, een typische bergnederzetting, diep weggestopt in het gebergte. In Runc vindt u nog veel traditioneel gebouwde kleine houten huisjes. De bevolking is warm en gastvrij. De wandeling gaat door bossen en over hellingen met mooie uitzichten over het Bihor-gebergte. U overnacht bij een zeer gastvrije Moti familie in Runc. Het onderkomen is eenvoudig. U ervaart het leven van een familie in het bergdorp van dichtbij.
Let op: Runc ligt afgelegen en is moeilijk bereikbaar. Ook wanneer u ervoor gekozen heeft om bagagevervoer inclusief te doen, wordt uw bagage niet naar Runc gebracht, maar direct naar Ghetar, het dorp waar u morgen aankomt. U zult vandaag waarschijnlijk wat extra schone spulletjes in uw dagrugzak mee willen nemen voor de avond en nacht.

dag 5 Wandelen van Runc naar Ghetar, ca. 4 uur. Na het ontbijt wandelt u verder door de schoonheid van het landschap van Apuseni. Eindbestemming is vandaag het dorpje Ghetar. In Ghetar verblijft u 2 nachten in een pension.

dag 6 Dagtocht vanuit Ghetar, bezoek aan de ijsgrot Scarisoara en een lokaal museum. Om de dag te beginnen kunt u het Ghetar Tourist Information Centre bezoeken om u gedetailleerd te laten informeren over de streek. U kunt hier kennis maken met de Tulnic, een lokale versie van de alpenhoorn, die in het verleden gebruikt werd als communicatiemiddel door de geïsoleerde berggemeenschappen. Ook vindt u er alledaags en ritueel houtsnijwerk, een traditionele bezigheid van de Moti.
Op 1165 m hoogte, aan de rand van een karstplateau, ligt de indrukwekkende ijsgrot Scarisoara verborgen, de grootste ondergrondse gletsjer ter wereld. Het zal duidelijk zijn dat deze grot ook zeker het bezoeken waard is. De grot is toegankelijk door een 48 meter diep en 60 meter breed gat. De ijsklomp in de grot is ca 3500 jaar oud, heeft een volume van 110.000 m3 en een gemiddelde dikte van 22 m. In de grot hebben zich ijsstalagmieten gevormd variërend van enkele centimeters tot meer dan 10 m hoog.

dag 7 Wandelen van Ghetar naar Casa de Piatra via de Calineasa vlakte, ca. 6 uur. Vandaag wandelt u verder naar de Calineasa-vlakte, op een hoogte van ongeveer 1300 m. Hier trekken honderden Motzi uit de lager gelegen valleien elke zomer naar toe om elkaar te ontmoeten, hun vee te laten grazen en om hout te halen uit de dichte sparrenbossen. Het leven is hier eenvoudig. De mensen wonen in houten hutten zonder elektriciteit en stromend water. Zij bereiden hier verschillende soorten kaas, voor de verkoop in de lager gelegen dorpen. En bij helder weer kunt u vanaf Calineasa de voornaamste bergrug van het Apuseni-gebergte bewonderen met zijn hoogste bergtop, de Cucurbata Mare (1848 m). Vanaf de vlakte wandelt u verder naar Casa de Piatra.

dag 8 Na de langere etappe van gisteren kunt u vandaag rustig aan doen of een rondwandeling in de omgeving van Casa de Piatra maken. Ook kunt u vanuit het dorpje de Vartop-druipsteengrot bezoeken.
Het Apuseni-gebergte is een kalkgebergte met veel typische karstverschijnselen zoals grotten, kloven en steile wanden. Het schilderachtige dorpje Casa de Piatra heeft haar naam te danken aan haar typische ligging in het karstlandschap. Het dorpje ligt namelijk op een grote open plek, omringd door spectaculaire witstenen wanden. Daarom zegt men wel dat de nederzetting eigenlijk één groot stenen huis is en dat is precies wat de naam van het dorpje betekent.
Het dorpje met haar traditionele houten huizen heeft pas sinds enkele jaren elektriciteit. Er wonen slechts 16 Motzi families. De lokale bevolking houdt bepaalde gewoonten uit de vroegere archaïsche levensstijl nog in ere. U overnacht in een plaatselijk gastenhuis, waar u van de lokale keuken kunt genieten, die hoofdzakelijk bestaat uit traditioneel bereide maaltijden, vaak gebaseerd op regionale producten.

dag 9 De laatste dag in het Apuseni gebergte. U wordt van Casa de Piatra naar Garda de Sus gebracht. Vandaar reist u per bus verder naar Oradea. Afhankelijk van de vertrektijd van de bus in Garda de Sus kunt u nog een kortere of langere wandeling in de omgeving maken. Een andere wandelmogelijkheid voor vandaag is vanaf Casa de Piatra alvast in de richting van Garda de Sus te wandelen en u onderweg te laten oppikken bij de karstbron van Tauz, een mooi helder groen meer, omgeven door witte verticale wanden. Eigenlijk is het geen bron, want hier komt het water tevoorschijn van een rivier die 3 km verderop in de Coiba mare-grot verdwijnt. In Garda de Sus neemt u de bus terug naar Oradea waar u weer in hetzelfde pension overnacht als op de heenreis.

dag 10 In de loop van de ochtend neemt u de trein naar Boedapest, waar u aan het begin van de middag aankomt. U heeft de hele middag de tijd om Boedapest te verkennen (bagage in kluis op station). Om 20.30 uur neemt u weer de nachttrein naar München.

dag 11 Na een vroeg ontbijt op het Hauptbahnhof van München reist u per hogesnelheidstrein ICE verder richting Nederland. Omstreeks 14.30 uur rijdt u Nederland binnen.
 

Over het wandelen

Tijdens deze wandelreis volgt u paden die al eeuwen lang door de lokale bevolking worden gebruikt om van dorp naar dorp te komen. De lengte van de wandelingen valt mee, de meeste bestaan uit 3 à 4 uur echte wandeltijd. U kunt er voor kiezen om met bepakking te lopen of uw bagage te laten vervoeren. Maar omdat sommige gehuchten die u aandoet erg afgelegen en moeilijk bereikbaar zijn, kan uw bagage niet naar elk dorp worden gebracht. Daarom zult u sowieso soms wat extra spulletjes in uw dagrugzakje moeten meenemen, wanneer u het een nachtje zonder uw volledige bagage moet doen.

Paden zijn soms onduidelijk, het gebruik van GPS is voor deze wandeltocht onontbeerlijk. U krijgt van ons dan ook de tracks digitaal aangeleverd. Heeft u geen GPS dan kunnen wij eventueel een GPS voor u regelen.
 

Prijzen (reiscode RO_APUS)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar, als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2018.

per persoon (bij 2 personen op 2-persoonskamer) € 895,00
   
1-persoonstoeslag € 203,00
bagagevervoer € 170,00

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Oradea in Roemenië inclusief zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle maaltijden vanaf dag 3 avondeten t/m dag 9 lunchpakket, ontbijt op dag 3 en dag 10 in Oradea, transfer Casa de Piatra naar Garda de Sus op dag 9, reispakket.
Niet inbegrepen: maaltijden tijdens de heen- en terugreis, lunch en avondeten in Oradea, dag  3 bus van Oradea naar Albac, dag 9 bus van Garda de sus naar Oradea, toegangsgelden musea en grotten, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Boedapest of Wenen.
BOEK DEZE REIS >