Fietsen van Matera naar Lecce

> 11-daagse reis
> incl. heen- en terugreis per trein
> zwaarte: middelmatig; 292 km fietsen in 6 dagen
> startdatum: iedere zaterdag van 1 april t/m 10 juni en van 9 september t/m 16 december (de zomermaanden zijn te warm om comfortabel te fietsen)
> reiscode IT_MTRA

Een fietstocht vanuit het wonderschone Matera, met zijn beroemde rotswoningen, naar Lecce, het 'Florence van het zuiden' met opvallende barok-architectuur. Je fietst door het land van de 'Trulli', tussen olijfbomen door en langs wijngaarden met stenen muurtjes.

dag 1 ´s Ochtends vroeg vertrek uit Nederland per directe ICE naar Basel. Na de overstap reis je dwars door Zwitserland en kom je vroeg in de avond aan in Milaan. Je hebt hier even de tijd om iets te eten, voordat je in de nachttrein stapt naar Lecce.

dag 2 Omstreeks 08.00 uur kom je aan in Bari. Je kan op een terrasje een espresso nemen, voordat je in de trein stapt naar Matera. Ongeveer 1,5 uur later kom je aan. Na het inchecken bij het hotel kan je deze zeer bijzondere stad gaan verkennen.
Wat later op de middag staat er een ontmoeting op het programma met een medewerker van onze partnerorganisatie, die de fietsen komt brengen en afstellen. Uiteraard krijg je daarbij ook alle overige informatie en een GPS-apparaat (kan handig zijn, maar zonder zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet verdwalen).

dag 3 Matera - Putignano (60 km)
Het landschap op de eerste fietskilometers wordt gekenmerkt door heuvels, bebouwd met graan. Voor de eerste pauze raden we Gioia del Colle aan, bekend om zijn mozzarella en burrata. Voor de liefhebbers een mooie kans om te gaan proeven. Het gaat verder naar Putignano, met een zeer fraai historisch centrum. Je overnacht hier.

dag 4 Rondtocht vanuit Putignano (naar keuze 45, 64 of zelfs 82 km)
De rondtocht brengt je o.a. naar Polignano a Mare, waar je een duik kan nemen in de zee; Conversano met z'n kersenbomen (in de lente in bloei, in de vroege zomer kersen eten!, maar maak je de tocht in de herfst: overal vruchtdragende vijgenbomen!); Castellano Grotte, waar -het zit al in de naam- je grotten kan bezoeken.

dag 5 Putignano - Alberobello (35 km)
Je fietst vandaag de Itria-vallei in, het gebied van de Trulli, de unieke huisjes met conische daken. Allereerst passeer je Noci, waarschijnlijk het minst bekende plaatsje van de regio, maar een stop waard.
De overnachting is in Alberobello, sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de maar liefst 1.500 Trulli.

dag 6 Rondtocht vanuit Alberobello (45 km)
Een dag om volop te genieten van het moois dat deze streek, de Valle d’Itria te bieden heeft. Een eerste stop is Martina Franca, een stadje dat zijn geheel eigen karakter door de eeuwen heen behouden heeft, met nauwe straatjes en een centraal plein met een hertogelijk paleis. 
Over zacht golvend landschap fiets je vervolgens naar de botanische tuin Pomona, met honderden fruitbomen uit het hele Middellandse Zee-gebied, waaronder 400 (!) soorten vijgen.
Volgende stop is Locorotondo, een van de mooiste dorpen van Italië, een in de rondte gebouwd dorp, met prachtige huizen, gemaakt van chiancarelle (lokale steensoort). Bovendien is het dorp bekend vanwege zijn heerlijke wijn (tintelend wit). Vanaf Locorotondo fiets je langs wijngaarden en Trulli terug naar Alberobello.

dag 7 Alderobello - Manduria (70 km)
Vandaag staat de langste etappe op het programma. Je fietst de regio Salento binnen en zult merken dat het landschap verandert. Een stuk van de route voert langs een Aquaduct dat water brengt vanuit Campanië naar dit drogere deel van Italië.

Je komt door Ceglie Messapica, bekend om zijn lekkere brood dat je bij een van de bakkerijen in het historisch centrum kunt gaan proberen.
Vervolgens passeer je Francavilla Fontana, met basiliek, en komt in Oria, 'stad van de heksen'. Je overnacht in Manduria, in een B&B in het leuke oude deel van de stad.

dag 8 Manduria - Lecce (70 km)
Terug naar Lecce. Onderweg passeer je de fascinerende spookstad Monteruga, gesticht in 1920 en compleet verlaten in de jaren-80. Dit is het gebied van ‘Salice Salentino’, waar de wijngaarden een hoogstaande wijn opleveren. Je fietst door kleine dorpjes, op de pleintjes zitten ouderen, met hoeden tegen de zon, politieke discussies voerend. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan.
Het einde van de fietsreis is Lecce. Het is hier goed uitrusten aan het einde van de dag op een prettig terras. Maar wandel ook zeker nog even door de stad, vol met stijlvolle barokke gebouwen, allemaal uit een kenmerkende roomwitte steensoort opgetrokken.

dag 9 Na het ontbijt begint een treindag langs de Adriatische kust, naar Bologna. Een flink deel van Italië trekt aan je voorbij. Het vertrek uit Lecce is rond 08.00 uur, halverwege de middag kom je aan. Na het inchecken bij het hotel, kan je het centrum van Bologna in en een leuk restaurantje uitzoeken, in deze verrassende stad met z'n vele bogengalerijen..

dag 10 Afhankelijk van de beschikbaarheid van plaatsen in de populaire nachttrein (Rome -) Bologna - München heb je korter of langer de tijd voor een verdere verkenning van Bologna. Als we een andere nachttrein moeten boeken, wordt het vertrek rond het middaguur, anders om 22.00 uur.

dag 11 Met de nachttrein vanaf Bologna ben je omstreeks 17.00 terug in Nederland, als we een andere nachttrein moeten boeken ben je er al rond 09.00 uur.
 

Over het fietsen

Deze fietstocht is voor iedereen die niet op ziet tegen wat lichte klimmetjes goed te doen. Het landschap is aanvankelijk heuvelachtig, en vlakt af naar het zuiden. Je fietst voornamelijk over rustige secundaire wegen. De huurfietsen zijn trekking bikes met versnellingen. Als er een probleem is met een fiets wordt door onze partnerorganisatie hulp geboden. De bagage wordt voor je vervoerd.

Accommodaties en maaltijden

De overnachtingen zijn in kleine hotels, B&B's en een boerenwoning. Alle kamers hebben een eigen badkamer/WC. Het ontbijt is inbegrepen.

Prijzen (reiscode IT_MTRA )

In de volgende gevallen is de prijs op aanvraag: als je de reis voor 1 persoon wilt boeken; als je met kinderen onder 15 jaar reist; als je zelf de heen- en terugreis regelt. De prijzen zijn geldig t/m december 2023.

per persoon (bij 2 personen op een 2-pers.kamer) € 1.255,00
1-persoonstoeslag op aanvraag
bagagevervoer inbegrepen
huurfiets € 80,00
huur e-bike € 190,00
toeslag 2-persoonscompartiment in nachttrein terugreis p.p. € 70,00


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inbegrepen: heen- en terugreis per trein vanaf elk station in Nederland naar Bari/Lecce, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (bij 2 personen in een 2-persoons op heenreis, in een 4-persoons op de terugreis); alle overnachtingen incl. ontbijt; Engelstalige routebeschrijving; instructie en op maat stellen van de fietsen; hulp bij pech; GPS-apparaat (indien gewenst); STO-reisgarantie.
Niet inbegrepen: lokale trein Bari-Matera (ca. € 4); overige maaltijden, optionele toegangsgelden.
Uitbreidingen: verblijf in een Italiaanse stad naar keuze (vraag ons naar de mogelijkheden)

BOEK DEZE REIS >