Vogelreis Biebrzamoerassen

> 9-daagse reis
> heen- en terugreis per trein; ter plaatse een huurauto
> incl. een dag begeleiding door een lokale gids
_ incl. kanodag
> startdatum: geen vertrek op zaterdag (i.v.m. ophalen huurauto), verder iedere dag van half april t/m september (mooiste periode: half april tot begin juni)
> reiscode PL_BIEB4

Een ideale reis voor vogelaars die op eigen houtje de Biebrzamoerassen willen verkennen. Met de huurauto verplaatst u zich tussen de meest interessante vogelspots. Waar de auto niet verder kan, gaat u te voet verder. Op een van de dagen gaat u per kano het gebied in.
U logeert vier nachten bij een lokale gids. Eén dag gaat u met hem op stap, maar ook voor de overige dagen kunt u bij hem terecht voor goede adviezen.
De reis is desgewenst uit te breiden met een bezoek aan het oerbos van Bialowieza.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per internationale trein uit Nederland. In Duitsland reist u via Berlijn naar Kostrzyn in het westen van Polen. Daar stapt u op de directe nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op een trein naar Bialystok, de grootste stad in Noordoost-Polen, waar u om 10.15 uur aankomt. In Bialystok haalt u de huurauto op bij een verhuurpunt vlakbij het station. U rijdt vervolgens naar de eerste accommodatie, aan de rand van het middenbekken van de Biebrzamoerassen.

dag 3 Na een goed en stevig ontbijt maakt u zich op voor een zeer gevarieerde wandeling door het Czerwone Bagno, het ´Rode Moeras´. Het Czerwone Bagno is één van de meest unieke en meest gevarieerde gebieden in de Biebrzamoerassen. Hier vinden we de uitgestrekte elzenbroekbossen, waar de kraanvogel haar broedplaats vindt en ook de houtsnip zich goed thuis voelt. In de bomen huizen spechten, waaronder middelste bonte specht en witrugspecht.

Op diverse plaatsen steken droge voedselarme zandruggen, rivierduinen, boven het veen uit. Hierdoor treffen we midden in de moerassen ook de hop en de grauwe kiekendief en het witgatje voelen zich hier thuis. De in het nabij gelegen bosgebied broedende schreeuwarend laat zich ook vaak zien in de moerassen.

Als u bij Wilcza Góra (Wolfsberg) bent aangekomen, een hoog en zeer uitgestrekt rivierduin, bevindt u zich letterlijk midden in de moerassen. Dat de wolf het hier graag hoog en droog zoekt, blijkt uit de geregeld gevonden uitwerpselen. Braakballen van de oehoe hebben de aanwezigheid van deze vogel menigmaal verraden. Het wijdse uitzicht vormt een waar hoogtepunt. Voor u strekt zich een onbegaanbare vlakte uit. Alleen de donkere rug van een eland komt boven de vegetatie uit. Een grauwe kiekendief zweeft boven de rietpluimen. Regelmatig hoor je de kraanvogels roepen.

dag 4 U komt vandaag langs de uitlopers van het Czerwone Bagno, over het kanaal van Augustow met enkele kleine sluisjes en over het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steekt u het wijde Biebrzadal weer door, het Biebrzariviertje volgend langs haar oever. Uiteindelijk komt u bij Goniadz, waar u vanaf het moreneplateau prachtig uitzicht heeft tot diep in het middenbekken. U overnacht bij een lokale gids aan de rand van de moerassen, vlakbij Goniadz.

dag 5 Een kanodag: vanaf het water ervaart u de Biebrzamoerassen op een geheel andere manier. U laat uw auto vandaag staan en wordt naar Dolistowo gebracht. Per kano volgt u de meanders van de Biebrza. Waar het riviertje de rand van het dal nadert komt u langs kleine, vaak houten dorpjes. U vaart naar Goniadz. De karakteristieke witte kerktorentjes van dit hoog op het moreneplateau liggende stadje ziet u van ver. Aan het eind van de dag wordt u weer opgepikt.
Indien u liever niet gaat kanovaren is dat natuurlijk geen enkel probleem en kunt u de dag invullen zoals u wilt.

dag 6 Onderstaande dagbeschrijvingen (voor de dagenn 6 en 7) kunnen in willekeurige volgorde worden afgewerkt. Bovendien gaat één van de dagen een lokale gids mee. Afhankelijk van de tijd van het jaar, uw interesses en de adviezen en voorstellen van uw gastheer en gids, kunt u het programma naar wens aanpassen.

Met uw huurauto doet u enkele mooie plekjes aan om vervolgens korte wandeltochtjes in de directe omgeving te maken. Eerst rijdt u naar Osowiec, gelegen op de nauwe overgang tussen het midden- en zuidbekken. Vanaf de verschillende observatietorens, bruggen en vlonders heeft u goed zicht op diverse biotopen.
In de beboste grachtenformaties is het ijsvogeltje een vaak geziene gast, op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruwelen, rietvelden en open water, zijn zowel dwergmeeuw als dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespietste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster.
Vervolgens rijdt u naar Budy en Gugny. Hier is de kans het grootst een waterrietzanger of poelsnip te spotten. Via een dijkje loopt u een eindje het gebied in. Vanaf de vogelobservatietoren is er prachtig uitzicht over het gebied. Geregeld duiken er elanden op tussen de wilgenstruwelen.

dag 7 Één van de mooiste en meest indrukwekkende plekken van het Biebrzadal bevindt zich in het uiterste zuidelijke puntje. Het dal staat hier tot ver in het voorjaar onder water. Vanaf een moreneplateau heeft men prachtig uitzicht. Op de drooggevallen graslandjes drommen kemphanen samen. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen zwemmen rond in de ondiepe watervlakte.

dag 8 Na het ontbijt rijdt u terug naar Bialystok. We raden u aan om via het plaatsje Tykocin te rijden. Een mooi gerestaureerd voormalig Joods dorpje aan de Narew. De synagoge is indrukwekkend voor dit kleine plaatsje. In Bialystok levert u de huurauto in en stapt op de trein naar Warschau, waar u nog tijd heeft om de oude stad te bekijken. Om 22.00 uur stapt u in Warschau weer op de nachttrein.

dag 9 Na overstappen in Kostrzyn en Berlijn reist u door naar Nederland, waar u in de loop van de middag aankomt.
 

Over de huurauto

Na boeking geven wij u aanwijzingen om zelf de huurauto te regelen. Dit doen wij zo, omdat niet iedereen dezelfde wensen heeft m.b.t. het type auto en er bovendien persoonlijke keuzemogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld het afkopen van het eigen risico.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. In Taraskowo is het een biologische boerderij. U overnacht op speciale gastenkamers en maakt gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het eind van de middag arriveert, wordt er een heerlijke warme maaltijd voor u klaargemaakt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem.

Prijzen (reiscode PL_BIEB4)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u met kinderen onder de 15 jaar reist; als u zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2020.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 695,00
vanaf 3e persoon € 580,00
1-persoonstoeslag € 185,00
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland naar Bialystok incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen een eigen 2-persoonscompartiment), alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 8, een dag begeiding door lokale gids, kanohuur op dag 5 en kanovergunning, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: huurauto, toegang nationaal park (ca. € 5,- p.p.), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, bezoek aan het oerbos van Bialowieza, verblijf in Warschau of Berlijn.
BOEK DEZE REIS >