Wandelen naar Litouwen

> 21-daagse reis
> 7 wandeldagen (+2 optioneel), met dagafstanden tussen 11 en 33 km (de langste afstanden zijn in te korten)
> incl. complete heen- en terugreis per trein en boot
> startdatum: iedere dinsdag of woensdag van half april tot half oktober
> reiscode EU_LTRK

Deze reis biedt een mooie combinatie van een actief wandeldeel door de natuur van Noordoost-Polen en een treinreis met verblijf in de interessantste steden van Litouwen.

Vanaf de voormalig Pruisische stad Elk in Polen trek je te voet het oostelijke deel van de Mazurische Meren in. Door het dal van de Rospuda en via een van de meest schilderachtige gebieden van Mazurië, het Suwalski Landschapspark wandel je naar het plaatsje Wizajny, vlak bij de grens met Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad.

Vervolgens reis je verder per trein Litouwen in en verblijft in de steden Kaunas, Vilnius, Siauliai en Klaipeda. Vanuit Vilnius kan je bovendien een dagtochtje maken naar de indrukwekkende vesting van Trakai.

Vanaf Klaipeda reis je per boot terug over de Oostzee naar Kiel in Noord-Duitsland en verder per trein naar Nederland.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Ochtends vertrek per trein naar Berlijn, waar je overstapt op de Berlin-Warschau Express. De aankomst in Warschau is om 19.30 uur. Je overnacht in een hotel vlak bij het station.

dag 2 Je reist door naar het noordoosten van Polen en verder naar het stadje Elk, waar je rond het middaguur door je gastheer van de eerste accommodatie, in Bartosze, wordt opgehaald.

dag 3 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 4 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trek je steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze je weer op.

dag 5 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet je af waar je gisteren geëindigd bent. Je wandelt naar de volgende accommodatie, waar je overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 6 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Uiteraard kan je ook lekker gaan wandelen. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 7 Bakalarzewo - Czarne (22 km). Je volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt je weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 8 Czarne - Bachanowo (25 km). Je wordt door je gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar je gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert je vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in Bachanowo, in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 10 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandel je verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van deze trektocht.

dag 11 Je kan rustig bijkomen van de wandeing van gisteren. In de loop van de middag wordt je naar het station in Trakiszki gebracht, waar je om 18.30 uur de enige trein per dag (!) neemt naar Kaunas in Litouwen, aankomst om 21.21 uur.

dag 12 Een hele dag in Kaunas, gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren. Deze universiteitsstad heeft een oud en een nieuw centrum en talrijke musea, waaronder het grappige Duivelsmuseum.

dag 13 In ongeveer 1,5 uur brengt de trein je naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Na het inchecken kan je alvast deze zeer interessante stad verkennen.

dag 14 Vilnius is een stad om lekker in rond te dwalen, er is veel verrassends te ontdekken aan smalle doorgangetjes en prachtige architectuur. Het is bovendien een van die steden met een heuvel midden in het centrum, een klim naar de top is dan ook zeker aan te raden. Ook de enorme TV-toren biedt een mooi uitzicht, maar dit is vooral de plek om even stil te staan bij de slachtoffers die hier vielen bij de bestorming door sovjettroepen in 1991.

dag 15 Op ongeveer een half uur van Vilnius ligt de vesting van Trakai, een van de culturele hoogtepunten van Litouwen. De imposante burcht ligt in een meer en is aan de vaste wal verbonden met een steiger. De omgeving is prachtig, met veel meertjes en eilandjes, en nodigt dan ook uit om een dagje te gaan wandelen over uitgezette routes of een kano te huren.

dag 16 Vandaag een verplaatsing naar het noorden van het land, naar Siauliai. Naar deze stad ga je maar met één doel: de kruisenheuvel. Bij dit iets buiten de stad gelegen heuveltje is het woord bizar zeer op zijn plaats. Een traditie uit de 14e eeuw is hier volledig uit de hand gelopen: er staan, liggen en hangen honderdduizenden kruisen. Gaat dat zien!

dag 17 Na een overnachting in Siauliai gaat de reis verder naar Klaipeda, de belangrijkste havenstad.

dag 18 Een aanrader voor deze dag is de boot te nemen, die je in 5 minuten naar de Koerse Schoorwal brengt. Dit nationale park is een heel bijzonder stuk land: over 97 km strekt zich een smalle strook land uit, van de Russische enclave Kaliningrad tot aan Klaipeda, nergens breder dan 3,7 km en soms maar enkele honderden meters breed. Dit dunbevolkte duingebied is voor een flink deel begroeid met naaldbomen en is het leefgebied van elanden, herten en wilde zwijnen. De nederzettingen hebben houten huizen. Een mooie manier om dit gebied te verkennen is per (huur)fiets, maar ook lopen door de duinen levert prachtige vergezichten.

dag 19 Je hebt nog de hele dag voor Klaipeda, voordat je 's avonds inscheept op de boot naar Kiel in Duitsland.

dag 20 Een dag op zee: over de Oostzee vaar je langs Polen naar Duitsland. Om 17.00 uur kom je aan in Kiel en kan gaan eten in het leuke centrum. De overnachting is hier in het centrum.

dag 21 In ongeveer 6 uur reis je terug naar Nederland.

Over het wandelen

Het echte wandeldeel van deze reis ligt in Polen. Het landschap is hier glooiend en wandelingen zijn soms lang, maar je kan ervoor kiezen de tochten in te korten. Als je alle beschreven kilometers wilt lopen, is een goede wandelconditie een vereiste.
Ook in Litouwen kan je nog wandelen: 2 dagen zijn zeer geschikt voor een mooie natuurwandeling.
 

Accommodaties en maaltijden

In Polen zijn de overnachtingen op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar je gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht je op speciale gastenkamers en maak je gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer je aan het einde van de middag arriveert, wordt er een heerlijke warme maaltijd voor je klaargemaakt. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijg je een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. Je kan je thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat je verblijf volledig door ons wordt geregeld en de gastheer/-vrouw op de hoogte is van je  exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
In Warschau, de Litouwse steden en op de terugreis in Kiel overnacht je in goede hotels op handige plekken t.o.v. station en centrum. Alle kamers hebben een eigen badkamer, ontbijt is inbegrepen in Warschau, Kaunas en Vilnius; op de andere locaties is dit desgewenst ter plekke te regelen.
 

Prijzen (reiscode EU_LTRK)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je reist met kinderen onder 15 jaar. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.415,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer tijdens wandeldeel inbegrepen
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: de complete treinreis vanaf elk station in Nederland, incl. zit- en ligplaatsreserveringen, boot Klaipeda-Kiel (in eigen hut met zeezicht); alle overnachtingen; alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, ontbijt in Warschau, Kaunas en Vilnius; transfers conform programma; bagagevervoer tijdens het wandeldeel in Polen; reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; optioneel kanotochtje op dag 6; eventueel lokaal vervoer; optioneel fietshuur Klaipeda; reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
BOEK DEZE REIS >