Wandeltrektocht: etappes 2 en 3

> 18-daagse reis
> afstanden tussen 11 en 33 km
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere dag van half april tot half oktober
> reiscode PL_TREK23

Tijdens deze pittige wandeltrektocht steekt u de Biebrzamoerassen door om daarna het Mazurische merengebied in te trekken. Onderweg overnacht u bij boeren, boswachters of andere mensen thuis. Een prima manier om naast het mooie en afwisselende landschap ook de bewoners te leren kennen. De tocht einidigt vlakbij de grens van Polen met Litouwen en Rusland (enclave van Kaliningrad).

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar noordoost Polen. Iets na 11.00 uur komt u in het plaatsje Monki aan. Hier staat de boswachter van Wolka Piaseczna u op te wachten om u naar de eerste accommodatie te brengen bij de Biebrzamoerassen.

dag 3 Osowiec - Wólka Piaseczna (16 km). ´s Ochtends wordt u naar Osowiec gebracht, centraal gelegen in het Biebrzadal. Langs moerassige oevers, over een vlonderpad en zandpaden wandelt u terug naar het rustieke Wólka Piaseczna.

dag 4 Wólka Piaseczna - Kuligi (24 km). U maakt een omtrekkende beweging om het strikte bosreservaat van Wólka Piaseczna, broedplaats van zwarte ooievaar en schreeuwarend en volgt het riviertje de Elk langs haar kronkelende oevers. Alleen boeren komen ´s zomers in dit afgelegen deel van de moerassen maaien, wanneer het niet te drassig is of laten er hun vee grazen.

dag 5 Rondwandeling (maximaal 25 km). Een zeer gevarieerde rondtocht door het Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Afwisselend wandelt u over kurkdroge rivierduinen en door natte zeggevelden, door moerasbossen en rietvelden. Wanneer u het laatste rivierduin bereikt heeft, kunt u genieten van een adembenemend uitzicht. Hier worden vaak elanden waargenomen.

dag 6 Kuligi - Makosieje (23 km). U laat vandaag de Biebrzamoerassen achter u en wandelt het Mazurische merengebied in. Halverwege de wandeling trekt u het voormalige Oost-Pruisen in, te herkennen aan de daken van oude schuren, die vanaf dat moment geregeld zijn bedekt met verweerde rode (Hollandse) dakpannen. Onderweg komt u door bos en langs de eerste meren.

dag 7 Rustdag in Makosieje, maar u kunt er ook voor kiezen om te gaan kanovaren.

dag 8 Makosieje - Bartosze (21 km). Langs het meer van Selmet en door de voormalig Pruisische stad Elk wandelt u naar Bartosze.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 10 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trekt u steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze u weer op.

dag 11 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet u af waar u gisteren geëindigd bent. U wandelt naar de volgende accommodatie, waar u overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 12 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 13 Bakalarzewo - Czarne (22 km). U volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts, tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt u weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 14 Czarne - Bachanowo (25 km). U wordt door uw gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar u gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert u vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 15 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 16 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandelt u verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van uw trektocht.
Wilt u nog een stukje Litouwen verkennen, je wandelt hier zo de grens over, dan raden we aan in Wizajny een dag te verlengen. We hebben (nog) geen wandelroutes beschreven maar kunnen wel enig kaartmateriaal leveren zodat u zelf wat kunt pionieren.

dag 17 Na het ontbijt wordt u naar het station in Suwalki gebracht, vanwaar u de trein neemt naar Warschau. Daar is meestal genoeg tijd om de oude stad te bezoeken. Om 22.00 uur stapt u op de nachttrein.

dag 18 Na overstappen in Kostrzyn en Berlijn reist u door naar Nederland, waar u in de loop van de middag aankomt.

Over het wandelen

Het eerste deel van de tocht voert over vlak terrein, in de moerassen kan het vooral in het voorjaar (prachtige tijd) behoorlijk drassig zijn. Hoe verder u het oostelijke Mazurische merengebied in trekt hoe glooiender het wordt. Toch zullen de hoogteverschillen niet meer bedragen dan enkele 10-tallen meters.

Deze wandeltrektocht is lang en op sommige dagen is ook de dagafstand pittig, daarom is voor deze tocht een goede wandelconditie een vereiste. Bagage kunt u tegen een toeslag laten vervoeren.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
 

Prijzen (reiscode PL_TREK23)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u reist met kinderen onder 15 jaar; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.050,00
1-persoonstoeslag € 255,00
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 220,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland (heen naar Monki, terug vanaf Suwalki)  incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 17, transfers conform programma, kanotochtje dag 7, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: optioneel kanotochtje op dag 12,, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >