Roemenië: Wandelen in het Apuseni-gebergte

> 12-daagse reis
> met 5 wandeldagen; 3 à 4 uur echte wandeltijd per tocht
> oriëntatie met GPS
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van mei t/m september
> reiscode RO_APUS

Het Apuseni-gebergte bestaat uit een heuvelend landschap met kleine traditionele dorpjes. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal liefelijk uit, maar vergis u niet, want in het kalkgesteente vindt u ook grillige rotsformaties met steile wanden en diepe kloven en vele grotten met hun onderaardse riviertjes.
Het afwisselende landschap zorgt er voor dat het Apuseni-gebergte een gevarieerde flora en fauna kent met veel endemische plantensoorten.

De bewoners van dit berggebied worden de Moti genoemd en wonen er al eeuwen. Er wordt aangenomen dat ze afstemmen van de Kelten. ´s Zomers trekken ze met hun vee naar de hoger gelegen weiden om aan het eind van het seizoen weer naar de dorpen af te dalen. De Moti zijn zeer bedreven in de houtsnijkunst.
 

De reis van dag tot dag

LET OP: Doordat een aantal treinen momenteel niet rijdt, is de hieronder beschreven heen- en terugreis een voorlopige.

dag 1 Vanuit Nederland vertrekt u ´s avonds per nachttrein naar Wenen.

dag 2 De aankomst in Wenen is om 08.30 uur. U heeft hier een paar uurtjes om de benen te strekken, voordat de directe (!) trein naar Roemenië vertrekt. Door het treinraam ziet u heel Hongarije aan u voorbij trekken, voordat u om 19.30 uur aankomt in Oradea, in het westen van Roemenië.

dag 3 Een dag om te acclimatiseren en de stad te verkennen. Het centrum van Oradea kenmerkt zich door twee grote pleinen, elk gelegen aan een kant van de rivier Crisul Repede. Rond de pleinen liggen grote statige gebouwen. De grootste katholieke kathedraal van Roemenië bevindt zich ook in Oradea.

dag 4 Met de bus reist u door naar Albac in het Apuseni-gebergte. U wordt geholpen bij het kopen van het buskaartje zodat de taal geen onoverkomelijk probleem is. Albac is een typisch Moti-dorp, u zult hier direct kennis maken met de gastvrijheid.

dag 5 Wandelen van Albac naar Runc, 3,5 tot 4 uur. U wandelt vanuit Albac naar het dorpje Runc, een bergnederzetting, diep weggestopt in het gebergte. In Runc vindt u nog veel traditioneel gebouwde kleine houten huisjes. De bevolking is warm en gastvrij. De wandeling gaat door bossen en over hellingen met mooie uitzichten over het Bihor-gebergte. U overnacht bij een zeer gastvrije Moti-familie in Runc. Het onderkomen is eenvoudig. U ervaart het leven van een familie in het bergdorp van dichtbij.

dag 6 Wandelen van Runc naar Ghetar, ca. 4 uur. Na het ontbijt wandelt u verder door de schoonheid van het landschap van Apuseni. Eindbestemming is vandaag het dorpje Ghetar. In Ghetar verblijft u 2 nachten in een pension.

dag 7 Dagtocht vanuit Ghetar, bezoek aan de ijsgrot Scarisoara en een lokaal museum. Om de dag te beginnen kunt u het Ghetar Tourist Information Centre bezoeken om u gedetailleerd te laten informeren over de streek. U kunt hier kennis maken met de Tulnic, een lokale versie van de alpenhoorn, die in het verleden gebruikt werd als communicatiemiddel door de geïsoleerde berggemeenschappen. Ook vindt u er alledaags en ritueel houtsnijwerk.
Op 1165 m hoogte, aan de rand van een karstplateau, ligt de indrukwekkende ijsgrot Scarisoara verborgen, de grootste ondergrondse gletsjer ter wereld. Het zal duidelijk zijn dat deze grot ook zeker het bezoeken waard is. De grot is toegankelijk door een 48 meter diep en 60 meter breed gat. De ijsklomp in de grot is ca. 3500 jaar oud, heeft een volume van 110.000 m3 en een gemiddelde dikte van 22 m. In de grot hebben zich ijsstalagmieten gevormd variërend van enkele centimeters tot meer dan 10 m hoog.

dag 8 Wandelen van Ghetar naar Casa de Piatra via de Calineasa vlakte, ca. 6 uur. Vandaag wandelt u verder naar de Calineasa-vlakte, op een hoogte van ongeveer 1300 m. Hier trekken honderden Moti uit de lager gelegen valleien elke zomer naar toe om elkaar te ontmoeten, hun vee te laten grazen en om hout te halen uit de dichte sparrenbossen. Het leven is hier eenvoudig, de mensen wonen in houten hutten zonder elektriciteit en stromend water. Er worden verschillende soorten kaas gemaakt, voor de verkoop in de lager gelegen dorpen. En bij helder weer kunt u vanaf Calineasa de voornaamste bergrug van het Apuseni-gebergte bewonderen, met zijn hoogste bergtop, de Cucurbata Mare (1848 m). Vanaf de vlakte wandelt u verder naar Casa de Piatra.

dag 9 Na de langere etappe van gisteren kunt u vandaag rustig aan doen of een rondwandeling in de omgeving van Casa de Piatra maken. Ook kunt u vanuit het dorpje de Vartop-druipsteengrot bezoeken.
Het Apuseni-gebergte is een kalkgebergte met veel typische karstverschijnselen zoals grotten, kloven en steile wanden. Het schilderachtige dorpje Casa de Piatra heeft haar naam te danken aan haar ligging in het karstlandschap. Het dorpje ligt op een grote open plek, omringd door spectaculaire witstenen wanden. Daarom zegt men wel dat de nederzetting eigenlijk één groot stenen huis is en dat is precies wat de naam van het dorpje betekent.
Het dorpje met haar traditionele houten huizen heeft pas sinds enkele jaren elektriciteit. Er wonen slechts 16 Moti-families, die bepaalde gewoonten uit de vroegere archaïsche levensstijl nog in ere houden. U overnacht in een gastenhuis, waar u van de lokale keuken kunt genieten, die hoofdzakelijk bestaat uit traditioneel bereide maaltijden, vaak gebaseerd op regionale producten.

dag 10 Vertrek uit Apuseni. U wordt van Casa de Piatra naar Garda de Sus gebracht, waar u overstapt op de bus, terug naar Oradea. Daar overnacht u in hetzelfde pension als op de heenreis.

dag 11 In de loop van de ochtend neemt u de trein naar Wenen, waar u aan het einde van de middag aankomt. U heeft ca. 3 uur tijd om wat te gaan eten. Om 20.30 uur stapt u in de nachttrein naar Nederland.

dag 12 's Ochtends aankomst in Nederland.
 

Over het wandelen

Tijdens deze wandelreis volgt u paden die al eeuwen lang door de lokale bevolking worden gebruikt om van dorp naar dorp te komen. De lengte van de wandelingen valt mee, de meeste bestaan uit 3 à 4 uur echte wandeltijd. U kunt er voor kiezen om met bepakking te lopen of uw bagage te laten vervoeren. Maar omdat sommige gehuchten die u aandoet erg afgelegen en moeilijk bereikbaar zijn, kan uw bagage niet naar elk dorp worden gebracht. Daarom zult u sowieso soms wat extra spulletjes in uw dagrugzakje moeten meenemen, wanneer u het een nachtje zonder uw volledige bagage moet doen.

Paden zijn soms onduidelijk, het gebruik van GPS is voor deze wandeltocht onontbeerlijk. U krijgt van ons dan ook de tracks digitaal aangeleverd. Heeft u geen GPS dan kunnen wij eventueel een GPS voor u regelen.
 

Prijzen (reiscode RO_APUS)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar, als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2021.

per persoon (bij 2 personen op 2-persoonskamer) € 955,00
1-persoonstoeslag € 140,00
bagagevervoer (per boeking) € 170,00
toeslag 2-persoonscompartiment per persoon € 120,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Oradea in Roemenië inclusief zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), alle maaltijden vanaf dag 4 avondeten t/m dag 10 lunchpakket, ontbijt op dag 3, 4 en 11 in Oradea, transfer Casa de Piatra naar Garda de Sus op dag 10, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: maaltijden tijdens de heen- en terugreis, lunch en avondeten in Oradea, dag 4 bus van Oradea naar Albac, dag 10 bus van Garda de sus naar Oradea, toegangsgelden musea en grotten, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Boedapest of Wenen.
BOEK DEZE REIS >