Wandelreis Dalmatië: Korcula en baai van Kotor

> 21-daagse reis
> met stadsbezoek aan Zagreb, Split en Dubrovnik
> zwaarte: licht, middelmatig en (optioneel) pittig
> incl. heen- en terugreis per trein
> startdatum iedere wo., do., vr. of zo. van 1 mei t/m 30 september (i.v.m. bootafvaarten)
> reiscode HR_KOKO

Deze individuele wandelreis langs de Zuid-Dalmatische kust bestaat uit meerdere delen. U begint met een bezoek aan de belangrijkste Kroatische steden, Zagreb en Split. Daarna maakt u op het eiland Korcula een aantal gemakkelijke dagwandelingen, vanuit uw eigen huisje in een traditioneel dorp. Omdat u op één plek verblijft kunt u zelf uw programma bepalen. Natuulijk kan een bezoek aan de mooie oude vestingstad Dubrovnik niet ontbreken. De straatjes doen hier Venetiaans aan, met steeds doorkijkjes op de mooie blauwe zee.
Vervolgens reist u door naar Montenegro, dat tot 1878 ook tot Dalmatië behoorde, maar toch een ander karakter heeft. U maakt een 3-daagse wandeltocht over de flanken van het Origen massief. In het voorjaar staat het hier vol met orchideeën.  U overnacht in twee fraai gelegen berghutten. Daarna verblijft u twee dagen in Perast aan de baai van Kotor en kunt u ook een bezoekje brengen aan Kotor zelf. Hierna heeft u nog twee mooie wandeldagen in het Nationaal Park Loven. Uw reis eindigt in Stari Bar, een oude Ottomaanse badplaats. Hier kunt u de afgelopen weken van u afspoelen in zee. De volgende dag scheept u in voor een oversteek over de Adriatische Zee naar Bari in Italië en verder per trein naar huis.

Na deze reis heeft u het gevoel maanden weggeweest te zijn. Zo gevarieerd is het programma en zo gevarieerd zijn de plekken die u bezoekt. Voor mensen die avontuurlijk en nieuwsgierig zijn ingesteld en van ´slow travel´ houden een ideale reis.
 

De reis van dag tot dag

dag 1 Vanaf Amsterdam reist u aan het begin van de middag met een snelle  ICE naar Düsseldorf, waar u overstapt naar München. Hier stapt u op de nachttrein naar Zagreb.

dag 2 U komt ′s ochtends al om 08.30 uur aan in Zagreb. U kunt alvast uw bagage opslaan bij het bureautje dat uw accommodatie regelt (of op het station) en een ontbijtje nemen in één van de gezellig cafeetjes in de stad. U kunt in alle rust de levendige Kroatische hoofdstad gaan verkennen, naar keuze aan de hand van beschreven stadswandelingen of gewoon op eigen houtje. U overnacht in een appartement in het centrum van de stad (u kunt eventueel een extra nacht bijboeken).

dag 3 Omstreeks 07.30 uur vertrekt u voor een treinrit dwars door Kroatië, naar de Dalmatische kust. U komt rond 13.30 uur aan in Split, waar u 2 nachten verblijft.

dag 4 Split is een zeer oude stad, al rond het jaar 300 werd hier op bevel van de Romeinse keizer Diocletianus een paleis gebouwd. Heel bijzonder is dat het hart van de stad, met het complete stratenpatroon, tot op de dag van vandaag gevormd wordt door dit paleis. Eventueel kunt u met de taxiboot naar Trogir, een kleiner stadje, maar minstens net zo charmant.

dag 5 Om 16.30 uur vertrekt de snelle boot naar Korcula. U kunt ook al om 14.00 uur de boot nemen naar Hvar stad (aankomst 15.00 uur) en daar enkele uren verpozen om dan met de latere boot (vertrekt 16.30 uur vanaf Split en om 17.45 uur vanaf Hvar) door te reizen naar Korcula. Hvar is een prachtige mondaine stad, geheel in Venetiaanse sferen. Buiten het hoogseizoen is het er heerlijk rustig. In die paar uur kunt u op en neer naar het Venetiaanse fort klimmen of gewoon langs de haven struinen. Om 19.10 uur arriveert u in Korcula. Bij aankomst wacht een transfer naar uw appartement dat op 10 minuten rijden van de haven ligt.

dag 6 t/m 10 Deze dagen verkent u vanuit uw appartement de omgeving. U wandelt in 1,5 uur vanuit uw appartement, via de Venetiaanse toren, Korcula binnen. U heeft mooie doorkijkjes naar het oude centrum, waar u even later door de steegjes dwaalt of over de boulevard flaneert. U vindt in uw logboek allerlei wandelingen op het eiland. De koninginnetocht tijdens uw verblijf op Korcula is de klim naar de Sveti Ilija op het schiereiland Peljesac (5 uur lopen: 750 m stijgen en 1000 m dalen), vanwaar u een uitzicht hebt over de hele Dalmatische kust van Split tot Dubrovnik en de eilanden voor de kust als bergen in de blauwe zee ziet drijven. U kunt ook met een bootje naar het eiland Miljet. Mljet is een echt natuureiland: In het nationaal park bevinden zich zoutmeertjes en onaangetaste bossen en zijn er mogelijkheden voor een wandel- of fietstochtje. Kortom een heerlijk ontspannen verblijf met allerlei wandelmogelijkheden.

dag 11 ’s Ochtends reist u met de bus in 4 uur van Korcula, na een korte oversteek met de pont, over het schiereiland Peljesac naar de historische stad Dubrovnik. Daar verblijft u in een bijzonder sfeervol pension (een 16e eeuws pand in een grote tuin), gelegen in de bedrijvige havenbuurt Gruz. In twintig minuten kunt u naar het ommuurde centrum van Dubrovnik lopen, maar leuker is om dit via de top Srdj (400 m; 2,5 uur lopen) te benaderen, omdat u van daar een prachtig uitzicht over zowel de oude vestingstad als over de omringende bergen en eilanden heeft.

dag 12 Vandaag kunt u een stadswandeling maken door het monumentale en (na de beschietingen uit de recente oorlog) geheel gerestaureerde centrum en over de stadswallen van Dubrovnik. Zoekt u liever de rust op, maak dan een uitstap met de veerboot, die vlak bij het hotel vertrekt, naar het eiland Sipan. Er zijn hier enkele eenvoudige gemarkeerde wandelpaden, prachtige en rustige stranden en twee knusse vissersdorpen.

dag 13 U neemt de lijndienstbus naar Montenegro. In Herceg Novi wordt u op het busstation opgewacht door mensen van de lokale bergsportvereniging. Zij zorgen voor uw bagage, terwijl u voor 3 dagen / 2 nachten het massief van Orjen intrekt, de hoogste bergen aan de Adriatische kust. Een transfer brengt u al op hoogte. In ongeveer een uur wandelt u naar uw berghut.
 
dag 14 Vanaf de hut wandelt u richting de hoogste top van het massief, de bijna 2000 m hoge Zubacki Kabao. De mogelijkheden zijn legio. U kunt eerst in de ochtend Subra beklimmen en vervolgens terug de doorsteek maken naar de volgende hut. Maar u kunt ook rechtstreeks naar de volgende hut gaan en in de namiddag de Zubacki Kabao oplopen. In het voorjaar kunt u genieten van de bloemenpracht.

dag 15 Wandeling naar Crkvice (3 km, 200 m dalen) en transfer naar Perast, gevolgd door een rustige middag. Perast is een oude stad bij de Baai van Kotor in Montenegro. Voor de kust liggen twee kleine bezienswaardige eilanden, Gospa od Škrpjela en Sveti ĐorÄ‘e.

De oude stad heeft geen verdedigingsmuur, maar negen verdigingstorens. Deze torens werden gebouwd door de marine van de republiek van Venetië in de 15e en 16e eeuw. Dat was tijdens de overheersing van Venetië over Perast, tussen 1420 en 1797. In die periode werden de meeste van de zestien kastelen, zeventien katholieke kerken en twee orthodoxe kerken gebouwd.

dag 16 Na het ontbijt maakt u met een bootje een oversteek over de baai. U brengt een bezoek aan het eiland midden in de baai, waarop een prachtig beschilderde zeevaarderskerk ligt. Aan de overzijde begint u aan een bosrijke wandeling die eindig in Kotor. Na de tocht en  een bezichtiging van Kotor, volgens Lonely Planet de no. 1 stadsbestemming van 2016, keert u terug naar het rustiger Perast.

dag 17
Een taxi brengt u naar Orahovac en uw bagage gaat alvast naar het eindpunt van vandaag: het traditionele dorp Njegusi, gelegen in Loven nationaal park. U wandelt deze dag over oude paden Stara Crnagora binnen. Zo heet het gebied dat tot de Eerste Wereldoorlog het onafhankelijke Montenegro was; een gebied van geharde stammen, van volbloed Montenegrijnen. U slaapt in een eenvoudig onderkomen in het dorp. Transfer naar Orahovac (10 min.), wandeling over Orahovac naar Njegusi (14 km, 1100 m geleidelijk stijgen, 100 m dalen).

dag 18 Vandaag wandelt u over een historisch beladen route. Het pad voert onder het hoogste punt van Lovcen langs, waar de grootste staatsman en dichter van het land, Petar II Petrovic Njegos, ligt begraven. Aan het einde van de wandeling wacht de taxi die u naar  Stari Bar bengt, een charmant Ottomaans stadje onder het massief van Rumija gelegen (wandeling 12 km, 600 m stijgen en dalen).

dag 19 U heeft nog volop tijd om de oude stad te bezoeken, die pal voor het pension ligt. Vanavond scheept u in voor de overtocht naar Bari. Blijft u vooral even op het dek staan. Er zwemmen veel dolfijnen langs de kust.

dag 20
Om 08.00 uur komt u aan in Bari. U heeft ruim de tijd om deze aantrekkelijke havenstad te bezichtigen en te genieten van een cappucino, gelato en andere lekkere Italiaanse specialiteiten, voordat u in de snelle trein Eurostar Italia stapt naar Bologna. Daar stapt u over op de nachttrein naar München.

dag 21 Vanaf München reist u op hoge snelheid per ICE via Düsseldorf terug naar Nederland, waar u 's middags aankomt.
 

Over het wandelen

Op het eiland Korcula is een aantal gemakkelijke dagwandelingen uitgezet en ook één pittige dagwandeling op het nabijgelegen schiereiland Peljesac. In de zomer kan de hitte het wandelen wel zwaarder maken. Aan de Baai van Kotor zijn 2 bergwandelingen, die u echter m.b.v. een transfer grotendeels bergafwaarts doet. Van alle wandelingen is een routebeschrijving beschikbaar en desgewenst kunnen de routes ook in een GPS-toestel ingeladen worden.

Let op: het kan ´s zomers flink warm zijn in dit gebied, als u het liever wat koeler heeft, zijn de
maanden juli en augustus voor u minder geschikt.
 

Accommodaties en maaltijden

U verblijft 6 nachten in een eigen, volledig ingericht huis (appartement) in een dorp op Korcula, 7 nachten in een pension (of vergelijkbaar) in de plaatsen Zagreb, Split, Dubrovnik en Njegusi, 2 nachten in een hotel in Perast,  2 nachten in de trein en 1 nacht op de boot (met couchette resp. hut). In de pensions is het ontbijt inbegrepen. Op Korcula regelt u  al uw maaltijden zelf. U kunt eten in een goed plaatselijk restaurantje of zelf koken met boodschappen uit de supermarkt. In Zagreb, Split, Dubrovnik en Perast  heeft u een ruime keuze aan restaurants. In de berghutten en Stari Bar zijn ook de avondmaaltijden inbegrepen. Tijdens de heen- en terugreis dient u zelf voor uw maaltijden te zorgen.
 

Prijzen (reiscode HR_KOKO)

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als u met personen t/m 25 jaar reist; indien u de reis voor 1 persoon wilt boeken; als u de heen- en terugreis zelf wilt regelen. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2017.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1485,00
toeslag bij vertrek tussen 7 juni en 5 sept. € 60,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 70,00
toeslag 3-persoonscompartiment in nachttrein p.p. € 50,00
deze reis is niet geschikt voor jonge kinderen  
Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4-persoonscouchette), boot Bar-Bari (met 2-persoonshut), bagagevervoer van Perast naar Kotor, bootje Perast-Donji Stolev, alle overnachtingen, ontbijt op alle accommodaties behalve in Korcula (zelf catering) , hostess op Korcula en reispakket. Avondmaaltijden in de berghutten en in Njegusi en Stari Bar.
Niet inbegrepen: overige maaltijden, boot Split-Korcula (ca. 8 euro), bus van Korcula naar Dubrovnik, van Dubrovnik naar Perast en van Dubrovnik naar Montenegro (Herceg Novi) , lokaal vervoer op Korcula, optionele excursie per boot naar Mljet, havenbelasting (voor overtocht Bar-Bari, 10 euro), reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Uitbreidingen: een extra nacht op een van de acommodaties, verblijf in een Italiaanse stad (bijv. Rome of Bologna).
BOEK DEZE REIS >