Wandelen naar Litouwen

> 21-daagse reis
> 7 wandeldagen (+2 optioneel), met dagafstanden tussen 11 en 33 km (de langste afstanden zijn in te korten)
> incl. complete heen- en terugreis per trein en boot
> startdatum: van half april tot half oktober.
> reiscode EU_LTRK

Deze reis biedt een mooie combinatie van een actief wandeldeel door de natuur van Noordoost-Polen en een treinreis met verblijf in de interessantste steden van Litouwen.

Vanaf de voormalig Pruisische stad Elk in Polen trekt u te voet het oostelijke deel van de Mazurische Meren in. Door het dal van de Rospuda en via een van de meest schilderachtige gebieden van Mazurië, het Suwalski Landschapspark wandelt u naar het plaatsje Wizajny, vlak bij de grens met Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad.

Vervolgens reist u verder per trein Litouwen in en verblijft in de steden Kaunas, Vilnius, Siauliai en Klaipeda. Vanuit Vilnius kunt u bovendien een dagtochtje maken naar de indrukwekkende vesting van Trakai.

Vanaf Klaipeda reist u per boot terug over de Oostzee naar Kiel in Noord-Duitsland en verder per trein naar Nederland.

De reis van dag tot dag

dag 1 ´s Middags vertrek per trein naar Berlijn, waar u overstapt naar Kostrzyn, in het westen van Polen. Daar stapt u op de nachttrein naar Warschau.

dag 2 ´s Ochtends stapt u in Warschau over op de trein naar het noordoosten van Polen en verder naar het stadje Elk, waar u rond het middaguur door uw gastheer van de eerste accommodatie, in Bartosze, wordt opgehaald.

dag 3 Rondwandeling vanuit Bartosze (naar keuze 11 of 17 km). Heuvels, meren en bossen wisselen elkaar af.

dag 4 Bartosze - Gaski (27 km). Van Bartosze trekt u steeds dieper het merengebied in. Aan het eind van de dag pikt de boer van Bartosze u weer op.

dag 5 Gaski - Bakalarzewo (33 km). Vandaag staat de langste wandeling op het programma. De boer zet u af waar u gisteren geëindigd bent. U wandelt naar de volgende accommodatie, waar u overnacht in een boerderijtje aan het snel stromende riviertje de Rospuda.

dag 6 Rustdag in Bakalarzewo, welverdiend na de inspanningen van gisteren. Uiteraard kunt u ook lekker gaan wandelen. Een dagje kanovaren (betaling ter plekke) kan ook.

dag 7 Bakalarzewo - Czarne (22 km). U volgt het dal van de Rospuda verder stroomopwaarts tot voorbij het meer waar het riviertje haar naam aan heeft te danken. Aan het einde van de dag wordt u weer opgehaald om te overnachten in Bakalarzewo.

dag 8 Czarne - Bachanowo (25 km). U wordt door uw gastheer/-vrouw afgezet op het punt waar u gisteren geëindigd bent. Een prachtige wandeling voert u vervolgens steeds verder het merengebied in. De hoogteverschillen worden wat groter. De wandeling eindigt in Bachanowo, in het prachtige Suwalski Landschapspark.

dag 9 Rondwandeling vanuit Bachanowo (naar keuze 14 of 19 km). Een mooie en gevarieerde rondtocht door het Suwalski Landschapspark.

dag 10 Bachanowo - Wizajny (28 km). Vanuit Bachanowo wandelt u verder noordwaarts naar Wizajny, gelegen tegen de grens met Litouwen. Een passend einde van uw trektocht.

dag 11 In de loop van de ochtend wordt u naar het station in Trakiszki gebracht, waar u om 11.30 uur de trein neemt naar Kaunas in Litouwen, aankomst om 14.30 uur.

dag 12 Een hele dag in Kaunas, gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren. Deze universiteitsstad heeft een oud en een nieuw centrum en talrijke musea, waaronder het grappige Duivelsmuseum.

dag 13 In ongeveer 1,5 uur brengt de trein u naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Na het inchecken kunt u alvast deze zeer interessante stad verkennen.

dag 14 Vilnius is een stad om lekker in rond te dwalen, er is veel verrassends te ontdekken aan smalle doorgangetjes en prachtige architectuur. Het is bovendien een van die steden met een heuvel midden in het centrum, een klim naar de top is dan ook zeker aan te raden. Ook de enorme TV-toren biedt een mooi uitzicht, maar dit is vooral de plek om even stil te staan bij de slachtoffers die hier vielen bij de bestorming door sovjettroepen in 1991.

dag 15 Op ongeveer een half uur van Vilnius ligt de vesting van Trakai, een van de culturele hoogtepunten van Litouwen. De imposante burcht ligt in een meer en is aan de vaste wal verbonden met een steiger. De omgeving is prachtig, met veel meertjes en eilandjes, en nodigt dan ook uit om een dagje te gaan wandelen over uitgezette routes of een kano te huren.

dag 16 Vandaag een verplaatsing naar het noorden van het land, naar Siauliai. Naar deze stad ga je maar met één doel: de kruisenheuvel. Bij dit iets buiten de stad gelegen heuveltje is het woord bizar zeer op zijn plaats. Een traditie uit de 14e eeuw is hier volledig uit de hand gelopen: er staan, liggen en hangen honderduizenden kruisen. Gaat dat zien!

dag 17 Na een overnachting in Siauliai gaat de reis verder naar Klaipeda, de belangrijkste havenstad.

dag 18 Een aanrader voor deze dag is de boot te nemen, die je in 5 minuten naar de Koerse Schoorwal brengt. Dit nationale park is een heel bijzonder stuk land: over 97 km strekt zich een smalle strook land uit, van de Russische enclave Kaliningrad tot aan Klaipeda, nergens breder dan 3,7 km en soms maar enkele honderden meters breed. Dit dunbevolkte duingebied is voor een flink deel begroeid met naaldbomen en is het leefgebied van elanden, herten en wilde zwijnen. De nederzettingen hebben houten huizen. Een mooie manier om dit gebied te verkennen is per (huur)fiets, maar ook lopen door de duinen levert prachtige vergezichten.

dag 19 U heeft nog de hele dag voor Klaipeda, of om toch nog even over te steken naar de schoorwal, voordat u 's avonds inscheept op de boot naar Kiel in Duitsland.

dag 20 Een dag op zee: over de Oostzee vaart u langs Polen naar Duitsland. Om 17.00 uur komt u aan in Kiel en kunt gaan eten in het leuke centrum. U overnacht hier.

dag 21 In ongeveer 6 uur reist u terug naar Nederland.

Over het wandelen

Het echte wandeldeel van deze reis ligt in Polen. Het landschap is hier glooiend en wandelingen zijn soms lang, maar u kunt ervoor kiezen de tochten in te korten. Als u alle beschreven kilometers wilt lopen, is een goede wandelconditie een vereiste.
Ook in Litouwen kunt u nog wandelen: 2 dagen zijn zeer geschikt voor een mooie natuurwandeling.
 

Accommodaties en maaltijden

In Polen zijn de overnachtingen op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het einde van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt op sommige plekken nog op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin doorgegeven.
In Litouwen (en op de terugreis in Kiel) overnacht u in goede hotels op handige plekken t.o.v. station en centrum. Alle kamers hebben een eigen badkamer, ontbijt is inbegrepen in Kaunas en Vilnius; op de andere locaties is dit desgewenst ter plekke te regelen.
 

Prijzen (reiscode EU_LTRK)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u de reis voor 1 persoon wilt boeken; als u reist met kinderen onder 15 jaar. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.235,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer tijdens wandeldeel inbegrepen
 
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: de complete treinreis vanaf elk station in Nederland, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen in de nachttrein op de heenreis een eigen 2-persoonscompartiment); boot Klaipeda-Kiel (in eigen hut); alle overnachtingen; alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 11, ontbijt in Kaunas en Vilnius; transfers conform programma; bagagevervoer tijdens het wandeldeel in Polen; reispakket, STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: overige maaltijden; optioneel kanotochtje op dag 6; eventueel lokaal vervoer; optioneel fietshuur Klaipeda; reis- en annuleringsverzekering; uitgaven van persoonlijke aard.
BOEK DEZE REIS >