Vogelreis Biebrzamoerassen

> 9-daagse reis
> heen- en terugreis per trein; ter plaatse een huurauto
> incl. een dag begeleiding door een lokale gids
_ incl. kanodag
> startdatum: geen vertrek op zaterdag (i.v.m. ophalen huurauto), verder iedere dag van half april t/m september (mooiste periode: half april tot begin juni)
> reiscode PL_BIEB4

Een ideale reis voor vogelaars die op eigen houtje de Biebrzamoerassen willen verkennen. Met de huurauto verplaatst u zich tussen de meest interessante vogelspots. Waar de auto niet verder kan, gaat u te voet verder. Op een van de dagen gaat u per kano het gebied in.
U logeert vier nachten bij een lokale gids. Eén dag gaat u met hem op stap, maar ook voor de overige dagen kunt u bij hem terecht voor goede adviezen.
De reis is desgewenst uit te breiden met een bezoek aan het oerbos van Bialowieza.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 19.30 uur. Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist per intercity door naar Bialystok, de grootste stad in Noordoost-Polen, waar je om 10.15 uur aankomt. In Bialystok haal je de huurauto op bij een verhuurpunt vlakbij het station. Je rijdt vervolgens naar de eerste accommodatie, aan de rand van het middenbekken van de Biebrzamoerassen.

dag 3 Na een goed en stevig ontbijt maak je je op voor een zeer gevarieerde wandeling door het Czerwone Bagno, het ´Rode Moeras´. Het Czerwone Bagno is één van de meest unieke en meest gevarieerde gebieden in de Biebrzamoerassen. Hier vinden we de uitgestrekte elzenbroekbossen, waar de kraanvogel haar broedplaats vindt en ook de houtsnip zich goed thuis voelt. In de bomen huizen spechten, waaronder middelste bonte specht en witrugspecht.

Op diverse plaatsen steken droge voedselarme zandruggen, rivierduinen, boven het veen uit. Hierdoor treffen we midden in de moerassen ook de hop en de grauwe kiekendief en het witgatje voelen zich hier thuis. De in het nabij gelegen bosgebied broedende schreeuwarend laat zich ook vaak zien in de moerassen.

Als je bij Wilcza Góra (Wolfsberg) bent aangekomen, een hoog en zeer uitgestrekt rivierduin, bevind je je letterlijk midden in de moerassen. Dat de wolf het hier graag hoog en droog zoekt, blijkt uit de geregeld gevonden uitwerpselen. Braakballen van de oehoe hebben de aanwezigheid van deze vogel menigmaal verraden. Het weidse uitzicht vormt een waar hoogtepunt. Voor je strekt zich een onbegaanbare vlakte uit. Alleen de donkere rug van een eland komt boven de vegetatie uit. Een grauwe kiekendief zweeft boven de rietpluimen. Regelmatig hoor je de kraanvogels roepen.

dag 4 Je komt vandaag langs de uitlopers van het Czerwone Bagno, over het kanaal van Augustow met enkele kleine sluisjes en over het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steek je het wijde Biebrzadal weer door, het Biebrzariviertje volgend langs haar oever. Uiteindelijk kom je bij Goniadz, waar je vanaf het moreneplateau prachtig uitzicht hebt tot diep in het middenbekken. Je overnacht bij een lokale gids aan de rand van de moerassen, vlakbij Goniadz.

dag 5 Een kanodag: vanaf het water ervaar je de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. Je laat de auto vandaag staan en wordt naar Dolistowo gebracht. Per kano volg je de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert komt je langs kleine, vaak houten dorpjes. Je vaart naar Goniadz. De karakteristieke witte kerktorentjes van dit hoog op het moreneplateau liggende stadje zie je van ver. Aan het eind van de dag wordt je weer opgepikt.
Indien je liever niet gaat kanovaren is dat natuurlijk geen enkel probleem en kan je de dag invullen zoals je wilt.

dag 6 Onderstaande dagbeschrijvingen (voor de dagenn 6 en 7) kunnen in willekeurige volgorde worden afgewerkt. Bovendien gaat één van de dagen een lokale gids mee. Afhankelijk van de tijd van het jaar, je interesses en de adviezen en voorstellen van je gastheer en gids, kan je het programma naar wens aanpassen.

Met de huurauto doe je enkele mooie plekjes aan om vervolgens korte wandeltochtjes in de directe omgeving te maken. Eerst rijd je naar Osowiec, gelegen op de nauwe overgang tussen het midden- en zuidbekken. Vanaf de verschillende observatietorens, bruggen en vlonders heb je goed zicht op diverse biotopen.
In de beboste grachtenformaties is het ijsvogeltje een vaak geziene gast, op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruwelen, rietvelden en open water, zijn zowel dwergmeeuw als dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespietste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster.
Vervolgens rijd je naar Budy en Gugny. Hier is de kans het grootst een waterrietzanger of poelsnip te spotten. Via een dijkje loop je een eindje het gebied in. Vanaf de vogelobservatietoren is er prachtig uitzicht over het gebied. Geregeld duiken er elanden op tussen de wilgenstruwelen.

dag 7 Één van de mooiste en meest indrukwekkende plekken van het Biebrzadal bevindt zich in het uiterste zuidelijke puntje. Het dal staat hier tot ver in het voorjaar onder water. Vanaf een moreneplateau heb je prachtig uitzicht. Op de drooggevallen graslandjes drommen kemphanen samen. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen zwemmen rond in de ondiepe watervlakte.

dag 8 Na het ontbijt rijd je terug naar Bialystok. We raden aan om via Tykocin te rijden, een mooi gerestaureerd voormalig Joods dorpje aan de Narew. De synagoge is indrukwekkend voor dit kleine plaatsje. In Bialystok lever je de huurauto in en stapt op de trein naar Warschau. Je overnacht weer vlak bij het station en hebt tijd om het bijzondere historische centrum te bezoeken.

dag 9 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een korte overstap daar rijd je rond 19.00 uur Nederland binnen.
 

Over de huurauto

Na boeking geven wij je aanwijzingen om zelf de huurauto te regelen. Dit doen wij zo, omdat niet iedereen dezelfde wensen heeft m.b.t. het type auto en er bovendien persoonlijke keuzemogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld het afkopen van het eigen risico.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. In Taraskowo is het een biologische boerderij. Je overnacht op speciale gastenkamers en maakt gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, wordt er een heerlijke warme maaltijd voor je klaargemaakt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en je exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem.

Prijzen (reiscode PL_BIEB4)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je met kinderen onder de 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 825,00
vanaf 3e persoon € 735,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland naar Bialystok incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 8, een dag begeleiding door lokale gids, kanohuur op dag 5 en kanovergunning, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: huurauto, toegang nationaal park (ca. € 6,- p.p.).
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, bezoek aan het oerbos van Bialowieza, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >