Polen: Fietsen langs de Mazurische meren

> 14-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte van de reis: licht tot middelmatig
> startdatum: iedere dag van april t/m september
> reiscode PL_MAZU1

Deze fietsreis voert je langs de uitgestrekte Biebrzamoerassen en door het oostelijke en meest idyllische deel van het Mazurische merengebied. Het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska wordt doorkruist. Onderweg kom je langs de oude treinbruggen van Stanczyki, welke van veraf doen denken aan Romeinse aquaducten. Het zijn de hoogste in Polen. Ook kom je dicht bij de grenzen van Polen met de enclave van Kaliningrad, Litouwen en Wit-Rusland. Een dagje fietsen door Litouwen behoort tot de mogelijkheden.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 21.00 uur (als het vanuit je woonplaats haalbaar is, aankomst om 19.00 uur). Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen. Rond het middaguur kom je aan op het stationnetje van Monki. Heb je huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kan je naar de eerste accommodatie fietsen bij de Biebrzamoerassen. De afstand Monki - Wolka Piaseczna is ongeveer 12 km.

dag 3 Wólka Piaseczna - Wólka Karwoska (71 km). Langs de rand van de moerassen en door kleine gehuchtjes fiets je naar Osowiec, waar je vanuit een uitkijktoren tot ver in het natste zuidbekken van de moerassen kunt turen. Soms duikt er een eland op tussen de struwelen. Ook kan je wandelend een kort ommetje maken over een vlonderpad en langs ruïnes van fortificaties die stammen uit de tsarentijd.
Het vervolg van de route gaat afwisselend door bossen en velden, de ene keer kurkdroog en zanderig, dan weer nat en drassig door het veen. Maar de paden, verhard en onverhard, zijn goed berijdbaar.

dag 4 Wólka Karwoska - Bakalarzewo (61 km). Op weg naar de volgende accommodatie rijd je het gebied van de Biebrzamoerassen uit en het Mazurische merengebied binnen. Je komt door knusse gehuchtjes met soms nog enkele houten huisjes of kinderkopjes in de straten. Onderweg passeer je de grens met het voormalige Oost-Pruisen. Van de grens zelf vind je niets meer terug, maar zodra de daken van de huizen met oude rode dakpannen zijn bedekt, weet je dat je in Pruisen bent. Ook oude (oorlogs)kerkhoven, soms helemaal overwoekerd, zijn Pruisische overblijfselen.
De volgende accommodatie ligt in Bakalarzewo, een plaatsje in het stroomdal van het riviertje de Rospuda. De boerderij waar je overnacht ligt aan de bovenstroom van dit snel stromende riviertje.

dag 5 Bakalarzewo - Wizajny (52 km). Deze etappe komt langs het 'Aquaduct van het Romincka woud': oude spoorbruggen uit de tijd dat dit gebied nog tot Oost-Pruisen behoorde. De hoogte van de spoorbruggen, 36 m, geeft al aan dat het heuvelachtiger wordt. Je volgt een stukje het voormalige spoorwegtracé. Ook passeer je het drielandenpunt van Polen, de Russische Enclave van Kaliningrad en Litouwen. Aan het einde van de dag kom je bij de boerderij aan in Burniszki, vlakbij Wizajny.

dag 6 Wizajny  - rondtocht (52 km). De boerderij waar je overnacht bevindt zich vlakbij de grens. Via kleine landweggetjes, verhard en onverhard fietst je Litouwen in. Een ideale kans om ook dit land een (heel klein)  beetje te verkennen. Bovendien fiets je aan het eind van de dag langs een groot meer waar de grens tussen Litouwen en de Russische enclave van Kaliningrad doorheen loopt.
Maar wanneer je wilt kan je het vandaag natuurlijk ook rustig aan doen en bijvoorbeeld lekker luieren op de boerderij.

dag 7 Wizajny - Giby (56 km). De relatief lange etappe naar de volgende accommodatie gaat hoofdzakelijk over verharde wegen. Het landschap is glooiend met een enkele keer een pittige helling. De accommodatie in Giby ligt aan een meer.

dag 8 Rondtocht vanuit Giby (naar keuze 32 of 49 km). Je kan kiezen uit twee fietsroutes. De kortste brengt je via bos en veel onverharde wegen naar een gebied met een enkel afgelegen gehuchtje waar het idyllische riviertje Marycha het grensriviertje vormt met Litouwen.
Wil je een wat steviger tocht, dan raden we de route aan naar het voormalige klooster van waar je een schitterend uitzicht hebt over het Wigry-meer, een Nationaal Park. De route gaat hoofdzakelijk over asfaltwegen.
Niet gaan fietsen, maar bijvoorbeeld lekker poedelen in één van de vele meren rond Giby is uiteraard ook mogelijk.

dag 9 Giby - Plaska (30 km, uit te breiden tot 72 km). Op weg naar de volgende accommodatie duik je het woud van Augustow in, het meest uitgestrekte bosgebied van Polen. Omdat de tocht naar Plaska niet zo lang is kan je nadat je in Plaska bent aangekomen, nog een een flinke rondtocht maken naar de Wit-Russische grens. Overigens is Plaska met haar meertjes en sluisjes ook heel geschikt om ´s middags rustig rond te gaan kijken.

dag 10 Plaska - Wolka Karwowska (60 km). Verder door het eindeloze woud, langs het idyllische en handgegraven kanaal van Augustow en enkele meren. Halverwege de dag verlaat je het woud en komt door het stadje Augustow, die het woud zijn naam heeft gegeven. Augustow, ingeklemd door meren, is een gezellig stadje, met elke ochtend een markt in het centrum. Na Augustow gaat het verder over verharde en onverharde wegen naar het boeren gehucht Wolka Karwowska waar je overnacht op een sfeervol boerderijtje, midden op het platteland.

dag 11 Kuligi/Wólka Karwowska - Dolistowo Stare (45 km fietsen). Vandaag fiets je hoofdzakelijk over goed begaanbare onverharde wegen. Je passeert enkele kleine, met de hand bediende sluisjes, in het met de hand gegraven kanaal van Augustów (op de voorlopige Unesco lijst van cultureel erfgoed). Ook passeer je het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk steek je het wijde Biebrzadal door, het riviertje Biebrza langs haar oever volgend.

dag 12 Dolistowo Stare - Goniadz (20 km kanovaren of 35 km fietsen). Per kano volg je het meanderende riviertje Biebrza langs idyllische gehuchtjes naar het stadje Goniadz met haar kenmerkende witte kerktorens. Daar wordt je opgepikt om naar de boswachterswoning in Wólka Piaseczna te worden gebracht. Fiets je vandaag liever dan kan dat ook. Je fietst dan via dezelfde kleine gehuchtjes en het stadje Goniadz naar de laatste accommodatie.

dag 13 Na het ontbijt wordt je naar het stationnetje in Monki gebracht en reis je per trein terug naar Warschau. Na het inchecken bij het hotel heb je ruim de tijd om vandaag het bijzondere oude centrum van Warschau te gaan bekijken.

dag 14 Na het ontbijt stap je in de trein naar Berlijn en na een overstap daar rijd je rond 20.00 uur Nederland binnen.
 

Over het fietsen en kanoën

Een groot deel van de fietstocht gaat over goed begaanbare smalle wegen met weinig verkeer. Ook rijd je geregeld over onverharde paden en een enkele keer over kinderkopjes. De grotere doorgaande wegen worden volledig gemeden. De etappes zijn niet lang, het landschap is licht glooiend; tegen de Litouwse grens moeten wat heuvels beklommen worden. De fietsen die je kan huren zijn hybride fietsen: toerfietsen met 3x7 versnellingen. Als uitrusting krijg je een kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Reparatiesetje en fietstassen dien je zelf mee te nemen. De bagage kan je zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien je eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even met ons over de mogelijkheden.
De rivier de Biebrza stroomt niet snel. De stroomsnelheid is te vergelijken met Nederlandse laagland riviertjes. Ook voor niet geoefende kanoërs is de kanodag goed te doen.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het eind van de middag arriveert, wordt er een heerlijke warme maaltijd voor je klaargemaakt. Er wordt soms nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en de exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.

Prijzen (reiscode PL_MAZU1)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je reist met kinderen onder 15 jaar; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m september 2024.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.125,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer per reisgezelschap van max. 4 personen € 489,00
huurfiets € 82,50


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per nachttrein vanaf elk station in Nederland naar Monki  incl. zitplaatsreserveringen, alle overnachtingen, ontbijt in Warschau en alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 13, kanotochtje op dag 12, transfers conform programma, reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de accommodaties, verblijf in Berlijn.

BOEK DEZE REIS >