Actieve reis voor ouders en kinderen

> 11-daagse reis
> fiets-, wandel- en kanotochten
> kies zelf hoe licht of zwaar de tochten moeten zijn
> startdatum iedere dag van mei t/m september
> reiscode PL_KIDS1

Een aantrekkelijke vakantie voor ouders met kinderen, waarin je het traditionele platteland van Noordoost-Polen kan ontdekken. Je fietst een weekje terug in de tijd, in het ritme van een streek waar het haastige leven nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Ervaar het oude boerenland en maak kennis met de prachtige ongerepte natuur die Noordoost-Polen rijk is. Fietsend kom je door de Biebrzamoerassen, het uitgestrekte woud van Augustow, het Wigry nationaal Park, het oostelijke deel van het Mazurische merengebied en langs de grenzen met Wit-Rusland en Litouwen. Het landschap is licht glooiend en onderweg kan je zwemmen in riviertjes en meertjes die je al fietsend tegenkomt. Ook kan er worden gewandeld en een dagje worden kanogevaren.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek je per trein naar Berlijn, waar je overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stap je op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stap je in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen. Om 11.30 uur kom je aan op het stationnetje van Grajewo en wordt vanaf daar naar het boerengehucht Wolka Karwowska gebracht.
Bij aankomst in het knusse boerderijtje, word je gastvrij onthaald door de beheerster, die op de houtgestookte keramieken kachel het avondeten bereidt. De kamers waar je verblijft zijn in de sfeervol verbouwde natuurstenen schuur, of in het oude houten woonhuisje op het erf waar je kan ervaren hoe men vroeger leefde. Je voelt je echt een beetje terug in de tijd.

Bij vroege aankomst kan er al een fietstochtje of wandeling (10 km) gemaakt worden naar een strandje aan het Drestwo meer, maar het is ook leuk om de velden rondom het voormalige boerderijtje te verkennen.

dag 3 Na een uitgebreid ontbijt kan je kiezen uit verschillende fietstochten, van 16 tot 60 kilometer. Afhankelijk van de gekozen afstand fiets je door de bossen en velden rond Wolka Karwowska, tot in het voormalige Oost-Pruisen waar het landschap nog bepaald wordt door de resten van de oude communistische staatsbedrijven. Onderweg kan er gezwommen worden in het meer van Drestwo of in het riviertje de Jegrznia.

dag 4 Met de fiets ga je de mysterieuze Bierbzamoerassen in, waar naast otters en bevers, zelfs nog elanden en wolven leven. Midden in de moerassen ligt Wilcza Gora, wat ´Berg van de Wolf betekent. Het is een heel lang en hoog rivierduin. Als je er bovenop staat, heb je prachtig uitzicht over de moerassen en kans om elanden te zien. De moerassen zijn een belangrijk nationaal park en doen denken aan hoe vroeger bij ons het rivierengebied eruit heeft gezien. De 36 kilometer lange fietstocht kun je eventueel uitbreiden met een wandeling van ongeveer 3 uur door het drassige moeras, waar het voor de fiets onbegaanbaar is.
Laat je de moerassen liever links liggen dan is het ook mogelijk om een mooie landelijke fietstocht te maken rond het meer van Tajno door kleine gehuchtjes met leuke boerderijtjes (29 km). En wie weet komt er wel een vlucht kraanvogels over vanuit de moerassen.

dag 5 Vandaag kan je een spannende kanotocht van 11 kilometer gaan maken. Met echte Canadese kano´s wordt het meer van Drestwo overgestoken om vervolgens het riviertje de Jegrznia af te zakken. Soms zie je dat de bevers flink bezig zijn geweest langs de oevers, of zie je de 'glijbaan' van een otter.

dag 6 Vandaag word je naar de volgende accommodatie in het dorpje Plaska gebracht (als je wilt kan je ook naar Plaska fietsen, een tocht van 60km). Onderweg kom je door het stadje Augustow, waar een uurtje pauze wordt gehouden. Er is namelijk bijna elke ochtend markt. Uit de wijde omgeving komen mensen naar de markt om bijvoorbeeld hun zelf geplukte bessen en paddenstoelen te verkopen.
Het dorpje Plaska ligt tussen meertjes, midden in het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska. Na aankomst in Plaska kan de omgeving per fiets worden verkend of kan er gezwommen worden in een van de meertjes in de buurt.

dag 7 Vandaag kan je een fietstocht van 43 kilometer maken, helemaal naar de grens met Wit-Rusland. De tocht gaat voor het grootste deel door het bos. Overal in het bos zijn er kleinere en grotere meren. Veel van deze meren zijn met elkaar verbonden via het kanaal van Augustow, een idyllisch kanaaltje met vele met de handbediende sluisjes. Ooit is het kanaal met de hand gegraven om een nieuwe handelsroute te creëren die buiten het 'vijandige Oost-Pruisen' om ging. Tegenwoordig is het een populaire kanoroute. Bij het sluisje van Kurzyniec, precies op de grens, stroomt het kanaal verder Wit-Rusland in.
Je kan ook kiezen voor een kortere fietstocht of voor een heel andere invulling van de dag, zoals zelf kano´s huren en het Kanaal van Augustow en haar sluisjes vanaf het water ervaren.

dag 8 Dwars door het eindeloze woud van Augustow en door het dal van het vrij meanderende riviertje, de Czarne Hancza, fiets je zelf naar het volgende adres in Giby. Giby ligt aan een meertje aan de rand van het woud, waar de velden en boerderijen weer beginnen. De kortste fietsroute vanuit Plaska naar Giby is 29 km.
Houd je van een flinke fietstocht, bijna 60 km, fiets dan via het voormalige Camaldolieten klooster, gelegen op een schiereiland in het Wigrymeer, in het gelijknamige nationaal park.

dag 9 Een paar dagen geleden kon je fietsen naar de grens met Wit-Rusland, vandaag maak je een 32 kilometer lange fietstocht naar de grens tussen Polen en Litouwen. Je komt langs het meer Pomorze en door piepkleine gehuchtjes. Wanneer je langs de moerassige oevers van het grensriviertje de Marycha fietst, weet je dat Litouwen aan de andere kant ligt. Door glooiende landerijen fiets je weer terug naar Giby.

dag 10 Na het ontbijt word je naar het station gebracht van waar je de trein neemt naar Warschau. Meestal is er in Warschau genoeg tijd om de oude stad te bezichtigen voordat je om 22.00 uur de nachttrein instapt.

dag 11 Na een overstap in Kostrzyn, reis je via Berlijn terug. ´s Middags keer je terug in Nederland.
 

Over het fietsen, kanoën en wandelen

Bij alle accommodaties zijn rondfietsroutes van diverse lengtes uitgezet. Naast de fietstochten kan je soms ook kiezen uit een wandel- en of kanotochtje, of een combinatie ervan. Je kan het programma dus naar wens lichter of zwaarder maken. Omdat de voorgestelde fietsroutes variëren in lengte tussen 16 en 60 km is deze reis geschikt voor kinderen van uiteenlopende leeftijden.
Op dag 8, wanneer er van de ene naar de andere accommodatie wordt gefietst, is de kortst mogelijke route 29 km.
 

Over bagagevervoer en lokale transfers

Tijdens de reis zelf wordt het bagagevervoer tussen de accommodaties geregeld. Dit is inbegrepen in de prijs.
Op dag 6 kunt je ter plaatse kiezen om naar de volgende accommodatie in Plaska te fietsen of je er naar toe te laten brengen. Wanneer je besluit zelf te fietsen dan wordt de bagage ´s avonds nagebracht.
Op dag 8 wordt de bagage naar de volgende accommodatie gebracht.
 

Over de huurfietsen

Bij boeking kan je aangeven of je huurfietsen wilt. Volwassenen krijgen een toerfiets met minimaal 10 versnellingen en 28 inch wielen. Poolse toerfietsen zijn lichter van bouw dan de degelijke toerfietsen die we in Nederland gewend zijn. Grote framematen zijn niet gangbaar. Voor lange mensen werkt men in Polen gewoon met extra lange zadelpennen.
Kinderen die nog niet aan een volwassen fiets toe zijn krijgen een mountainbike model.
 

Accommodaties en maaltijden

Je overnacht op een voormalige boerderij en bij particulieren. Soms heeft men een apart gebouw gereserveerd voor gasten, waarbij de voorzieningen aangepast zijn aan de moderne tijd, soms slaap je letterlijk bij de mensen thuis. Je proeft er nog de nostalgische sfeer van het Poolse platteland. De meeste dorpelingen spreken alleen Pools, de jongeren soms ook een woordje Engels. Sommige accommodaties liggen afgelegen en hebben geen rijk voorziene winkels in de buurt.
Er wordt op tweepersoonskamers en/of familiekamers overnacht. Soms heeft de kamer een eigen douche/wc, soms maak je gebruik van dezelfde douche en toiletvoorzieningen als de familie des huizes.
De maaltijden worden verzorgd door het gastgezin. ´s Ochtends krijg je een uitgebreid ontbijt en een lunchpakket mee voor onderweg. ´s Avonds komt er een heerlijke Poolse maaltijd op tafel.
 

Prijzen (reiscode PL_KIDS1)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als 1 ouder met uitsluitend kinderen onder de 12 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.
per volwassene € 775,00
kind 15 t/m 17 jaar € 605,00
kind 12 t/m 14 jaar € 470,00
kind 4 t/m 11 jaar € 425,00
huurfiets € 60,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Noordoost-Polen, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (in eigen 2- en 3-persoonscompartimenten), 8 overnachtingen inclusief ontbijt, lunchpakket en avondeten, kanotochtje inclusief kanovervoer op dag 5, transfer van Wolka Karwowska via Augustow naar Plaska op dag 6 ´s ochtends of een bagagetransfer ´s avonds, bagagetransfer op dag 8, reispakket en indien men wenst gps-tracks, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: eventuele toegangsgelden nationale parken (ongeveer € 1,50 per volwassene), eventuele kanohuur en -vervoer en sluisgelden op dag 7 mocht men besluiten zelf kano´s te huren om op het kanaal van Augustow te varen, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in Warschau, Gdansk of Berlijn.

BOEK DEZE REIS >