Fietsen van Matera naar Lecce

> 11-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte: middelmatig; 292 km fietsen in 6 dagen
> startdatum: iedere zaterdag van 27 maart t/m 3 juli en van 28 augustus t/m 6 november (de zomermaanden zijn te warm om comfortabel te fietsen)
> reiscode IT_MTRA

Een fietstocht vanuit het wonderschone Matera, met zijn rotswoningen naar Lecce, het 'Florence van het zuiden' met opvallende barok-architectuur. Je fietst door het land van de 'Trulli', tussen olijfbomen door en langs wijngaarden met stenen muurtjes.

dag 1 ´s Ochtends vroeg vertrek uit Nederland per ICE naar Frankfurt. Na nog een overstap in Zwitserland, kom je vroeg in de avond aan in Milaan. Je hebt hier even de tijd om iets te eten, voordat je in een nachttrein stapt naar Bari..

dag 2 Om 08.00 uur kom je aan in Bari. Je kan even op een terrasje een espresso nemen, voordat je in de trein stapt naar Matera. Ongeveer 1,5 uur later kom je aan. Na het inchecken bij het hotel kan je deze zeer bijzondere stad gaan verkennen.
Wat later op de middag staat er een ontmoeting op het programma met een medewerker van onze partnerorganisatie, die de fietsen komt brengen en afstellen. Uiteraard krijg je daarbij ook alle overige informatie en een GPS-apparaat (kan handig zijn, maar zonder zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet verdwalen).

dag 3 Matera - Gioia del Colle (35 km)
De eerste etappe is niet lang, dus heb je 's ochtends nog voldoende tijd om door Matera te dwalen.
Het landschap op de eerste fietskilometers wordt gekenmerkt door heuvels, bebouwd met graan. De eindbestemming is Gioia del Colle, bekend om zijn mozzarella en burrata. Voor de liefhebbers een mooie kans om te gaan proeven, of misschien liever naar een lokale wijnbouwer vlak bij het stadje om wijn te proeven?

dag 4 Gioia del Colle - Alberobello (35 km)
Als je Gioia achter je hebt gelaten, fiets je de Itria-vallei in, het gebied van de Trulli, de unieke huisjes met conische daken. Een leuke stopplaats is Noci, waar de zon weerkaatst wordt op de limoen-witte daken. Op het centrale plein kan je amandelen of zongedroogde vijgen kopen, handig voor onderweg.
De overnachting is in Alberobello, sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de maar liefst 1.500 Trulli.

dag 5 Rondtocht vanuit Alberobello (45 km)
Een dag om volop te genieten van het moois dat deze streek, de Valle d’Itria te bieden heeft. Een eerste stop is Martina Franca, een stadje dat zijn geheel eigen karakter door de eeuwen heen behouden heeft, met nauwe straatjes en een centraal plein met een hertogelijk paleis. 
Over zacht golvend landschap fiets je vervolgens naar de botanische tuin Pomona, met honderden fruitbomen uit het hele Middellandse Zee-gebied, waaronder 400 (!) soorten vijgen.
Volgende stop is Locorotondo, een van de mooiste dorpen van Italië, een in de rondte gebouwd dorp, met prachtige huizen, gemaakt van chiancarelle (lokale steensoort). Bovendien is het dorp bekend vanwege zijn heerlijke wijn (tintelend wit). Vanaf Locorotondo fiets je langs wijngaarden en Trulli terug naar Alberobello.

dag 6 Alberobello - Manduria (70 km)
Vandaag staat de langste etappe op het programma. Je fietst de regio Salento binnen en zult merken dat het landschap verandert. Je fietst een stukje van het Aguaduct-fietspad, langs een Aquaduct dat water brengt vanuit Campanië naar dit drogere deel van Italië.

Je komt door Ceglie Messapica, bekend om zijn lekkere brood dat je bij een van de bakkerijen in het historisch centrum kunt gaan proberen.
Je passeert Francavilla Fontana, met basiliek, en komt in Oria, 'stad van de heksen'. Je overnacht in Manduria, in een B&B in het leuke oude deel van de stad.

dag 7 Rondtocht vanuit Manduria (45 km)
De tocht brengt je naar de zee, waar enkele van de mooiste stranden van Puglia zijn, en een natuurreservaat,
La Salina dei Monaci – waar je kans hebt flamingo's te zien. Langs de kus noordwaarts verder fietsend, kom je in San Pietro in Bevagna, een perfecte plek om te gaan zwemmen en te genieten van een in voor- en najaar vrijwel verlaten strand.
Op de terugweg naar Manduria, kan je een archeologische opgraving bezoeken met restanten uit de Mesopatimsche tijden. Voor wie wat anders zoekt: er is ook een bezoek mogelijk aan het Museum voor Primitivo Wijn.

dag 8 Manduria - Lecce (52 km)
Terug naar Lecce. Onderweg passeer je de fascinerende spookstad Monteruga, gestischt in 1920 en compleet verlaten in de jaren-80. Dit is het gebied van ‘Salice Salentino’, waar de wijngaarden een hoogstaande wijn produceren. Je fietst door kleine dorpjes, waar ouderen op de pleintjes zitten, met hoeden tegen de zon, politieke discussies voerend en de stand van de landbouw. De tijd lijkt hier inderdaad stil te hebben gestaan.
Het einde van de fietsreis is Lecce. Het is hier goed uitrusten aan het einde van de dag goed op een prettig terras. Maar wandel ook nog even door deze stad, vol met stijlvolle barokke gebouwen, allemaal uit een kenmerkende roomwitte steensoort opgetrokken.

dag 9 Een treindag langs de Adriatische kust naar Bologna, een flink deel van Italië trekt aan je voorbij. Het vertrek uit Lecce is rond 08.00 uur. In de loop van de middag kom je aan. Na het inchecken bij het hotel, kan je het centrum van Bologna in en een leuk restaurantje uitzoeken, in deze verrassende stad van de 'boogjes'.

dag 10 Een leuke activiteit voor de ochtend is de wandeling te maken naar de 300 meter hoger gelegen kerk Madonna di Santa Luca, via een spectaculair overdekt pad van ca 3,8 km met 666 bogen. Zorg wel op tijd weer beneden te zijn, je trein vertrekt rond het middaguur naar Innsbruck. Daar heb je een paar uur de tijd om een restaurantje op te zoeken voordat je in de nachttrein naar Nederland stapt.

dag 11 Rond 09.00 uur ben je weer in het land.
 

Over het fietsen

Deze fietstocht is voor iedereen die niet op ziet tegen wat lichte klimmetjes goed te doen. Het landschap is aanvankelijk heuvelachtig, en vlakt af naar het zuiden. Je fietst voornamelijk over rustige secundaire wegen. De huurfietsen zijn trekking bikes met versnellingen. Als er een probleem is met een fiets wordt door onze partnerorganisatie hulp geboden. De bagage wordt voor je vervoerd.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in kleine hotels, B&B's en een boerenwoning. Alle kamers hebben een eigen badkamer/WC. Het ontbijt is inbegrepen.

Prijzen (reiscode IT_MTRA )

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m oktober 2022.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.195,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
huurfiets € 70,00
huur e-bike € 190,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein terugreis p.p. € 60,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Bari/Lecce, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen in een 2-persoons op heenreis, in een 4-persoons op de terugreis); alle overnachtingen incl. ontbijt; Engelstalige routebeschrijving; instructie en op maat stellen van de fietsen; hulp bij pech; GPS-apparaat (indien gewenst); STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: lokale trein Bari-Matera (ca. € 4); overige maaltijden, optionele toegangsgelden.
Uitbreidingen: verblijf in een Italiaanse stad naar keuze (vraag ons om de mogelijkheden)

BOEK DEZE REIS >