Wandeltrektocht: etappes 2 en 3

> 18-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 33 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK23

Tijdens deze pittige wandeltrektocht steek je de Biebrzamoerassen door om daarna het Mazurische merengebied in te trekken. Onderweg overnacht je bij boeren, boswachters of andere mensen thuis. Een prima manier om naast het mooie en afwisselende landschap ook de bewoners te leren kennen. De tocht eindigt vlakbij de grens van Polen met Litouwen en Rusland (enclave van Kaliningrad).

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 19.30 uur. Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Iets na 11.00 uur kom je aan op het stationnetje van Monki,, in het midden van het dal van de Biebrzamoerassen. Hier staat de boswachter van Wolka Piaseczna je op te wachten om je naar de eerste accommodatie te brengen bij de Biebrzamoerassen.

dag 3 Osowiec - Wólka Piaseczna (16 km). ´s Ochtends wordt je naar Osowiec gebracht, centraal gelegen in het Biebrzadal. Langs moerassige oevers, over een vlonderpad en zandpaden wandel je terug naar het rustieke Wólka Piaseczna.

dag 4 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km). Je maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend, en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen maaien, wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 5 Rondwandeling (maximaal 25 km). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandel je over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer je het laatste rivierduin bereikt heeft, kan je genieten van een adembenemend uitzicht. Hier worden vaak elanden waargenomen.

dag 6 Kuligi - Makosieje (23 km). Je laat vandaag de Biebrzamoerassen achter en wandelt het Mazurische merengebied in. Halverwege de wandeling bereik je het voormalige Oost-Pruisen, te herkennen aan de daken van oude schuren, die geregeld zijn bedekt met verweerde rode (Hollandse) dakpannen. Onderweg kom je door bos en langs de eerste meren.

dag 7 Rustdag in Makosieje, maar je kan er ook voor kiezen om te gaan kanoën.

dag 8 Makosieje - Bartosze (21 km). Langs het meer van Selmet en door de voormalig Pruisische stad Elk wandel je naar Bartosze.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 10 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trek je steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze je weer op.

dag 11 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet je af waar je gisteren geëindigd bent. Je wandelt naar de volgende accommodatie, waar je overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 12 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 13 Bakalarzewo - Czarne (22 km). Je volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts, tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt je weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 14 Czarne - Bachanowo (25 km). Je wordt door je gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar je gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert je vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in Bachanowo, in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 15 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 16 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandel je verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van de trektocht.

Wil je nog een stukje Litouwen verkennen, je wandelt hier zo de grens over, dan raden we aan in Wizajny een dag te verlengen. We hebben (nog) geen wandelroutes beschreven maar kunnen wel enig kaartmateriaal leveren zodat je zelf wat kunt pionieren.

dag 17 Na het ontbijt wordt je naar het station in Suwalki gebracht, vanwaar je de trein neemt naar Warschau. Je hebt nog ruim de tijd om vandaag het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken. De overnachting is in het zelfde hotel als op de heenreis.

dag 18 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 19.00 uur Nederland binnen.

Over het wandelen

Het eerste deel van de tocht voert over vlak terrein, in de moerassen kan het vooral in het voorjaar (prachtige tijd) behoorlijk drassig zijn. Hoe verder je het oostelijke Mazurische merengebied in trekt hoe glooiender het wordt. Toch zullen de hoogteverschillen niet meer bedragen dan enkele 10-tallen meters.

Deze wandeltrektocht is lang en op sommige dagen is ook de dagafstand pittig, daarom is voor deze tocht een goede wandelconditie een vereiste. Bagage kan je tegen een toeslag laten vervoeren.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor je klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat het verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK23)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.295,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 258,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland (heen naar Monki, terug vanaf Suwalki)  incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 17, transfers conform programma, kanotochtje dag 7, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: optioneel kanotochtje op dag 12,, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Gdansk of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >